Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ismet Bekric'
Drvo bagremovo

Kad se u dvorishtu vjetar stvori,
nashe tad drvo progovori.
I ja znam shta zbore grane,
znam im za srec'u i za rane.
To drvo shto se privuklo kuc'i,
htjelo bi s nama u sobu uc'i.

U nashoj ulici, shto se blago uspinjala uz brdo, zhivjeli smo s prirodom, sa pticama, sa ulichnim psima, sa bashchama, sa stablima zelenih i zrelih jabuka i krushaka, sa granama, s lishc'em, i sa vjetrom u kroshnjama, i sa kapima kishe koje smo dochekivali na dlanove, i sa prvim pahuljama s kojima smo se igrali kao sa leptirovima. I sad, evo, gledam jednu granu shto se privukla nashem prozoru, kao da bi htjela u sobu uc'i i biti chlan nashe porodice.

Uz sam zid starije kuc'e, u kojoj smo stanovali u prizemlju, a tetka na katu, izniklo je, izdzhikalo, vinulo se stablo bagrema, koje je veoma brzo rashirilo svoje grane sa mirisnim grozdovima. Tetka je govorila, da mladi bagrem treba posjec'i, kako se ne bi josh vishe uchvrstio i tako ugrozio i kuc'u. Ali otac je drvce branio rijechima, kako ga je grijeh posjec'i onda kad cvjeta i kad nam miruhom daruje bozhiju milost i ljepotu.

Nesim Tahirovic': Ilustracija

Nesim Tahirovic': Ilustracija

”Zar posjec'i ovo nevinashce, ovu radost? Ne, prvo c'ete morati posjec'i mene!” bio je odluchan otac.

Stiglo je i ljeto, dugo, vrelo, i otac je govorio kako bi se sada bilo zaista glupo rijeshiti drveta, koje nam poklanja najljepshi hlad.

”Vidi, bolan, kako se grane privlache jedna drugoj, da bi kuc'u i sobu zashtitile od prevelike vruc'ine! Ne, ne dam drveta, prvo c'ete morati srushiti mene!”

U jesen je, opet, bagremovo drvo blistalo u zlatu i uspavljivalo nas shushtanjem lishc'a, pjevushilo nam, a ko to opet ima pravo da iz korijena unishti pjesmu.

”Chuj, bolan, kako nam grane pjevushe! Kao da nam shapuc'u! Chini mi se da razumiju i shta mi govorimo! Ne, ne dam da posijechete ovo drvo, prvo c'ete morati mene!”

Tako je opet govorio otac, i ponovo spasio drvo koje se vec' uzdiglo i iznad prozora, pruzhajuc'i najvishu granu i prema tetkinoj sobi na katu.

A u hladnu zimu, sa sjevercima koji su kidisali na nash prozor prema dvorishtu, kad je bagrem vec' ojachao i uzdignuo svoje grane, vec' moc'ne i da se odupru teretu snijega, otac je govorio kako nas to drvo sada chuva, i kako bi, bez njegove zashtite, vjetar izvalio prozorski okvir i okno sasuo u komadic'e.

”Vidi junachine! Pogledajte samo, kako nas ove grane chuvaju od vjetra! Pa zar unishtiti ovakvog chuvara i prijatelja! Ne, ne dam! Morac'ete prvo obrachunati sa mnom!”

I tako je moj otac, uz moje odobravanje, spasio malo bagremovo drvo, koje se u iduc'a dva-tri proljec'a izdiglo vec' do krova kuc'e. Izgledalo je, kao da je sraslo sa zidom prema dvorishtu, i kao da grli cijelu kuc'u. Njegove grane i sad me blago dotichu po obrazima, po godinama, po rijechima, po sjec'anjima.

Stare kuc'e vec' odavno nema, a i mi smo rasuti svijetom. Ali to drvo, drvo bagremovo, drvo ochevo, daje nam neku chudesnu snagu. Snagu djetinjstva i zavichaja.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden