Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Svetozar Radonjic' Ras
Znamenja zavichaja

Milovan Krunic': ”Sunce i kamen”, ”Svet knjige”, Beograd, 2007.

Milovan Krunic', Hercegovac po rodjenju i vec'em dijelu zhivota, Mostarac po pjesnichkom uzrastanju a Beogradjanin po punom zrenju, do sada je u svijet pustio dvadesetak knjiga poezije, kao jato utvi zlatokrilih. A evo ga i s dvadesetprvom zbirkom u rukama, chini nam se najzrelijom i najumnijom. Naslonjena je na dio dosadashnjeg tematskog i izrazhajnog iskustva. Tematski, prvi krug pochinje od sunca i kamena to jest, kako je vec' za ochekivati, od Hercegovine, od zavichajnih znamenja (kamen, sunce, vinogradi, krajolici, poplave, kuc'e). A to su trajanja u sjec'anju, dozhivljenost, prozhivljenost, nadzhivljenost. Svim tim tematskim izazovima pjesnik shalje znake bliskosti, postojanosti, trajnosti. To je zhivot koji teche, koji jeste prolazan ali i obogac'en onim shto istrajava u vremenu i prostoru. O tom kontrapunktu prolaznost – trajanje pjesnik intenzivno promishlja i svoje sudove slazhe u poetske medaljone kazane aromom i snagom sentence, da ne kazhemo maksime.

Milovan Krunic': Sunce i kamen

Milovan Krunic': Sunce i kamen

U drugom krugu ”Pramen dima” vishe je misaon i emotivan ali i obuzet traganjem za usavrshenom poetskom tvorevinom. I ovdje se osjec'a autorova misao o prolaznosti i trajanju. Sve je u kretanju ali dokle. Mnogo toga ima izvjestan kraj. Pjesnik nije zabrinut niti uplashen svijeshc'u da kraj chesto jeste sve blizhi. Ne, on to saznanje hrabro prihvata i konstatuje, mozhda s malo sentimentalnosti.

Koliko god htio da neki trenutak zadrzhi za sebe, da shvati tok vremena, toliko nastoji da promishlja o prolazhenju i jesenima koje nas zovu i chekaju. I tu pjesnik do kraja ostaje priseban i hrabar.

A shta rec'i o ciklusu ”Glasovi sa groblja”? Ovdje je pjesnik zaista vjeshto spojio i ustrojio nekoliko dosadashnjih snazhnih iskustava. To je ciklus od pedesetak kratkih poetskih zapisa. A kratka forma je specifichnost ovog pjesnika (haiku i tanka). No, ovdje on tematski ide dalje, ka novim, mitskim znachenjima i istinama, zvukovima i odzivima. Podsjec'aju ovi poetski dukati na zapise sa stec'aka. Ali, tematski ide malo dalje, dodaje im ovovremena znachenja i impulse. U taj chudesni mozaik on uklapa sebe, svoju sudbinu, svoj duh.

Zavrshni dio knjige ”Svevishnje oko”, oko koje nadvisuje prostor i vrijeme, koje se pita i konstatuje pjesnik osjec'a, prima, divi mu se kako radoznalo zhivi zhivot. I ovdje se vrac'a savremenim tokovima zhivljenja i shvatanjima zhivota ali shiri prichu, tj. usmjerava oko na sve strane svijeta, obogac'ujuc'i pjesme idejama, sadrzhajem, formom. Oslanja se tako pjesnik na svoja mnoga dosadashnja iskustva i domete. Pjesme su mu (i krac'e i duzhe) skladno slozhene, prochishc'ene, zanimljive poetike i vokabulara. Sve je to dignuto na vishi nivo duhovnosti, tj. poetichnosti. Mozhda je ovu zavrshnu cjelinu bilo dobro podijeliti u dva ciklusa. Drugi ciklus, u tom sluchaju, pochinjao bi pjesmom ”Rijechi” koja mnogo kazhe, na divan nachin kale. Taj bi ciklus, rachunajuc'i pomenutu indikativnu pjesmu, imao osobenu poetiku i simboliku.

Onome ko je zdushnije pratio pjesnichki put i razvoj Milovana Krunic'a dopashc'e se ovo njegovo zrelo i mudro stihovanje koje pripada pjesnikovim godinama i iskustvu. Ta zrelost i oblikovanost pjesme plijeni chitaoca. Nova knjiga jednog barda iz Mostara je i u nashim rukama, pred nashim otvorenim ochima i srcima. Srec'an joj put u zhivot.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden