Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Svetozar Radonjic' Ras
Zov juga i doma

Milovan Krunic': Majka, Svet knjige, Beograd, 2006.

Znani mostarski pjesnik Milovan Krunic', kojega su sile sudbine nanijele u Beograd, objavio je, kod uglednog beogradskog izdavacha ”Svet knjige”, novu knjigu poezije ”Majka”. Mogli bismo ovu knjigu donekle smatrati referentnim rezimeom Krunic'evih dosadashnjih pjesnichkih iskustava, usmjerenja i dometa. Ovo tim prije shto knjigu chine tri tematska i izrazhajna segmenta na kojima je Milovan Krunic' do sada gradio svoj pjesnichki put i uspon.

Knjiga, naime, sadrzhi tri obimna ciklusa: Majka, Nedohvati i Crni i kameni cvjetovi. To bi, dakle, bile i tri faze u pjesnikovom interesovanju, traganju i opitima.

Mada za poemu ”Majka” Milovan Krunic' tvrdi da je nastajala od 1974. godine pa naovamo, nismo skloni da tu tvrdnju prihvatimo. Poema o majci pochinje se stvarati u najranijim godinama zhivota kada se osjete prvi treptaji majchinoga srca, prvi zraci njene topline, njeni prvi umilni glasovi. Ova poema (30 pjevanja sa 667 stihova) odishe ljubavlju, sentimentom, emocijama, poshtovanjem. Kazuje se djechjom dushom, chesto oblicima koji podsjec'aju na djechje stihove. Autor ne govori, naime, uopshteno o majci, vec' striktno o svojoj majci, njenoj dobroti i plemenitosti, rashirenim rukama i toplim smijeshkom.

Salko Hondjo: Napushtena kuc'ica

Salko Hondjo: Napushtena kuc'ica

I drugi dio knjige ”Nedohvati”, vishe je lichne arome, odjek je autorovog zhivljenja i pjevanja, pamc'enja i tragike, njegovih muka i nesanica. Vec'ina pjesama posvec'ena je po nekome od pjesnikovih prijatelja, chime s njima dijeli svoje tjeskobe, preokupacije i izrichaje. S druge strane, u vec'ini pjesama ovog ciklusa autor priziva jug i more, zavichaj, tj. Hercegovinu kao svoju kolijevku. Chezne on za tim ambijentom svjestan da je udaljavanjem od zavichaja duhovno obogaljen, da su to za njega sada nedohvati. Ako bi i bilo kakve satisfakcije to je prilika da ima, s ushic'enjem i poetskim zanosom, nekome i nechemu pjevati.

Trec'i ciklus ”Crni i kameni cvjetovi” sav je u znaku stare japanske pjesnichke forme – tanke i chini nam se da je, u smislu konsekventne poetike, najzreliji dio ove knjige. Tu je pjesnik vishe okrenut trenucima iz zhivota, refleksima na sve oko sebe, ljepoti prirode, chari malih stvari. To je hvatanje poetike svakodnevnog zhivljenja i zapazhanja. Krunic' spretno hvata te trenutke, prepoznaje u njima duhovitost, moguc'nosti obrta do apsurda, pa ih, chini nam se olako, pretache u stih, u tanku – kultnu pjesmu od pet nerimovanih stihova od kojih su prvi i trec'i peterci a ostali sedmerci. U ovom ciklusu su dvadeset chetiri skupine sa ukupno tristo shezdeset minijatura, odnosno hiljadu i osamsto stihova. Nesumnjivo veliki trud ali zanimljivi rezultati.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden