Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Lazar Manojlovic'
Knjiga za chitanje i razmishljanje

Biserna knjiga o velikom glumcu
Branko Peric': Ljuba Tadic', posljednja traka za knjigu,
izdavachi: Besjeda, Banja Luka i Ars Libri, Beograd, 2006.

Branko Peric': Ljuba Tadic', posljednja traka za knjigu

Branko Peric': Ljuba Tadic', posljednja traka za knjigu

Biserna knjiga o chovjekovom chovjeku, o ljudini, o pozorishnom magu, o velikom glumcu, kralju scene, filma, pozorishta na ex jugoslovenskim prostorima. Knjiga ili posljednja traka za knjigu o Ljubi Tadic'u, chovjeku koga smo svi voljeli, a vishe ga nema. Veliki dar, na godishnjicu smrti velikana, podario nam je sjajni Branko Peric'.

Nije ovo samo knjiga o Ljubi vec' o njegovim prijateljima, glumcima, knjizhevnicima, kulturnim, nauchnim, javnim i politichkim radnicima. To je i mala pedagoshka poema o Ljubinim roditeljima, majci Radmili, nastavnici i ocu Svetomiru Tadic'u, profesoru. O njegovoj brac'i Dimitriju, Dushanu i Rastku, te o velikoj ljubavi, supruzi, Snezhani Nikshic'. I bash ta pricha, koja upravo teche kao traka, govori o velichini porodice Tadic', siromashtvu i svim nedac'ama koje zhivot prati sirotinju. Ali, zakljuchak je, dok je te i takve sirotinje, bic'e i velikana, jer veliki ljudi, u pravilu, dolaze iz malih mjesta i malih, siromashnih, kuc'a punih ljubavi. Ova knjiga je, otuda, i saga o porodici Tadic'. Za pouku, pamc'enje i preprichavanje.

Odustao sam od namjere da pishem klasichnu knjizhevnu kritiku, jer ne bih uspio rec'i istinu. Zato c'u rec'i da je knjiga sama po sebi prebogata ljepotom i tugom zhivota i chita se sa uzhivanjem kao kad pijete vino uz dobru pjesmu, muziku i drushtvo. Pricham najljepshu prichu koju znam napisati o prochitanoj knjizi. Prije svega, potrazhite ovu knjigu, kupite je, chitajte, obogatite lichnu biblioteku i recite to i drugima. Biserna knjiga chovjeka, velikana glume, zhivota i snage. Pozorishni velikan Ljubo Tadic', bard i veliki pjesnik pozorishnog zhivota. Sve se to nalazi izmedju korica knjige. Kako koju stranicu chitate istovremeno gledate niz pozorishnih predstava svjetskih i nashih velikana u kojima pricha Ljubo Tadic'. I kada zatvorite posljednju stranicu knjige osjetite se tako lijepo i bogato kao da ste primili lijepu nagradu za zhivotno djelo. Postajete duhovno bogatiji. Kako sam se lijepo osjec'ao, uzhivao i radovao dok sam knjigu chitao.

Biserna knjiga chovjekova i Ljubina i Brankova. Svaki, na svoj nachin, je kroz zhivot uspravno hodao i hoda, a da se nikada nije saginjao.

Ko nam nudi tu ljepoticu medju knjigama o maestru i doajenu ex ju glumishta, Ljubi Tadic'u? Ko drugi do Branko Peric', knjizhevnik, hronichar, publicista, novinar, pravnik i etichar sa dostojanstvom chovjeka, prijatelja i druga.

Poslije knjige Dushko Trifunovic', evo josh jednog shtiva koje plijeni svakog umnog i obichnog chovjeka koji voli lijepu knjigu i rijech, a koji je bar chuo za Ljubu Tadic'a. Chitalac ostaje zadovoljan ljepotom i bogatstvom s kojim se druzhio chitajuc'i knjigu, u jednom dahu, Ljuba Tadic', posljednja traka za knjigu.

Chitalac se osjec'a, kad zatvori korice knjige, kao da je bio na premijeri u Jugoslovenskom dramskom pozorishtu i slushao Ljubu Tadic'a. U tome je i ljepota i velichina ove knjige. O velikom glumcu i chovjeku uspravnog hoda.

I onda se sjetim Mihaila Botvinika, svjetskog prvaka u shahu:

Starost je kad stari prijatelji odlaze, a novi ne dolaze.

Knjiga Ljuba Tadic', posljednja traka, trajac'e dok traje i pozorishte i glumishte. Dotle, a kuda c'e vishe, a mozhe sve i dok chovjek zhivi i dishe.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden