Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 208 (119 - nova serija)

Godina XXXII mart/ožujak 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Fuad Ćatović
Pred otvorenim vratima života

Uvažene kolege diplomanti,
Dragi gosti,
Poštovane kolege prorektori i dekani,
Dragi prijatelji Univerziteta

Ovo je drugi put da promociju svih diplomanata na Univerzitetu ”Džemal Bijedić” u Mostaru održavamo zajedno. Ovim želimo pokazati prve korake u integraciji Univerziteta i naše jedinstvo u posljednjih 30 godina, ali želimo predstaviti javnosti i ovu mladost, ovu snagu i moć. Ovdje je 760 djevojaka i mladića koji će primiti fakultetske diplome. Za dva dana promovišemo pet doktora i devet magistara nauka. To demonstrira snagu i vitalnost ovoga Univerziteta i ovoga društva.

Danas smo svi radosni. Diplomanti i roditelji ponajviše, ali i za nas profesore je velika sreća izvesti jednu novu generaciju. Ovdje su diplomirani ekonomisti menadžeri i ekonomisti menadžeri, diplomirani inžinjeri građevine i građevinski inžinjeri, diplomirani pravnici i pravnici, diplomirani inžinjeri mašinstva i mašinski inžinjeri, profesori i nastavnici iz gotovo svih oblasti, diplomirani inžinjeri informacijskih tehnologija i informatičari, diplomirani inžinjeri poljoprivrede i inžinjeri poljoprivrede. Ovdje i sada mi iskazujemo ispunjenje društvene uloge Univerziteta.

I možda nije prilika, jer danas svi slavimo, ali ja ću otvoreno reći da nisam zadovoljan ovim brojevima. Nisam zadovoljan omjerom broja magistara i broja diplomanata koje danas i za dva dana promoviramo. Nisam zadovoljan ni omjerom broja studenata koje smo ove godine upisali i broja diplomanata koje sada promoviramo. Ti omjeri nam najbolje pokazuju put kojim trebamo ići u budućnost. Mi moramo otvoriti postdiplomske studije na svim studijskim odsjecima i na taj način omogućiti daljnje obrazovanje za ovih 760 diplomanata. Moramo povećati prolaznost i prohodnost studenata iz godine u godinu. Ne kažem, nipošto, da snizujemo kriterije. Naprotiv. No, studentima moramo posvetiti više vremena, moramo uvesti mentorski rad. Moramo zaustaviti osipanje studenata.

Uz sve reforme koje provodimo u skladu sa Bolonjskim procesom, univerzitetski nastavnici moraju najviše vremena posvetiti reformama odnosa u nastavi. Nastavu trebamo orijentirati na studente. Takođe, uz fleksibilne opće dodiplomske studije, poslijediplomsku nastavu treba fokusirati na bogatim i raznovrsnim programima koji moraju uključiti i široku ponudu specijalističkih i stručnih programa.

Htio bih za kraj uputiti jednu poruku ovim mladim ljudima.

Kolege diplomanti,

Vi danas napuštate ovaj univerzitet i otiskujete se u život. Stručna znanja i iskustva koje ste ovdje stekli bit će vam od pomoći, no ja se istinski nadam i strijepim nad činjenicom da smo vas naučili barem osnovnim životnim lekcijama. Život u našoj sredini, u dobu permanentne ekonomske krize, velike nezaposlenosti i izokrenutih društvenih normi, nije lagan. Ja vam želim svaku sreću, želim vam da nađete zaposlenje u struci, da napredujete.

I htio bih vam reći dvije stvari. Prva je da budete ljudi. Drage mlade kolege, najvažnije je biti čovjek, i to uopće nije lagano.

Druga stvar koju vam želim poručiti je da se vratite na ovaj univerzitet. Vi diplomanti na postdiplomski studij, a magistranti na doktorat. Pred vama su karijere i aktuelni trend cjeloživotnog obrazovanja vas će svakako dotaknuti. Naša je želja da obrazovanje pružimo svima i da se uklapamo u moderne trendove.

Zbog toga vam na kraju neću reći doviđenja. Reći ću vam: dobrodošli, mi vas opet očekujemo!

Hvala vam i sretno!

____________________

(Govor rektora Univerziteta prof. dr: Fuada Ćatovića na promociji diplomiranih studenata 10.2.2007. godine.)

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-13

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden