Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Antun Luchic'
Uochnica otkrivanja spomenika
A.B. Shimic'u

Primio je s Preobrazhenjem Shimic' na sebe i Otkrivenje. Obuchen u bijele haljine, on ne prekorava one koji ne shvac'aju bit jezika. Takvo shto chini jer ljubi i zhuri se stoga shto se uskoro prelistala, ili se zatvara, otvara njegova knjiga Otkrivenja od sedam pechata. Iznjedrava se glas poput trube – poziva ljude od svakoga plemena, jezika i puka.

Pridruzhujemo se vidjenju na ozemnim prostorima sna s kojih se skida plasht da progovori nam puna istina. Vidjenja s neba su otvorena vrata pa dopire evo njegova rijech, misao, askeza, duh.

Ovdashnji su knjizhevnici pristali uz pjesnika ”tijela i siromaha” chastiti godishnje stihovane uspjeshnice istoimenom nagradom. Nemali broj njih posvec'ivali su njemu ”s dubokom ljubavlju” svoje knjige, poput pjesnikinja u zbirci Usred jarka sunca, alegorije hercegovachkog podneblja.

Spomenik Antunu Branku Shimic'u

Spomenik Antunu Branku Shimic'u

Da je u kakvome statusu danas bi Shimic', pjesnik zvijezda i opomena, bio samostalan i neovisan umjetnik i ujedno pripadnik svih nas. Zashto, jer je oslobodjen svega suvishenog i otuda mozhe biti medju najistaknutijima po duhu i na tuzemnom pjesnichkom Olimpu.

Sa mistikom iz drinovachkih perivoja do u mostarska priobalja, tim pravim Nestorom suvremene bashtine pjevanja i mishljenja, nema nikakva razloga biti izvan zadovoljshtine jezika i svijeta.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden