Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Bozho C'oric'
Otputovao jaran Sulejman, za Latifagom
Sulejman-Sula Rebac
(1929-2006.)

Sulejman RebacIskrene izraze suc'uti upuc'ujemo u ime gradonachelnika Mostara Ljube Beshlic'a, koji nije u moguc'nosti prisustvovati posljednjem pozdravu kojeg upuc'ujemo nashem Sulejmanu Repcu.

Meni je pripala duzhnost da se u ime grada i Gradske uprave Mostar oprostim od chovjeka koji je svojim predanim radom i ljubavlju prema Mostaru zaduzhio njegove gradjane da se o njemu govori kao o jednom od najzasluzhnijih pojedinaca kada je u pitanju razvoj FK Velezh kao i njihove najvec'e uspjehe u dosadashnjoj povijesti kluba.

Sulejman Rebac vec' sa sedamnaest godina pochinje igrati za Velezh, a potom se nizhu njegovi uspjesi u dresu Hajduka, Dinama i Sarajeva.

Nash uvazheni sugradjanin bio je omiljen medju svojim Mostarcima ali i medju stanovnicima Splita.

Ipak, ovaj grad Sulejmana Repca c'e pamtiti po velikim uspjesima koje je postigao kao trener Velezha, jer njegova djela i meritorna nogometna imena ubrajaju ga u trenere koji su u ovaj sport unijeli niz novina chime, je svijet nogometa dobio nove obrise i razvojnu taktiku.

Pod Repchevim vodjstvom, Velezh je dva puta bio viceshampion bivshe Jugoslavije, a ne smijemo zaboraviti ni slavne dane ovog kluba koji je ostao upamc'en i na evropskim takmichenjima. Sulejman Rebac je punih osam godina bio na chelu Velezha, a uz njega i njegove nadaleko poznate suigrache Mostar je postao prepoznatljiv i omiljen klub, jer pod kapom Sulejmana Repca stvoren je chuveni BMV a svi nogometashi bili su kultna imena i takozvani ”Sharmeri sa Neretve”.

Mnogo je josh uspjeha za Sulejmanom. Zlatne godine uz Velezh i Grad bile su i za njega najdrazhe i najljepshe.

Mostarci, svi poklonici najvazhnije sporedne stvari na svijetu, ljubitelji nogometa, pamtit c'e legendarnog nogometasha po svojoj nesebichnoj ljubavi i privrzhenosti za ovaj klub kojem je ostao vjeran do kraja svojih dana.

Ime Sulejmana Repca za uvijek c'e ostati vec'e i od nogometa, jer sedamdesete godine c'e ostati upamc'ene po nezaboravnim uspjesima i njegovoj tituli trenera generacije, cijele jedne generacije koja c'e pronijeti ime grada kroz svijet vrhunskog sporta i nogometa.

Danas, u posljednjem oproshtaju od velikog chovjeka i uvazhenog Mostarca, mozhemo samo rec'i da nam je bila chast poznavati ga, a njegova djela i zasluge ostaju kao zaduzhbina za mlade narashtaje.

Bozho C'oric'
GRAD MOSTAR

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden