Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shemsudin Zlatko Serdarevic'
Blistavi trag RTV Mostar

RTV MostarMjesec je septembar, miholje ljeto kad dozrijevaju shipci – protec'i c'e, sa puno razloga i ochekivanih nadanja kod vec'ine Mostaraca, u znaku obiljezhavanja godishnjice RTV Mostar medija koji je ostavio blistav trag u borbi Mostaraca za reintegraciju grada i zashtitu njegovih tradicionalnih vrijednosti-multietnichkog i multireligijskog zhivota te uvazhavanju svih razlichitosti i specifichnosti. Pogreshno bi bilo rec'i da smo krenuli iz nishta jer ljudski faktor je uvijek najpresudniji a on je postojao i 16. septembra 1992. godine kada se rodio Radio Mostar, Radio Mostar – Studio MM, Ratni studio… Od toga dana pa sve do danas na njegovim frekvencijama koje su se u ratnim godinama zbog ometanja morale iz chasa u chas mijenjati, bjezhec'i na slobodno frekventno polje, ovaj radio je poshtujuc'i novinarske principe o pravovremenoj, tachnoj i istinitoj informaciji, ostao dosljedan ideji cjelovitog, multietnichkog Mostara okrenutog evropskim i svjetskim vrijednostima demokratije i uopshte savremene civilizacije. Takva ideja branjena je i zagovarana ne samo za podruchje grada nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Slobodni medij RTV Mostar mogao je svoju uzvishenu ulogu obavljati samo zato shto je istinski bio slobodan, odnosno nezavisan od bilo koje stranachke opcije ili nametnute ideologije bilo kojeg drugog subjekta. Ideja je korespondirala sa Deklaracijom vodec'ih svjetskih izdavacha i novinara okupljenih na konferenciji UNESCO-a maja 1991. godine u kojoj je postavljen cilj da c'e borba za nezavisne, pluralistichke i slobodne medije biti u vrhu prioriteta redakcija.

Sastav zaposlenog osoblja Radija i Televizije Mostar od osnivanja je bio multietnichan shto je u znatnoj mjeri omoguc'avalo i stvaralo pretpostavke za takvo opredjeljenje. U ratnom periodu mala grupa novinara i tehnichkog osoblja nalazila je punu podrshku u Radio amaterima Mostara koristec'i njihove veze za slanje vijesti o stradanju Mostara i njegovih gradjana prema Sarajevu.

Sa ponosom podsjec'amo da je Eldin Palata, kamerman RTV Mostar jedan od trojice osoba koji je kamerom zabiljezhio rushenje Starog mosta, simbola Mostara i da su ti snimci doprinijeli otkrivanju istine svijetu o tragichnim deshavanjima u Mostaru.

Uz sve obaveze na polju realizacije programske sheme RTV Mostar se pojavila i kao izdavach. Projekat izdanja novina Stari Mostar i Mostarsko jutro svakako su dva znachajna periodichna glasila koja su obiljezhila jedno vrijeme. U okviru Radio Mostara djelovao je vokalni sastav Mostarski bulbuli iz kojega je ostalo niz koncerata za borce AR BiH, stacionare, Ratnu bolnicu i druge ustanove kao i dvije audio kasete sa patriotskim pjesmama i sevdalinkama.

Medzhid Fakic': Ta dobra renesansa

Medzhid Fakic': Ta dobra renesansa

Septembra 1995. godine zvanichno je pochela sa radom RTV Mostar shto je oznacheno kao kljuchni dogadjaj u razvoju ove medijske kuc'e. Samo godinu dana kasnije RTV Mostar postaje partnerska kuc'a u TV mrezhi TVIN-OBN (TV International Network – Open Broadcast Network) chija je najvec'a vrijednost da je njome konachno uvezan do tada pokidani bosanskohercegovachki medijski prostor. Ovu alternativnu mrezhu su sachinjavale tv kuc'e: NTV Zetel – Zenica, RTV Mostar – Mostar, RTV Tuzla i NTV Hayat – Sarajevo. Dokumentom koji su potpisale chlanice u prostorijama Administracije EUAM u Mostaru osnivachi su se dogovorili o zajednichkom interesu da uz podrshku i finansijsku pomoc' medjunarodne zajednice izgrade posebnu mrezhu, proizvode i emituju tv program za cijelo podruchje BiH. Rad se bazirao na principima i kodeksima Medjunarodne federacije novinara a u skladu sa sushtinskim ciljevima realizacije Daytonskog mirovnog sporazuma. Medjunarodna zajednica preuzela je obavezu stvaranja materijalnih pretpostavki za njeno ozhivljavanje. Bio je to nabolji primjer potvrde programskog opredjeljenja nashe kuc'e od strane medjunarodnih faktora. Mrezha je startovala jula 1996. godine.

Proshirenju komercijalnog trzhishta poklanja se velika pazhnja. Na nashem programu se promovishu klijenti koje pokrivaju agencije McCann Ericsson, Fabrika Euromedia, OSSA, ONASA, STELA i brojne druge agencije i marketinshke sluzhbe firmi iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Tu spada dobra komercijalna saradnja sa SFOR-om i sa nizom uspjeshnih privrednih subjekata.

Ambicije su bivale sve veche tako daje uskoro doshlo do saradnje sa evropskim i svjetskim medijima kao shto su: Glas Amerike (VOA – Voice of America), UN radio, Radio Slobodna Evropa, Radio Free Europe (RFI – Prague), TV Liberty, Deutsche Welle, BBC i RFI. Njihove programe smo reemitovali pruzhajuc'i shansu nashim gledaocima da im budu dostupne vijesti ovih respektabilnih svjetski poznatih medijskih kuc'a.

Regulatorna agencija za komunikacije dodijelila je dugorochnu dozvolu za emitovanje programa RTV Mostar, na osnovu ocjena za profesionalni odnos i visoke novinarske i tehnichke standarde kao i za poshtivanje Kodeksa o uredjenju programa.

Danas, kada se u hronici ovog medija biljezhi deseta godishnjica TV i trinaesta godishnjica Radija raduje chinjenica da smo od predstavnika medjunarodne zajednice imali punu podrshku, chesto i materijalne prirode, shto jasno govori da su u nama prepoznali partnera za shirenje i transmisiju istih ideja.

Televizija Mostar danas je chlanica Mrezhe Plus, prve komercijalne tv mrezhe u BiH koju je osnovalo pet televizijskih stanica: NTV Hayat – Sarajevo, ATV Banjaluka – Banjaluka, TV Tuzla – Tuzla, HTV Oscar – Mostar i TV Mostar – Mostar. U ovu mrezhu su josh ukljuchene tv stanice iz Bugojna, Travnika, Zenice, Viteza, Gorazhda, Maglaja i drugih mjesta kako bi u perspektivi pokrili cijelo podruchje BiH. Veliku podrshku i pomoc' ovom projektu dali su americhka fondacija USAID i IREX, zatim Fondacija Soros, Shvedski Helsinshki komitet, Fondacija Pres Now i druge. Posebnu zahvalnost za opremanje digitalnom tehnikom TV Mostar duguje USAID i IREX. Nekoliko novinara i kamermana TV Mostar uspjeshno su zavrshili kurseve BBC shkole a uz to su ishli na studijska putovanja gdje su stekli dragocjeno znanje i iskustvo. TV Mostar je danas izrasla u profesionalnu chlanicu be-ha medijske proizvodnje i visoko je rangirana medju dvadesetak tv stanica a na podruchju Hercegovine je najbolji a time i najgledaniji elektronski medij. Od ranijih partnera josh su ostali Glas Amerike iz Vashingtona, Deutsche Welle i sa drugim stanicama iz Evrope sa kojima putem satelita razmjenjujemo dnevne vijesti i informacije.

Od osam emitera, koji se danas oglashavaju u Mostaru, Radio Mostar je najbolje rangiran. Prema mjerenjima nezavisne agencije za istrazhivanje rejtinga Mareko Index Bosnia, biljezhimo najvec'i procenat slushanosti programa. Intencija je ove kuc'e da zaokruzhi predajnichke kapacitete kako bi pokrili cijelu teritoriju Hercegovine.

RTV Mostar sa programom u trajanju od 24 sata, je registrovana kao komercijalna i nezavisna rtv kuc'a u vlasnishtvu njenih zaposlenih chlanova. To su: Alija Behram, Mirsad Behram, Amer Brkan, Aris C'ishic', Senad Efica, Halil Gadara, Sanel Kajan, Jasna Nezirovic', Alden Kajtaz, Dejan Kulukchija, Shac'ira Kajic', Hasan Kajic', Enisa Memic', Enes Ratkushic', Salih Sijamija, Ermin Selimhodzhic', Armin Taslaman, Izudin Shahovic', Sadeta Vejzovic', Sinisha Jokic', Nedim Repak, Nedzhad Kazazic', Sanin Zukanovic', Denis Vila, Elvedina Jugo, Aida Hadzhihajdic', Ines Kajic', Slobodanka Ganic', Senada Malanovic', Salko Buric', Sanja Chopelj, Edina Pehilj, Alan Hadzhic', Admir Maslo, Alma Demirovic', Shemsudin Serdarevic', Belma Bajgoric', Maida Omanovic', Alisa Dzhebo, Samir Nozhic', Mirsada Omanovic', Maja Dzhelilovic', Zanin Zhuljevic', Eldin Palata.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden