Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 208 (119 - nova serija)

Godina XXXII mart/ozhujak 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Mostar plache

Najvec'i boem, slikar i sharmer Mostara Meha Sefic' – da je zhiv – svoju omiljenu pjesmu i kompoziciju ”Mostar se smijeshi” kojom je zabavljao gospodu u najotmjenijim zagrebachkim i osijechkim barovima zasigurno bi preinachio u – Mostar – plache!

Pred kraj svoga zhivota, na pitanje: kako si? oronuli i iskopnjeli maestro obichavao je rec'i:

”Dobro sam… tezhe je drzhavi nego meni!”

Njegov rodni i voljeni grad danas je na jednoj klackalici, ni tamo, ni ’vamo, a, sveca mi je i tamo i ovamo, i josh ludje, i josh hudje, shto bi rekao Mak Dizdar Grad je razmostaren u svakom pogledu, civilizacijskom, drushtvenom, kulturnom, socijalnom…

Jedni zdushno grade i dogradjuju grad, a drugi ga bjesomuchno dijele i bucaju po svim shavovima.

Graditelji i rushitelji ne mogu zajedno. Jok!

Stranaka, partija, koalicija, vlada i ministarstava, fala Bogu, imamo na pretek. A dogovora medju njima ni za lijeka.

Dok grad tone u ambis, stranachki lideri se smjeshkaju na tv. ekranima. Boli ih briga za nezaposlene i gladne, beskuc'nike i bijednike.

Salko Hondjo: Detalj Starog mosta

Salko Hondjo: Detalj Starog mosta

Kako u gradu i okolini nichu moderne i veleljepne robne kuc'e, trzhni centri, shopinzi, benzinske pumpe – tako se raspadaju nekad poznata drzhavna preduzec'a: HEKOM, HEPOK, Predionica, MI ”Soko”… koja su nekad obilato hranila po pet-deset hiljada usta, i chiji su radnici imali redovne plate, socijalno osiguranje, svoja odmaralishta…

Kako se grad iznutra umiva i dotjeruje, obnavljajuc'i parkove i zelene povrshine, te rekonstruishuc'i prigradske ceste – tako uzduzh rijechnih obala – Neretve, Bune, Bunice, Jasenice, Radobolje rastu hrnjage raznovrsnih otpadaka – od zhenskih ”bindi”, crknutih domac'ih zhivotinja i usmrdjenog kiselog kupusa, do razvaljenih frizhidera, bojlera, usisivacha, televizora i drugih kuc'nih potrepshtina.

Ekologija je na nuli, komunalna higijena takodje, pa c'e, tvrde pesimisti, u najskorijoj buduc'nosti chitava mostarska ”vala” postati jedna ogromna deponija smec'a, od Malog i Velikog kuka, do Zhovnice, od Rudnika (s najopasnijom ekoloshkom ”bombom” u zemlji) do Bishc'a polja.

Shta c'e biti s nashim Mostarom, zaboga, miloga! – chuju se vapaji gradjana sa svih strana. I njihovi prijedlozi o ”ustrojstvu” vlasti.

Kada istekne mandat chasnom Ljubi Beshlic'u, mnogi bi za gradonachelnika birali: Ahmeda Dzhubura, Milana Jovichic'a, Zharka Markic'a ili Adisu Vuchina. Oni bi, mozhda, uzeli poneshto od ”stila” ranijih gradonachelnika: Mujage Komadine, Vase Gachic'a, Muhameda Mirice, u ratu svirepo ubijenog od strane ekstremista HVO-a Mustafe Sefe, zatim Radmila-Brace Andric'a, Vlade Smoljana, Avde Zvonic'a, Izeta Brkovic'a, Damjana Rotima, Dzhevada Dervishkadic'a, Nikole Gashic'a, Milivoja Gagre… Vjeruje se da bi oni znali da vladaju gradom i da dovedu ”u suru” sve lazhljivce i prevrtljivce, chovjekomrsce i intrigante, bundzhije i hulitelje koji Mostaru chupaju dushu i sijeku njegovo polumilenijsko stablo, u korijenu.

Ovdje se pricha da c'e savremeni Mostar ”jamiti” onaj ko ima najvishe para. A tko je taj, a gdje je taj, da prostish?! Taj bogatun, tajkun i ratni profiter koji je nademetio lovu od pljachke i s narodne grbache, pa sada pruzha shape da osvoji i prisvoji vaskolik Mostar i koji se bori samo za svoju stolicu i svoju guzicu, a nije mu do grada i njegovog prosperiteta koliko do olomlanjskog snijega.

Ili su to slugani, zhbirovi i udvorice medjunarodnih zavjerenika koji, najprije, ubishe Jugoslaviju, od Triglava do Djevdjelije, a sada hoc'e da, definitivno dohakaju mojoj zemlji Hercegovini i Bosni, pardon Bosni i Hercegovini.

Cijelo minulo ljeto, jesen i zimu ovdje se trubi o hotelu ”Ruzha”, te ne uklapa se u istorijsko jezgro grada, te narushava ambijent, te treba ”odsjec'i” jedan sprat, a niko nec'e da kazhe – da je, samo preko ceste, poslovno-stambena zgrada OHR ”visochija” od hotela, niti da podsjeti na (svega stotinjak-dvjesta metara odavde) zvonik enormnih dimenzija na crkvi su Petra i Pavla o chemu je petoro mostarskih intelektualaca, na chelu s uglednim orijentalistom rahmetli Hivzijom Hasandedic'em napravila peticiju Visokom predstavniku koju je za 2 dana potpisalo preko 10 hiljada gradjana ali je peticija, kao i sve drugo, otishla – machku pod rep.

Ruzhna pricha o ”Ruzhi” josh nije okonchana. Dok se ona okoncha (haj’mo se kladiti!) iskotit c'e se neki novi problem, neki novi duvar kojeg ne mozhesh ni preskochiti, ni zaobic'i – ali c'e Mostarci, pravi Mostarci i to predeverati, makar sada i plakali, a za ubuduc'e, bumo vidjeli.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden