Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 208 (119 - nova serija)

Godina XXXII mart/ozhujak 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Fuad C'atovic'
Pred otvorenim vratima zhivota

Uvazhene kolege diplomanti,
Dragi gosti,
Poshtovane kolege prorektori i dekani,
Dragi prijatelji Univerziteta

Ovo je drugi put da promociju svih diplomanata na Univerzitetu ”Dzhemal Bijedic'” u Mostaru odrzhavamo zajedno. Ovim zhelimo pokazati prve korake u integraciji Univerziteta i nashe jedinstvo u posljednjih 30 godina, ali zhelimo predstaviti javnosti i ovu mladost, ovu snagu i moc'. Ovdje je 760 djevojaka i mladic'a koji c'e primiti fakultetske diplome. Za dva dana promovishemo pet doktora i devet magistara nauka. To demonstrira snagu i vitalnost ovoga Univerziteta i ovoga drushtva.

Danas smo svi radosni. Diplomanti i roditelji ponajvishe, ali i za nas profesore je velika srec'a izvesti jednu novu generaciju. Ovdje su diplomirani ekonomisti menadzheri i ekonomisti menadzheri, diplomirani inzhinjeri gradjevine i gradjevinski inzhinjeri, diplomirani pravnici i pravnici, diplomirani inzhinjeri mashinstva i mashinski inzhinjeri, profesori i nastavnici iz gotovo svih oblasti, diplomirani inzhinjeri informacijskih tehnologija i informatichari, diplomirani inzhinjeri poljoprivrede i inzhinjeri poljoprivrede. Ovdje i sada mi iskazujemo ispunjenje drushtvene uloge Univerziteta.

I mozhda nije prilika, jer danas svi slavimo, ali ja c'u otvoreno rec'i da nisam zadovoljan ovim brojevima. Nisam zadovoljan omjerom broja magistara i broja diplomanata koje danas i za dva dana promoviramo. Nisam zadovoljan ni omjerom broja studenata koje smo ove godine upisali i broja diplomanata koje sada promoviramo. Ti omjeri nam najbolje pokazuju put kojim trebamo ic'i u buduc'nost. Mi moramo otvoriti postdiplomske studije na svim studijskim odsjecima i na taj nachin omoguc'iti daljnje obrazovanje za ovih 760 diplomanata. Moramo povec'ati prolaznost i prohodnost studenata iz godine u godinu. Ne kazhem, niposhto, da snizujemo kriterije. Naprotiv. No, studentima moramo posvetiti vishe vremena, moramo uvesti mentorski rad. Moramo zaustaviti osipanje studenata.

Uz sve reforme koje provodimo u skladu sa Bolonjskim procesom, univerzitetski nastavnici moraju najvishe vremena posvetiti reformama odnosa u nastavi. Nastavu trebamo orijentirati na studente. Takodje, uz fleksibilne opc'e dodiplomske studije, poslijediplomsku nastavu treba fokusirati na bogatim i raznovrsnim programima koji moraju ukljuchiti i shiroku ponudu specijalistichkih i struchnih programa.

Htio bih za kraj uputiti jednu poruku ovim mladim ljudima.

Kolege diplomanti,

Vi danas napushtate ovaj univerzitet i otiskujete se u zhivot. Struchna znanja i iskustva koje ste ovdje stekli bit c'e vam od pomoc'i, no ja se istinski nadam i strijepim nad chinjenicom da smo vas nauchili barem osnovnim zhivotnim lekcijama. Zhivot u nashoj sredini, u dobu permanentne ekonomske krize, velike nezaposlenosti i izokrenutih drushtvenih normi, nije lagan. Ja vam zhelim svaku srec'u, zhelim vam da nadjete zaposlenje u struci, da napredujete.

I htio bih vam rec'i dvije stvari. Prva je da budete ljudi. Drage mlade kolege, najvazhnije je biti chovjek, i to uopc'e nije lagano.

Druga stvar koju vam zhelim poruchiti je da se vratite na ovaj univerzitet. Vi diplomanti na postdiplomski studij, a magistranti na doktorat. Pred vama su karijere i aktuelni trend cjelozhivotnog obrazovanja vas c'e svakako dotaknuti. Nasha je zhelja da obrazovanje pruzhimo svima i da se uklapamo u moderne trendove.

Zbog toga vam na kraju nec'u rec'i dovidjenja. Rec'i c'u vam: dobrodoshli, mi vas opet ochekujemo!

Hvala vam i sretno!

____________________

(Govor rektora Univerziteta prof. dr: Fuada C'atovic'a na promociji diplomiranih studenata 10.2.2007. godine.)

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-13

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden