Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Umjesto Slova urednikova – Čitaoci
Uredništvu Most-a

već više od šest mjeseci nijesam u prilici da čitam časopis Most. Htio sam u više navrata da te pitam šta se događa i kakva je njegova sudbina ali nijesam imao snage za to jer sam se, poučen mojim iskustvom sa već podavno ugašenim časopisom za književnost Ovdje čiji sam bio urednik, bojao slične sudbine rušenja još jednog Mosta među kulturama i spisateljima različnih stilova, opredjeljenja i provenijencija.

Ipak, pronalazak martovskog broja Mosta na internet adresi obradovao me je i dao neku novu snagu, vjeru u spisateljsku misiju i, što je najvažnije, nadu u izgradnju multikulturnih vrijednosti cijelog našeg prostora. Ipak, pored svih lomova i trauma, treba vjerovati da naš Mostar može izaći iz mračnog tunela nacionalne jednoličnosti i samoživosti i opet postati simbolom multietničkog sklada, ljubavi i stabilnosti, jer Mostar zapravo predstavlja beskrajni mural tri tako suprotstavljene, ali opet sudbinski i pupčano isprepletane, vjere koje ga čine možda najmediteranskijom čaršijom na svijetu u što sam se i lično uvjerio kada sam gostovao na Šantićevim večerima poezije 2005. godine, upoznajući galeriju sjajnih spisatelja i građana, ovo građana mislim prvenstveno u etničkom smislu iz razloga što je jedina nacija ovog Grada zapravo Građanin u antičkom poimanju te riječi.

Podgorica, 4. maj 2007.

Boris Jovanović Kastel

Linija

Čitam u Oslobođenju prikaz Mosta. Bogami, lijepo je to uradila Angelina Šimić.

Čestitam ti još jedanput. Redakciji također.

Hvala Ti za povjerenje koje mi ukazuješ objavljivanjem mojih tekstova.

Od Boga Ti zdravlje i dobra sreća, od mene najbolje želje. Tvojima i Časopisu također. Selam i pozdrav članovima Redakcije. Držite se ljudski i junački.

Atif Kujundžić

Linija

Nisveta-Emina Kantardžić

Linija

Dragi moj, veliki i istinski prijatelju, Alija, sve Ti ovo pišem zbog ”Mosta”, kojeg si Ti i tvoj duh, Tvoja izuzetna humana čovječnost, ljudska etika i dostojanstvo, učinio pravim građanskim časopisom gdje srijećem i Bošnjake, i Srbe, i Hrvate, i Crnogorce (baš brojno), ali i ljude sa svih meridijana bez obzira na vjeru i naciju. Ali, premećem po svijesti i ne mogu da se sjetim još jednog takvog časopisa na prostorima država nastalih zlom i paklom iz nekadašnje SFRJ.

Istraj Alija, molim Te.

Lale Novičin Brković
London, England

Linija

JU (: YU)-Palestinka

Linija

Doprla je do mene vijest da ste mi objavili priču ”Djeca koja su voljela svijet”. Šaljem Vam jednu novu priču koja karakterizira ovaj naš rat, naročito nepravedni prema djeci. Zahvaljujem Vam još jednom i molim Vas objavite i ovu priču. Podiže se u Sarajevu spomenik poginuloj djeci, te ova priča bi mogla u Vašem uglednom časopisu popratiti taj datum u historiji naše zemlje.

S poštovanjem, Aneta Krstić-Benac

Linija

… totalno sam se razočarao u Tebe. Bio sam nedavno u Mostaru i saznao za promociju ”Crte” i nažalost kupio je. Crtu si dobro opisao, samo nisi rekao da će te jednog dana ostati i bez crte… Toliko se Hrvatima uvlačite u guzicu da je više postalo blazirano. Mostar je njihov…

Drugom prilikom opširnije…

Pozdrav od iskrenog Srbina (Doboj)

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden