Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 199 (110 - nova serija)

Godina XXXI juni/lipanj 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Antun Lučić
Uočnica otkrivanja spomenika
A.B. Šimiću

Primio je s Preobraženjem Šimić na sebe i Otkrivenje. Obučen u bijele haljine, on ne prekorava one koji ne shvaćaju bit jezika. Takvo što čini jer ljubi i žuri se stoga što se uskoro prelistala, ili se zatvara, otvara njegova knjiga Otkrivenja od sedam pečata. Iznjedrava se glas poput trube – poziva ljude od svakoga plemena, jezika i puka.

Pridružujemo se viđenju na ozemnim prostorima sna s kojih se skida plašt da progovori nam puna istina. Viđenja s neba su otvorena vrata pa dopire evo njegova riječ, misao, askeza, duh.

Ovdašnji su književnici pristali uz pjesnika ”tijela i siromaha” častiti godišnje stihovane uspješnice istoimenom nagradom. Nemali broj njih posvećivali su njemu ”s dubokom ljubavlju” svoje knjige, poput pjesnikinja u zbirci Usred jarka sunca, alegorije hercegovačkog podneblja.

Spomenik Antunu Branku Šimiću

Spomenik Antunu Branku Šimiću

Da je u kakvome statusu danas bi Šimić, pjesnik zvijezda i opomena, bio samostalan i neovisan umjetnik i ujedno pripadnik svih nas. Zašto, jer je oslobođen svega suvišenog i otuda može biti među najistaknutijima po duhu i na tuzemnom pjesničkom Olimpu.

Sa mistikom iz drinovačkih perivoja do u mostarska priobalja, tim pravim Nestorom suvremene baštine pjevanja i mišljenja, nema nikakva razloga biti izvan zadovoljštine jezika i svijeta.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-08-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden