Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ismet Bekrić
Drvo bagremovo

Kad se u dvorištu vjetar stvori,
naše tad drvo progovori.
I ja znam šta zbore grane,
znam im za sreću i za rane.
To drvo što se privuklo kući,
htjelo bi s nama u sobu ući.

U našoj ulici, što se blago uspinjala uz brdo, živjeli smo s prirodom, sa pticama, sa uličnim psima, sa baščama, sa stablima zelenih i zrelih jabuka i krušaka, sa granama, s lišćem, i sa vjetrom u krošnjama, i sa kapima kiše koje smo dočekivali na dlanove, i sa prvim pahuljama s kojima smo se igrali kao sa leptirovima. I sad, evo, gledam jednu granu što se privukla našem prozoru, kao da bi htjela u sobu ući i biti član naše porodice.

Uz sam zid starije kuće, u kojoj smo stanovali u prizemlju, a tetka na katu, izniklo je, izdžikalo, vinulo se stablo bagrema, koje je veoma brzo raširilo svoje grane sa mirisnim grozdovima. Tetka je govorila, da mladi bagrem treba posjeći, kako se ne bi još više učvrstio i tako ugrozio i kuću. Ali otac je drvce branio riječima, kako ga je grijeh posjeći onda kad cvjeta i kad nam miruhom daruje božiju milost i ljepotu.

Nesim Tahirović: Ilustracija

Nesim Tahirović: Ilustracija

”Zar posjeći ovo nevinašce, ovu radost? Ne, prvo ćete morati posjeći mene!” bio je odlučan otac.

Stiglo je i ljeto, dugo, vrelo, i otac je govorio kako bi se sada bilo zaista glupo riješiti drveta, koje nam poklanja najljepši hlad.

”Vidi, bolan, kako se grane privlače jedna drugoj, da bi kuću i sobu zaštitile od prevelike vrućine! Ne, ne dam drveta, prvo ćete morati srušiti mene!”

U jesen je, opet, bagremovo drvo blistalo u zlatu i uspavljivalo nas šuštanjem lišća, pjevušilo nam, a ko to opet ima pravo da iz korijena uništi pjesmu.

”Čuj, bolan, kako nam grane pjevuše! Kao da nam šapuću! Čini mi se da razumiju i šta mi govorimo! Ne, ne dam da posiječete ovo drvo, prvo ćete morati mene!”

Tako je opet govorio otac, i ponovo spasio drvo koje se već uzdiglo i iznad prozora, pružajući najvišu granu i prema tetkinoj sobi na katu.

A u hladnu zimu, sa sjevercima koji su kidisali na naš prozor prema dvorištu, kad je bagrem već ojačao i uzdignuo svoje grane, već moćne i da se odupru teretu snijega, otac je govorio kako nas to drvo sada čuva, i kako bi, bez njegove zaštite, vjetar izvalio prozorski okvir i okno sasuo u komadiće.

”Vidi junačine! Pogledajte samo, kako nas ove grane čuvaju od vjetra! Pa zar uništiti ovakvog čuvara i prijatelja! Ne, ne dam! Moraćete prvo obračunati sa mnom!”

I tako je moj otac, uz moje odobravanje, spasio malo bagremovo drvo, koje se u iduća dva-tri proljeća izdiglo već do krova kuće. Izgledalo je, kao da je sraslo sa zidom prema dvorištu, i kao da grli cijelu kuću. Njegove grane i sad me blago dotiču po obrazima, po godinama, po riječima, po sjećanjima.

Stare kuće već odavno nema, a i mi smo rasuti svijetom. Ali to drvo, drvo bagremovo, drvo očevo, daje nam neku čudesnu snagu. Snagu djetinjstva i zavičaja.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden