Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Svetozar Radonjić Ras
Znamenja zavičaja

Milovan Krunić: ”Sunce i kamen”, ”Svet knjige”, Beograd, 2007.

Milovan Krunić, Hercegovac po rođenju i većem dijelu života, Mostarac po pjesničkom uzrastanju a Beograđanin po punom zrenju, do sada je u svijet pustio dvadesetak knjiga poezije, kao jato utvi zlatokrilih. A evo ga i s dvadesetprvom zbirkom u rukama, čini nam se najzrelijom i najumnijom. Naslonjena je na dio dosadašnjeg tematskog i izražajnog iskustva. Tematski, prvi krug počinje od sunca i kamena to jest, kako je već za očekivati, od Hercegovine, od zavičajnih znamenja (kamen, sunce, vinogradi, krajolici, poplave, kuće). A to su trajanja u sjećanju, doživljenost, proživljenost, nadživljenost. Svim tim tematskim izazovima pjesnik šalje znake bliskosti, postojanosti, trajnosti. To je život koji teče, koji jeste prolazan ali i obogaćen onim što istrajava u vremenu i prostoru. O tom kontrapunktu prolaznost – trajanje pjesnik intenzivno promišlja i svoje sudove slaže u poetske medaljone kazane aromom i snagom sentence, da ne kažemo maksime.

Milovan Krunić: Sunce i kamen

Milovan Krunić: Sunce i kamen

U drugom krugu ”Pramen dima” više je misaon i emotivan ali i obuzet traganjem za usavršenom poetskom tvorevinom. I ovdje se osjeća autorova misao o prolaznosti i trajanju. Sve je u kretanju ali dokle. Mnogo toga ima izvjestan kraj. Pjesnik nije zabrinut niti uplašen sviješću da kraj često jeste sve bliži. Ne, on to saznanje hrabro prihvata i konstatuje, možda s malo sentimentalnosti.

Koliko god htio da neki trenutak zadrži za sebe, da shvati tok vremena, toliko nastoji da promišlja o prolaženju i jesenima koje nas zovu i čekaju. I tu pjesnik do kraja ostaje priseban i hrabar.

A šta reći o ciklusu ”Glasovi sa groblja”? Ovdje je pjesnik zaista vješto spojio i ustrojio nekoliko dosadašnjih snažnih iskustava. To je ciklus od pedesetak kratkih poetskih zapisa. A kratka forma je specifičnost ovog pjesnika (haiku i tanka). No, ovdje on tematski ide dalje, ka novim, mitskim značenjima i istinama, zvukovima i odzivima. Podsjećaju ovi poetski dukati na zapise sa stećaka. Ali, tematski ide malo dalje, dodaje im ovovremena značenja i impulse. U taj čudesni mozaik on uklapa sebe, svoju sudbinu, svoj duh.

Završni dio knjige ”Svevišnje oko”, oko koje nadvisuje prostor i vrijeme, koje se pita i konstatuje pjesnik osjeća, prima, divi mu se kako radoznalo živi život. I ovdje se vraća savremenim tokovima življenja i shvatanjima života ali širi priču, tj. usmjerava oko na sve strane svijeta, obogaćujući pjesme idejama, sadržajem, formom. Oslanja se tako pjesnik na svoja mnoga dosadašnja iskustva i domete. Pjesme su mu (i kraće i duže) skladno složene, pročišćene, zanimljive poetike i vokabulara. Sve je to dignuto na viši nivo duhovnosti, tj. poetičnosti. Možda je ovu završnu cjelinu bilo dobro podijeliti u dva ciklusa. Drugi ciklus, u tom slučaju, počinjao bi pjesmom ”Riječi” koja mnogo kaže, na divan način kale. Taj bi ciklus, računajući pomenutu indikativnu pjesmu, imao osobenu poetiku i simboliku.

Onome ko je zdušnije pratio pjesnički put i razvoj Milovana Krunića dopašće se ovo njegovo zrelo i mudro stihovanje koje pripada pjesnikovim godinama i iskustvu. Ta zrelost i oblikovanost pjesme plijeni čitaoca. Nova knjiga jednog barda iz Mostara je i u našim rukama, pred našim otvorenim očima i srcima. Srećan joj put u život.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden