Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 210 (121 - nova serija)

Godina XXXII maj/svibanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ljerka Ostojic'
Matica polijec'e u proljec'e

Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljec'e 2007.

Poshtovani, dobro doshli na svechano otvaranje devetih Dana Matice hrvatske Mostar 2007. godine – Mostarsko proljec'e. Evo nas opet zajedno uz programe shto ih priredjujemo na zadovoljstvo slushatelja, gledatelja i posjetitelja nashe manifestacije.

Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljec'e 2007.

Dani Matice hrvatske – Mostarsko proljec'e 2007.

Dopustite mi da u ime Matice hrvatske Mostar, njezinih krovnih tijela, kao i svih chlanova Matice hrvatske Mostar, te posebice nashega poshtovanog predsjednika, gospodina Josipa Muselimovic'a pozdravim sve vas skupa, i nemojte mi zamjeriti ako nekoga izostavim. Pozdravljam visoke pokrovitelje:

  • predsjednishtvo Bosne i Hercegovine i izaslanika gospodina Zheljka Kneza
  • predsjednik Republike Hrvatske gospodin Stipe Mesic' i izaslanika gospodina veleposlanika dr. Josipa Vrboshic'a
  • Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno ministra, gospodina Gavrila Grahovca koji je apsolutno najzasluzhnija osoba da ova nasha manifestacija ima ovako bogat i raznovrstan program
  • Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i izaslanika gospodina Srec'ka Shestana

S osobitom radoshc'u pozdravljam veleposlanika Republike Slovachke gospodina Miroslava Mojzhita, gradonachelnika Mostara gospodina Ljubu Beshlic'a, predsjednika Vlade nashe zhupanije gospodina Miroslava C'oric'a. Jednako tako predstavnike kulturnih institucija u nashem gradu Napretka, Prosvjete, Preporoda i Zhidovske opc'ine.

Posebnu zahvalnost dugujemo onima koji su od samoga pochetka prepoznali nasha nastojanja, odluchili pomoc'i i podrzhati nas. To su nashi sponzori:

  • generalni sponzor – Hypo Group Mostar
  • zlatni sponzor - Aluminijski kombinat

I drugi gospodarski subjekti dali su financijsku potporu kao shto su: Croatia osiguranje, Unicredit zagrebachka banka, HT Mostar, Eronet, Elektroprivreda, Krash, Podravka, Pliva, Raiffeisen banka, Adriacable, Autokuc'a Jelic' i Varazhdin promet.

Umjetnichki direktor Dana Matice hrvatske Mostarsko proljec'e je nash proslavljeni dirigent maestro Vjekoslav Shutej.

Izvrshni producent je direktor Zagrebachke filharmonije nash uvazheni gospodin Miljenko Puljic'.

Neprocjenjiv je doprinos Umjetnichkoga savjeta kojega chine:

  • Ivo Prlender, ravnatelj Dubrovachkih ljetnih igara
  • Milan Shtrljic', ravnatelj Splitskoga ljeta
  • Ivica Sharic', najistaknutiji operni umjetnik u Bosni i Hercegovini
  • Srec'ko Shestan, pomoc'nik ministra kulture u Vladi Republike Hrvatske

Osobito nam je zadovoljstvo shto i ove godine, uz domac'e, ugoshc'ujemo autore i izvodjache iz blizhega i daljeg susjedstva. Njih sve skupa ponaosob pozdravljam i ujedno zahvaljujem shto svojim sudjelovanjem obogac'uju nash kulturni prostor.

Mi smo svjesni da ova velika medjunarodna manifestacija ima vishestruku kulturoloshku ulogu i znachenje za Mostar, za Hercegovinu i cijelu Bosnu i Hercegovinu, jer obuhvac'a medjunarodne glazbene, likovne, kazalishne i knjizhevne domete razlichitih umjetnichkih orijentacija i izrichaja. Ovdje se radi o susretu raznovrsnih motiva i tema koje chine nashe kulturno – ovdje i sada, te uspostavljanju kulturnog dijaloga koji je bio pocheo polako zamirati u suvremenoj egzistencijalnoj vrevi. Nadajuc'i se da c'e ovaj uspostavljeni most koji spaja razlichita motrishta umjetnichkih poetika nasha publika znati prepoznati i da c'e to kao chinjenica potaknuti autore na nove umjetnichke naboje i opravdati njihov umjetnichki habitus.

Dragi nashi sugradjani, pridruzhite nam se, dodjite na predstave Mostarskoga proljec'a, svojom nazochnoshc'u uvelichajte ove devete Dane Matice hrvatske i svi skupa josh jednom pokazhimo tradicionalnu naklonjenost prema ljepoti i umjetnosti koja zhivi u gradu na Neretvi.

Na kraju, u ime ogranka najstarije i najuglednije hrvatske kulturne institucije, udruge koja ponovno potvrdjuje plodotvornost svoga rada, vitalnost svoga ustroja, hrabrost za velike projekte i spremnost za nove izazove – dobro doshli i osjec'ajte se ugodno!

Ljerka Ostojic',
podpredsjednica Matice hrvatske Mostar

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden