Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 193 (104 - нова серија)

Година XXX децембар/просинац 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Неџад Ибришимовић
Камени спавач

Припала ми је изузетна част да у име господина Гаврила Граховца, министра за културу Федерације Босне и Херцеговине и у име Министарства за културу Федерације Босне и Херцеговине отворим овогодишњу манифестацију Слово Горчина.

Камени спавач Мака Диздара одавно више није од камена, а и не спава!

Јер,
Овдје је присутан онај
Што спреман је увијек на ријеч и на дјело
Гдје ријеч је од пријека лијека.

Слово Горчина

Слово Горчина

Горко никада није исто горко, некад прија као швепс-тоник и можда су то све године Слова горчина до рата 1992., некада је горко грко као пелин, некада је горко горко као лијек, али нема сумње да нам је горко без горчине завјештала пјесничка ријеч Мака Диздара, ријеч која је свезала небо са земљом и земљу с небом.

Јер шта је у лову пјесникова одапета стријела са стећка у Радимљи? Она никада неће усмртити јелена који гледа у снене очи своје кошуте него ће увијек само погодити радост пристајања и одзив на љубав у срцу човјека-читача. Кад пјесник говори никога не вријеђа, а себе не гријеши, јер је перо јаче од њега.

У Босни и Херцеговини, од снијега до снијега, сваке седмице, никне нови цвијет, на педљу босанскохерцеговачке земље расту заједно различите травке. Само се два народа не разумију од искона, само два народа никада нису могла живјети заједно, само два народа никада неће ни моћи живјети заједно, а то је народ богатих и народ сиромашних. Благо онима непатворена духа – њихово је царство небеско. Оборена столачка софра овогодишње пјесничке манифестације Слово Горчина нуди јемеке руха за свакога ко зна да је истина далеко, а искреност близу, надохват руке, за свакога онога ко не намире над племенитошћу своје душе, него се предаје ономе нечему дубоко истом које исто радује све. А то је, овдје и данас, тајна слова – Слово Горчина.

Хемингвеј каже:

Не питај за ким звоно звони, теби звони, јер нико није острво,

Пер Лагерквист каже:

Важни су сви људи, сваки човјек, јер сваки човјек има неку врлину.

Људи који се цио свој живот поштапају неком својом врлином сигурно ходочасте оваква мјеста као што је данас Столац у својој пјесничкој намјери, или бар иду тој племенитој намјери племенитих и марљивих који настављају сабирати вредноте које Столац стољећима њедри и сабире.

Слово Горчина 2005. проглашавам отвореним!

18.11.2005.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2006-01-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска