o
Mostujte sa nama
Arhiva
Behaudin Selmanovic - Zene

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 103-104 (14-15 - nova serija)

Godina XXIV maj-svibanj/juni-lipanj 1998.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Drustvo pisaca Bosne i Hercegovine
Podruznica Hercegovacko-neretvanskog kantona
Mostar
SAOPSTENJE ZA JAVNOST

Dana 22. maja 1998. godine u Stocu je, usred grada i usred bijela dana, na podmukao i svirep nacin, iza ledja, napadnut i zeljeznom polugom pretucen nas clan, pjesnik i profesor Muhamed Elezovic, cemu je, valjda, bio povod u samoj cinjenici sto mu je ime Muhamed, sto je prezivio strahote i grozote logora Dretelj i Heliodrom, sto se vratio u rodni grad da opravlja svoju kucu, sto pise stihove kojima zeli da vrati puninu zivota, te sto je clan Redakcije casopisa "Most", namijenjenog svim ljudima dobre volje, koje povezuju plemenite niti umjetnosti i stvaralastva.

Nase saopstenje je gorki protest, u ime humaniteta i razuma, pogotovu sto je pjesnik Elezovic mucki napadnut, tako reci, na ocigled medjunarodnih snaga i posmatraca, kao i federalne policije koji samo registruju ovakva razbojnistva, svakodnevna miniranja i paljenja bosnjackih kuca, nista konkretno ne poduzimajuci da se zastiti ovaj narod koji je u minulom ratu trebalo da bude bioloski unisten na ovim prostorima, kako su bili namislili ustase Mate Bobana i Franje Tudjmana, kao i Milosevicevi i Karadzicevi cetnici.

I pored toga, mirni i dobri covjek Muhamed Elezovic je pruzio ruku pomirnicu svojim komsijama Hrvatima, ali se na taj nacin zamjerio onim, mrznjom ostrascenim pojedincima i grupama koji bi htjeli da nasa sela i gradovi, opet, budu masovna gubilista i mucilista.

Rane Muhameda Elezovica koji je zadobio teske tjelesne povrede, duboko nas i zestoko bole, mada vjerujemo da je proslo vrijeme onih koji zare i pale, ruse i ubijaju i da je Zivot na strani onih koji brane slobodu i obnavljaju temelje zajednickog zivljenja, uz punu mjeru tolerancije i civilizacijske samosvijesti.

Clanovi Drustva pisaca Bosne i Hercegovine i Podruznice pisaca Hercegovacko - neretvanskog kantona energicno zahtijevaju da se identifikuju i kazne napadaci na pjesnika Muhameda Elezovica i da se sprijeci svaki novi pokusaj maltretiranja Bosnjaka koji se vracaju svojim ognjistima i vijekovnim korijenima.

Predsjednistvo Podruznice

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Lazar Drljaca - Rama

Home · Arhiva ·
Novi broj · Obavjestenja · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo