Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Božo Ćorić
Otputovao jaran Sulejman, za Latifagom
Sulejman-Sula Rebac
(1929-2006.)

Sulejman RebacIskrene izraze sućuti upućujemo u ime gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, koji nije u mogućnosti prisustvovati posljednjem pozdravu kojeg upućujemo našem Sulejmanu Repcu.

Meni je pripala dužnost da se u ime grada i Gradske uprave Mostar oprostim od čovjeka koji je svojim predanim radom i ljubavlju prema Mostaru zadužio njegove građane da se o njemu govori kao o jednom od najzaslužnijih pojedinaca kada je u pitanju razvoj FK Velež kao i njihove najveće uspjehe u dosadašnjoj povijesti kluba.

Sulejman Rebac već sa sedamnaest godina počinje igrati za Velež, a potom se nižu njegovi uspjesi u dresu Hajduka, Dinama i Sarajeva.

Naš uvaženi sugrađanin bio je omiljen među svojim Mostarcima ali i među stanovnicima Splita.

Ipak, ovaj grad Sulejmana Repca će pamtiti po velikim uspjesima koje je postigao kao trener Veleža, jer njegova djela i meritorna nogometna imena ubrajaju ga u trenere koji su u ovaj sport unijeli niz novina čime, je svijet nogometa dobio nove obrise i razvojnu taktiku.

Pod Repčevim vođstvom, Velež je dva puta bio vicešampion bivše Jugoslavije, a ne smijemo zaboraviti ni slavne dane ovog kluba koji je ostao upamćen i na evropskim takmičenjima. Sulejman Rebac je punih osam godina bio na čelu Veleža, a uz njega i njegove nadaleko poznate suigrače Mostar je postao prepoznatljiv i omiljen klub, jer pod kapom Sulejmana Repca stvoren je čuveni BMV a svi nogometaši bili su kultna imena i takozvani ”Šarmeri sa Neretve”.

Mnogo je još uspjeha za Sulejmanom. Zlatne godine uz Velež i Grad bile su i za njega najdraže i najljepše.

Mostarci, svi poklonici najvažnije sporedne stvari na svijetu, ljubitelji nogometa, pamtit će legendarnog nogometaša po svojoj nesebičnoj ljubavi i privrženosti za ovaj klub kojem je ostao vjeran do kraja svojih dana.

Ime Sulejmana Repca za uvijek će ostati veće i od nogometa, jer sedamdesete godine će ostati upamćene po nezaboravnim uspjesima i njegovoj tituli trenera generacije, cijele jedne generacije koja će pronijeti ime grada kroz svijet vrhunskog sporta i nogometa.

Danas, u posljednjem oproštaju od velikog čovjeka i uvaženog Mostarca, možemo samo reći da nam je bila čast poznavati ga, a njegova djela i zasluge ostaju kao zadužbina za mlade naraštaje.

Božo Ćorić
GRAD MOSTAR

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden