Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Prof. Alma Fazil-Obad
Opčinjenost pokretom i bojom,
bez predaha

Svima prisutnim, upućujem lijep pozdrav a pogotovo akademskom umjetniku iz Trebinja Savi Rupiću, kojem je u ovome prostoru večeras priređena izložba.

Moj pristup večerašnjem kulturnom događaju, izbjegava da govorim o životu i djelu ovoga slikara, a vama prisutnima dostupne su neke informacije iz života i djelovanja umjetnika, putem afiše.

Rekla bih nešto o svome prvome dojmu i ponešto o umjetnosti uopće.

Savo Rupić: Bez naziva

Savo Rupić: Bez naziva

Beskraj onoga što nazivamo duhovno uvijek je bio izvor čuda i neslućenih ljudskih nastojanja da se putem dubokih posmatranja pronikne u misteriju i dokuči ono čudesno, zavodljivo i magično. Oni koji su osjećali, vidjeli i doživljavali život intenzivnije, dublje i dragocjenije, stvarali su i ostavljali svoje tragove kroz stoljeća a historija baštini u svim vrstama umjetnosti takve ljude i njihova umjetnička djela. Preko stvaranja otvarali su se i putevi do nas samih jer nam je njihova umjetnost mogla ponuditi mnogo više od onoga što nazivamo misaono ili pak vizualno. Jako poštujem izreku slavnog Leonarda Da Vinčija: ”Gdje duh ne upravlja rukom koja stvara, tamo nema umjetnosti”. A slikarska ideja je mnogo manje značajna od načina na koji je ona uspjela da se umjetnički ostvari i izrazi.

Slikar Savo Rupić opčinjen je pokretom isto koliko i bojom i naglašeno je sve ono što je važno za ovoga umjetnika u situaciji koju nam želi prikazati. Na ovim slikama, zapravo, sustižu se različita, uzburkana osjećanja koja vriju. Sve je u nekom velikom koraku i zamahu. Njegovi oštri potezi, katkada onom zamišljenom daju neobičan izgled, pa nam se na trenutak učini da harmoniju boja i oblika moramo tražiti i prepustiti se kovitlacu koji u nama bude kratki, bijeli, potezi kista. Na platnu Save Rupića dominira pokret i kao da se sve nekuda kreće bez mogućnosti da se stane, predahne, pa nastavi dalje. Priča kista u kojoj se jarke boje utapaju u zagasite i nježne sve ono žuto, plavo, crveno, crno u svojim kontrastima ostvaruju neočekivani sklad. Vrelina i uskovitlanost dio su i slika na kojima se nazire pejzaž ili je neki krajolik samo dio privida koji bježi i svaki čas izgleda drukčije. I čini se da na ovim slikama nije od prevelike važnosti koja je slikarska tehnika primijenjena ili pak koji su motivi tretirani. Ovdje se unutarnje slikarske vizije ostvaruju na krajnje transparentan način neovisno o svojstvima upotrebljavanih materijala, koji samo utječu na formalne karakteristike djela a umjetnikovo htijenje svoje zamisli ostvaruju snagom umijeća. Emocije na slikama Save Rupića, izlivene su pred naše oči kao nešto što ne pripada samo jednom vremenu i prostoru i što možemo posmatrati kao in continuo… Valjda je u tome i čar umjetnosti…

____________________

Otvorenje izložbe slika Save Rupića, akademskog slikara iz Trebinja.
U Mostaru, 26.04.2007. godine
Centar za kulturu

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden