o
Mostujte sa nama
Arhiva
Posaljite Vase misljenje Dr Milom Nozicu

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 106-107 (17-18 - nova serija)

Godina XXIV septembar-rujan/oktobar-listopad 1998.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Dr Mili Nozic
FESTIVAL STAROG MOSTA

Postovana redakcijo "Mosta"

17 August, 1998

Nedavno sam primio najnoviji broj "Mosta" i bio prijatno iznenadjen nasavsi moje pismo u njemu. Mislim da sam ja jedini pretplatnik iz ovog dijela svijeta. No nije to bio povod ovog mog javljanja.

Uvidjajuci napore koje redakcija "Mosta", A. Kebo, gradonacelnik S. Orucevic i drugi filantropi sirom svijeta cine u obnovi Mostara, Starag Mosta, fizicke, kulturne i spiritualne reintegracije grada, rodila mi se ideja (mozda nisam prvi i jedini) o pokretanju Festivala Starog Mosta (The Old Bridge Festival).

Kao sto je osnovna uloga mostova da spajaju ljude, Festival Starog Mosta bi bio u funkciji promoviranja i spajanja svjetskih kultura (svih oblika umjetnosti, pisane, igrane, vizualne, akusticne). Sve Muze su uvijek bile i bit ce dobrodosle u nasem vjecnom gradu. Takodjer bi to bila i izvrsna prilika za okupljanje ljudi porijeklom iz Mostara i njihovih potomaka sirom svijeta, naravno i svih ostalih, ujedinjenih u ideji humanizma. Razigrani, svecani podsjetnik da smo jedan rod (Gens Una Sumus). Festival bi trebao biti tradicionalan, a odvijao bi se u prirodnim scenskim prostorima starog jezgra grada kao i zidanim objektima takve namjene.

Srdacan pozdrav
Dr Mili Nozic
Johannesburg
South Africa
E-mail: 055mmns@chiron.wits.ac.za

PS
Pored redakcije "Mosta" i gradonacelnika, druge kulturne institucije grada, drzavni organi, UNESCO, gradovi prijatelji Mostara i mnogi drugi bi svakako trebali biti prethodno konsultovani. U tome bih sa zahvalnoscu predlozio dalje sugestije i konkretne akcije.

Ako ovo i ostane samo ideja, bice mi drago sto sam kroz nju mogao otvoreno iskazati svoju privrzenost rodnom kraju i njegovim neprolaznim vrijednostima.

Hvala!

Posaljite Vase misljenje Dr Milom Nozicu

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Ibrahim Novalic - Sipci i tepsija

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo