Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 197 (108 - нова серија)

Година XXXI април/травањ 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Панто Ст. Секулић
Необични записи
о херцеговачким презименима

Ристо Милићевић: Херцеговачка презимена,
„Свет књиге“, Београд, 2005.

У едицији Библиотеке „Баштина“ крајем прошле године, у издању београдске куће „Свет књиге“, објављена је вриједна етнолошка студија „Херцеговачка презимена“, чији је аутор Ристо Милићевић (Требиње, 1922.), који сада живи у Тузли.

Студија је настала током минуле деценије и обухвата значајну историјску и родословну грађу о поријеклу породичних презимена и другим занимљивостима из породичне и културне традиције Херцеговаца.

Милићевић је пасионирани сакупљач вриједног породичног блага из свога завичаја, а уз то је мајстор умјетничке фотографије. Доста дуго трагао је за необичним херцеговачким презименима и породичним сродничким односима, гдје је своју пажњу усредсредио на поријекло породица, њихова давна и садашња станишта, традицију, сеобе у друге крајеве и прекоокеанске земље, живот, историју и културу.

Ристо Милићевић: Херцеговачка презимена

Ристо Милићевић: Херцеговачка презимена

Књига „Херцеговачка презимена“ је обимно научноистраживачко дјело (од око 770 страница); настало је дугогодишњим трагањем и истраживањем релевантне историјске и породичне грађе, сакупљене на локалитетима цијеле Херцеговине. Централно мјесто у студији заузимају породична презимена старих српских, бошњачких, хрватских и јеврејских скупина широм Херцеговине и бивших југословенских простора. Милићевић је, према ономе што студија уистину представља, дао цјеловиту етничку слику породичне и културне историје свога краја, ослонивши се до краја објективно на ранија започета истраживања претходника: Вука Стеф. Караџића, Јевте Дедијера, Јована Цвијића, Алојза Бенца, Марка Веге, Хамдије Крушевљаковића, Хамдије Капиџића и многих других истраживача Херцеговине. Милићевић је током својих опсервација и трагања консултовао бројне изворе, па је чак навео 289 био-библиографских јединица стручне и научне литературе и периодике.

У свему, етнолошка и родословна студија одражава историјску антрополошку, етнолошку, лингвистичку и родословну граду и њен је значај у томе што аутор темељито и сериозно обрадује тематику херцеговачких презимена, у временском раздобљу од 14. вијека, па све до данашњих дана, што представља значајан подухват.

Рецензију и шири предговор овом издању написао је др. Миливој Родић, из Београда. Афирмативно и стручно указао је на велику вриједност студија. Композициона структура етнолошке студије подијељена је на двије веће цјелине, под називом – Општи и Посебни дио. Унутар прве тематско-садржајне цјелине аутор је дао неколико сублимираних и уводних сегмената, па су тако брижљиво обрађени садржаји:

 • Кратак преглед давне прошлости;
 • Име Херцеговине – историја, легенде, поезија;
 • Географски простор – некад и сад;
 • Поријекло породица и настанак презимена;
 • Особине Херцеговаца и сроднички односи;
 • Зашто су Херцеговци мијењали презимена;
 • Архивска града о презименима;
 • Презимена и епитафи на стећцима;
 • Презимена на старим гробљима;
 • Хералдика – чувар презимена од заборава;
 • Презимена у епској народној поезији;
 • Гусле у животу старих Херцеговаца…

„Свијет насели, себе расели“

Полазећи од ове познате сентенце о херцеговачким сеобама, из „кршева голих“ у друге крајеве и свијет, Херцеговци су одлазили „трбухом за крухом“ у свијет наде. Посебно су тужне приче о онима који су селили у прекоокеанске земље, прије свега, у Сједињене Америчке Државе и Канаду о чему постоји бројна грађа.* Херцеговци су се тешко одвајали од своје „камене колијевке“, а пуно туге и бола симболички су пјевали носталгичне и емотивне стихове:

„Збогом земљо, збогом завичају,
у теби ми три добра остају…“

а што је пјеснички изражено односи се на: (1) оца и мајку; (2) браћу и сестре; (3) жену и нејаку дјечицу.

Своја истраживања Милићевић је тематизовао на презимена старих херцеговачких породица. Уз то, обрадио је систематично и темељито слојевиту грађу из давне прошлости завичаја. За такав приступ сабраној грађи о презименима породица послужили су му претходна и релевантна истраживања и извори (научна и стручна периодика претходника и савременика, архивска и историјска грађа, епско народно стваралаштво, остаци материјалне културе из средњовјековног споменичког блага: грбови, повеље, рисовуље, записи на стећцима и надгробним споменицима херцеговачких некропола и казивања умних људи и савременика).

Значајно мјесто дато је породичним презименима око Требиња, Стоца, Гацка, Невесиња, Билеће и др. Забиљежене су многе знаменитости. Упечатљива су предања, легенде, стећци… из културне прошлости Херцеговине, а посебно су назначени записи о животу људи, о гуслама чији се звуци чују из завичаја и свједоче о тешком и туробном животу породица.

Милићевић кроз историју херцеговачких презимена истиче вриједност предања, легенди и поезије. Није заборавио ни књижевне ствараоце, посебно пјеснике: Шантића, Дучића, Антуна Бранка Шимића, Мака Диздара (поему „Камени спавач“), Алију Кебу (његову поему „Херцеговина“) и многе друге културне прегаоце.

Мото Милићевићевог стваралачког опуса била је и остала породица као основна ћелија друштва, као симбол трајања и опстанка; за њега „име је знак – знак постојања и препознавања“.

У његовој студији наћи ће се породична и сродничка грађа о великим сеобама тадашњих херцеговачких породица на садашње просторе сјевероисточне Босне – на Мајевицу и у Семберију, гдје су познати херцеговачки бегови (Љубовић, Сијерчић, Ченгић и др.) насељавали своје кметове крајем 18. и почетком 19. вијека, па отуда и данас на то подсјећају неки топоними (село Ченгић, Чађавица и сл.).

Планинке у Тисовцу (планина Прењ)

Планинке у Тисовцу (планина Прењ)
(снимио: др. Радивоје Симоновић)

„Свако је презиме прича…“

Централно поглавље етнолошке студије „Херцеговачка презимена“, Ристе Милићевића, чини други – Посебни дио (обима од преко 570 страна). Конципиран је и остварен у знаку „Свако је презиме прича…, како је записао др. Петар Шимуновић, и представља по једну људску причу. У ствари, та града, као цјелина, носи назив „Трагом презимена у Херцеговини“; обрађена је хронолошки, лексикографски, селективно и систематично, по абецедном обрасцу свих презимена (од А до Ж). У том хронолошком редослиједу породична презимена прате важни подаци: генеза породица, локалитети и станишта, гдје су живјеле и гдје сада живе породице, вријеме сеобе, знаменити представници породица, њихови портрети, којој етничкој скупини припадају итд. Тако је дат својеврсни историјски и родословни преглед за 3000 херцеговачких породица и њихових презимена с ознаком припадности – православној, муслиманској, католичкој и јеврејској вјероисповијести. У томе дијелу налазимо и животописе знаменитих личности, па ова студија носи у себи свједочанства и атрибуте културне историје Херцеговине.

Грађу за своју књигу Милићевић је црпио из сачуване архивске и историјске грађе, културних и научних институција (архива и музеја), прије свега, Дубровачког архива, те музеја Требиња, Мостара, Стоца, Тузле, Бијељине и др. Студија је богато графички и ликовно опремљена.

У породичној и завичајној баштини Херцеговине етнолошка студија „Херцеговачка презимена“ (2005.) свеобухватно је и савремено дјело Ристе Милићевића и треба га поздравити и прихватити као још један значајан прилог у проучавању културне историје овог краја, а о њеној укупној вриједности нека свој суд да наша научна и културна јавност, а прије свега, њени читаоци и проучаваоци ријетких духовних старина из родословног живота.

____________________

* Исељеници из Херцеговине објавили су у Америци „Спомен-књига Херцеговини“ (1949.), приредио Херцеговачки комитет САД и Канаде, а у њој су сабрана исељеничка презимена у тим земљама.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2010-08-12

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска