Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 191 (102 - nova serija)

Godina XXX oktobar/listopad 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Šemsudin Zlatko Serdarević
Blistavi trag RTV Mostar

RTV MostarMjesec je septembar, miholje ljeto kad dozrijevaju šipci – proteći će, sa puno razloga i očekivanih nadanja kod većine Mostaraca, u znaku obilježavanja godišnjice RTV Mostar medija koji je ostavio blistav trag u borbi Mostaraca za reintegraciju grada i zaštitu njegovih tradicionalnih vrijednosti-multietničkog i multireligijskog života te uvažavanju svih različitosti i specifičnosti. Pogrešno bi bilo reći da smo krenuli iz ništa jer ljudski faktor je uvijek najpresudniji a on je postojao i 16. septembra 1992. godine kada se rodio Radio Mostar, Radio Mostar – Studio MM, Ratni studio… Od toga dana pa sve do danas na njegovim frekvencijama koje su se u ratnim godinama zbog ometanja morale iz časa u čas mijenjati, bježeći na slobodno frekventno polje, ovaj radio je poštujući novinarske principe o pravovremenoj, tačnoj i istinitoj informaciji, ostao dosljedan ideji cjelovitog, multietničkog Mostara okrenutog evropskim i svjetskim vrijednostima demokratije i uopšte savremene civilizacije. Takva ideja branjena je i zagovarana ne samo za područje grada nego i cijele Bosne i Hercegovine.

Slobodni medij RTV Mostar mogao je svoju uzvišenu ulogu obavljati samo zato što je istinski bio slobodan, odnosno nezavisan od bilo koje stranačke opcije ili nametnute ideologije bilo kojeg drugog subjekta. Ideja je korespondirala sa Deklaracijom vodećih svjetskih izdavača i novinara okupljenih na konferenciji UNESCO-a maja 1991. godine u kojoj je postavljen cilj da će borba za nezavisne, pluralističke i slobodne medije biti u vrhu prioriteta redakcija.

Sastav zaposlenog osoblja Radija i Televizije Mostar od osnivanja je bio multietničan što je u znatnoj mjeri omogućavalo i stvaralo pretpostavke za takvo opredjeljenje. U ratnom periodu mala grupa novinara i tehničkog osoblja nalazila je punu podršku u Radio amaterima Mostara koristeći njihove veze za slanje vijesti o stradanju Mostara i njegovih građana prema Sarajevu.

Sa ponosom podsjećamo da je Eldin Palata, kamerman RTV Mostar jedan od trojice osoba koji je kamerom zabilježio rušenje Starog mosta, simbola Mostara i da su ti snimci doprinijeli otkrivanju istine svijetu o tragičnim dešavanjima u Mostaru.

Uz sve obaveze na polju realizacije programske šeme RTV Mostar se pojavila i kao izdavač. Projekat izdanja novina Stari Mostar i Mostarsko jutro svakako su dva značajna periodična glasila koja su obilježila jedno vrijeme. U okviru Radio Mostara djelovao je vokalni sastav Mostarski bulbuli iz kojega je ostalo niz koncerata za borce AR BiH, stacionare, Ratnu bolnicu i druge ustanove kao i dvije audio kasete sa patriotskim pjesmama i sevdalinkama.

Medžid Fakić: Ta dobra renesansa

Medžid Fakić: Ta dobra renesansa

Septembra 1995. godine zvanično je počela sa radom RTV Mostar što je označeno kao ključni događaj u razvoju ove medijske kuće. Samo godinu dana kasnije RTV Mostar postaje partnerska kuća u TV mreži TVIN-OBN (TV International Network – Open Broadcast Network) čija je najveća vrijednost da je njome konačno uvezan do tada pokidani bosanskohercegovački medijski prostor. Ovu alternativnu mrežu su sačinjavale tv kuće: NTV Zetel – Zenica, RTV Mostar – Mostar, RTV Tuzla i NTV Hayat – Sarajevo. Dokumentom koji su potpisale članice u prostorijama Administracije EUAM u Mostaru osnivači su se dogovorili o zajedničkom interesu da uz podršku i finansijsku pomoć međunarodne zajednice izgrade posebnu mrežu, proizvode i emituju tv program za cijelo područje BiH. Rad se bazirao na principima i kodeksima Međunarodne federacije novinara a u skladu sa suštinskim ciljevima realizacije Daytonskog mirovnog sporazuma. Međunarodna zajednica preuzela je obavezu stvaranja materijalnih pretpostavki za njeno oživljavanje. Bio je to nabolji primjer potvrde programskog opredjeljenja naše kuće od strane međunarodnih faktora. Mreža je startovala jula 1996. godine.

Proširenju komercijalnog tržišta poklanja se velika pažnja. Na našem programu se promovišu klijenti koje pokrivaju agencije McCann Ericsson, Fabrika Euromedia, OSSA, ONASA, STELA i brojne druge agencije i marketinške službe firmi iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore. Tu spada dobra komercijalna saradnja sa SFOR-om i sa nizom uspješnih privrednih subjekata.

Ambicije su bivale sve veče tako daje uskoro došlo do saradnje sa evropskim i svjetskim medijima kao što su: Glas Amerike (VOA – Voice of America), UN radio, Radio Slobodna Evropa, Radio Free Europe (RFI – Prague), TV Liberty, Deutsche Welle, BBC i RFI. Njihove programe smo reemitovali pružajući šansu našim gledaocima da im budu dostupne vijesti ovih respektabilnih svjetski poznatih medijskih kuća.

Regulatorna agencija za komunikacije dodijelila je dugoročnu dozvolu za emitovanje programa RTV Mostar, na osnovu ocjena za profesionalni odnos i visoke novinarske i tehničke standarde kao i za poštivanje Kodeksa o uređenju programa.

Danas, kada se u hronici ovog medija bilježi deseta godišnjica TV i trinaesta godišnjica Radija raduje činjenica da smo od predstavnika međunarodne zajednice imali punu podršku, često i materijalne prirode, što jasno govori da su u nama prepoznali partnera za širenje i transmisiju istih ideja.

Televizija Mostar danas je članica Mreže Plus, prve komercijalne tv mreže u BiH koju je osnovalo pet televizijskih stanica: NTV Hayat – Sarajevo, ATV Banjaluka – Banjaluka, TV Tuzla – Tuzla, HTV Oscar – Mostar i TV Mostar – Mostar. U ovu mrežu su još uključene tv stanice iz Bugojna, Travnika, Zenice, Viteza, Goražda, Maglaja i drugih mjesta kako bi u perspektivi pokrili cijelo područje BiH. Veliku podršku i pomoć ovom projektu dali su američka fondacija USAID i IREX, zatim Fondacija Soros, Švedski Helsinški komitet, Fondacija Pres Now i druge. Posebnu zahvalnost za opremanje digitalnom tehnikom TV Mostar duguje USAID i IREX. Nekoliko novinara i kamermana TV Mostar uspješno su završili kurseve BBC škole a uz to su išli na studijska putovanja gdje su stekli dragocjeno znanje i iskustvo. TV Mostar je danas izrasla u profesionalnu članicu be-ha medijske proizvodnje i visoko je rangirana među dvadesetak tv stanica a na području Hercegovine je najbolji a time i najgledaniji elektronski medij. Od ranijih partnera još su ostali Glas Amerike iz Vašingtona, Deutsche Welle i sa drugim stanicama iz Evrope sa kojima putem satelita razmjenjujemo dnevne vijesti i informacije.

Od osam emitera, koji se danas oglašavaju u Mostaru, Radio Mostar je najbolje rangiran. Prema mjerenjima nezavisne agencije za istraživanje rejtinga Mareko Index Bosnia, bilježimo najveći procenat slušanosti programa. Intencija je ove kuće da zaokruži predajničke kapacitete kako bi pokrili cijelu teritoriju Hercegovine.

RTV Mostar sa programom u trajanju od 24 sata, je registrovana kao komercijalna i nezavisna rtv kuća u vlasništvu njenih zaposlenih članova. To su: Alija Behram, Mirsad Behram, Amer Brkan, Aris Ćišić, Senad Efica, Halil Gadara, Sanel Kajan, Jasna Nezirović, Alden Kajtaz, Dejan Kulukčija, Šaćira Kajić, Hasan Kajić, Enisa Memić, Enes Ratkušić, Salih Sijamija, Ermin Selimhodžić, Armin Taslaman, Izudin Šahović, Sadeta Vejzović, Siniša Jokić, Nedim Repak, Nedžad Kazazić, Sanin Zukanović, Denis Vila, Elvedina Jugo, Aida Hadžihajdić, Ines Kajić, Slobodanka Ganić, Senada Malanović, Salko Burić, Sanja Čopelj, Edina Pehilj, Alan Hadžić, Admir Maslo, Alma Demirović, Šemsudin Serdarević, Belma Bajgorić, Maida Omanović, Alisa Džebo, Samir Nožić, Mirsada Omanović, Maja Dželilović, Zanin Žuljević, Eldin Palata.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden