Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 205 (116 - nova serija)

Godina XXXI decembar/prosinac 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Lazar Manojlović
Knjiga za čitanje i razmišljanje

Biserna knjiga o velikom glumcu
Branko Perić: Ljuba Tadić, posljednja traka za knjigu,
izdavači: Besjeda, Banja Luka i Ars Libri, Beograd, 2006.

Branko Perić: Ljuba Tadić, posljednja traka za knjigu

Branko Perić: Ljuba Tadić, posljednja traka za knjigu

Biserna knjiga o čovjekovom čovjeku, o ljudini, o pozorišnom magu, o velikom glumcu, kralju scene, filma, pozorišta na ex jugoslovenskim prostorima. Knjiga ili posljednja traka za knjigu o Ljubi Tadiću, čovjeku koga smo svi voljeli, a više ga nema. Veliki dar, na godišnjicu smrti velikana, podario nam je sjajni Branko Perić.

Nije ovo samo knjiga o Ljubi već o njegovim prijateljima, glumcima, književnicima, kulturnim, naučnim, javnim i političkim radnicima. To je i mala pedagoška poema o Ljubinim roditeljima, majci Radmili, nastavnici i ocu Svetomiru Tadiću, profesoru. O njegovoj braći Dimitriju, Dušanu i Rastku, te o velikoj ljubavi, supruzi, Snežani Nikšić. I baš ta priča, koja upravo teče kao traka, govori o veličini porodice Tadić, siromaštvu i svim nedaćama koje život prati sirotinju. Ali, zaključak je, dok je te i takve sirotinje, biće i velikana, jer veliki ljudi, u pravilu, dolaze iz malih mjesta i malih, siromašnih, kuća punih ljubavi. Ova knjiga je, otuda, i saga o porodici Tadić. Za pouku, pamćenje i prepričavanje.

Odustao sam od namjere da pišem klasičnu književnu kritiku, jer ne bih uspio reći istinu. Zato ću reći da je knjiga sama po sebi prebogata ljepotom i tugom života i čita se sa uživanjem kao kad pijete vino uz dobru pjesmu, muziku i društvo. Pričam najljepšu priču koju znam napisati o pročitanoj knjizi. Prije svega, potražite ovu knjigu, kupite je, čitajte, obogatite ličnu biblioteku i recite to i drugima. Biserna knjiga čovjeka, velikana glume, života i snage. Pozorišni velikan Ljubo Tadić, bard i veliki pjesnik pozorišnog života. Sve se to nalazi između korica knjige. Kako koju stranicu čitate istovremeno gledate niz pozorišnih predstava svjetskih i naših velikana u kojima priča Ljubo Tadić. I kada zatvorite posljednju stranicu knjige osjetite se tako lijepo i bogato kao da ste primili lijepu nagradu za životno djelo. Postajete duhovno bogatiji. Kako sam se lijepo osjećao, uživao i radovao dok sam knjigu čitao.

Biserna knjiga čovjekova i Ljubina i Brankova. Svaki, na svoj način, je kroz život uspravno hodao i hoda, a da se nikada nije saginjao.

Ko nam nudi tu ljepoticu među knjigama o maestru i doajenu ex ju glumišta, Ljubi Tadiću? Ko drugi do Branko Perić, književnik, hroničar, publicista, novinar, pravnik i etičar sa dostojanstvom čovjeka, prijatelja i druga.

Poslije knjige Duško Trifunović, evo još jednog štiva koje plijeni svakog umnog i običnog čovjeka koji voli lijepu knjigu i riječ, a koji je bar čuo za Ljubu Tadića. Čitalac ostaje zadovoljan ljepotom i bogatstvom s kojim se družio čitajući knjigu, u jednom dahu, Ljuba Tadić, posljednja traka za knjigu.

Čitalac se osjeća, kad zatvori korice knjige, kao da je bio na premijeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i slušao Ljubu Tadića. U tome je i ljepota i veličina ove knjige. O velikom glumcu i čovjeku uspravnog hoda.

I onda se sjetim Mihaila Botvinika, svjetskog prvaka u šahu:

Starost je kad stari prijatelji odlaze, a novi ne dolaze.

Knjiga Ljuba Tadić, posljednja traka, trajaće dok traje i pozorište i glumište. Dotle, a kuda će više, a može sve i dok čovjek živi i diše.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-01-06

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden