Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 196 (107 - nova serija)

Godina XXXI mart/ožujak 2006.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ante Matić
Kastelovi zapisi s putovanja

Boris Jovanović Kastel: Ego mora, Normal pokret, Podgorica, 2005.

Sedma knjiga pjesama relativno mladog crnogorskog pjesnika Kastela došla mi je u ruke u Mostaru na Šantićevim tridesetim, jubilarnim večerima poezije. Na toj svečanosti poezije nastupilo je dvadesetak pjesnika među kojima je bio i Kastel. Zanoćio je u staroj i dobro očuvanoj kući mostarskog bega Muslibegovića, gdje sam konačio i ja. Šteta je što sam morao jutrom rano otputovati, pa sam nakratko s Kastelom popio kavu i izmijenio nekoliko konvencionalnih, gotovo službenih riječi. Na rastanku dao mi je svoju knjigu s posvetom. Kad sam je u vlaku čitao, moram priznati, da sam se oduševio skladom poredanih riječi, dubinom misli spletenim u ogrlice od slova, koje bi rado imao o vratu kao ukras ili objesio na zid iznad radnog stola. Dovoljno je letimično preletjeti Kastelove pjesme, pa da brzo uočite, da se radi o misaonom, darovitom i vrsnom pjesniku, koji podjednakom strašću i mudrošću šeta ljepotama i strahotama Mediterana i ljudskom dušom.

Dovoljno je pročitati pjesmu ”Bretela”, pa da bude jasno gdje je sve otišao Kastel i što osluškuje iz školjke koju je na morskom žalu tražila junakinja naših dana za ogrlicu. Pjesnik zbori o genima predaka i zagubljenoj svjetlosti raspetnika u pijesku, kojeg ni šum mora, ni grmljavina ne uspijeva probuditi. ”Uzalud je budim”, kako bi to rekao Miljković za prejake riječi, koje je htio dotaći rukom, opipati prstom i cjelivati usnama s kojih je riječ odletjela u pustoš i tišinu, u kuću Kastelova crnogorskog jezika.

Vlado Puljić: Poslije koride

Vlado Puljić: Poslije koride

Ove pjesme nisu pisane uzalud, kao što nije uzalud patila i izdržala stravično poniženje i boli princeza Mafalda, kćerka kraljice Jelene Savojske, koju su mučili u konclogoru i prisiljavali da izda i optuži oca Emanuela, što ona nije učinila unatoč strašnih muka, skončala je poput tolikih mučenica u davna i nedavna vremena. Sama pjesma ”Ego mora” po kojoj je knjiga naslovljena, dovoljno govori o autoru, koji zapravo u svakoj pjesmi na svoj i svojstven način ispriča jednu priču iz bliže ili dalje prošlosti. Kastelove pjesme su zapravo kratke, jezgrovite priče o sudbinama pojedinaca i naroda na ovoj našoj nebeskoj galiji, koja plovi oko sunca nevidljivom pučinom vremena kroz bezdane i beskrajne tmine, praznine i tišine. Kastel je naprosto metafizički pjesnik. Matematičar koji ljubi svoj jezik iz kojeg se radaju njegovi ponajbolji stihovi.

Tako pjesma ”Metaksa” govori o Arhimedu i onima koji su ga proboli mačem, kad su upali u njegovo dvorište i u prašini bahato i divlje izbrisali njegove cirkolose. Uzalud je vapio: ”Noli turbare circulos meos”. Njegove geometrijske crteže vojnik je nogom pomrsio i Arhimedu mačem zadao smrtni udarac stotinjak godina prije Kristova dolaska na svijet. Bilo da opisuje zle sudbine poput Arhimedove u dalekoj i bližoj prošlosti ili pak, svijet venecijanske kurtizane ili neke kršćanske dobre duše, Kastel je uvijek sebi dosljedan: on konstatira što se dogodilo, predoči na svoj način ono što je vidio, saznao, naučio, proučio, doživio, a na čitatelju je da to uvaži, prihvati kao nešto čemu se može radovati ili tugovati. Kastelovo imaginarno putovanje kroz prošlost katkad se pričini kao da je uistinu stvarno.

Sve što sam rekao o poeziji Borisa Jovanovića Kastela zorno se nagovještava u samoj razdiobi knjige, koja počinje Mediteranom, nastavlja izgubljenim vremenom i preko ega mora stiže do grobova i slave. Drevnu Heladu, stari Rim, Veneciju, Dalmaciju (ne znam zašto je zaboravio Duklju) i daleke zemlje i krajeve koje je duhom prošao, Kastel nudi na dlanu, kao da su ubrane jagode ili izvađeni biseri s dna mora.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2006-07-16

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden