Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 186 (97 - нова серија)

Година XXX мај/свибањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Мугдим Карабег
Долара има – рахатлука нема
Балканска и америчка глобализација

Слике из Америке

Ја ћакнут, она цијела

Недавно купујем седмично снабдијевање у бенсенвилском „Капутосу“. Бирам међу наранџама оне крупније и црвеније. До мене дама млађе доби, претура по кивијама, тражи крупније и зрелије. Гледам је искоса, чини ми се познатом. Као да и она мене мјерка искоса. Пита ме на инглиш ленгвиџу: Хау ар ју?, што ће рећи: Како сте? Ја се тргох, боље је осмотрих од прилично лијепог лица уоквиреног као угљен крзненом крагном па до чизама боје винског сирћета. Тенк ју, ај ем дуинг вел! Хвала, добро ми је, узвратих у недоумици. Она нешто помену киви. Ја узвратих како је у Капутосу добра роба, и што је главно јефтина. Дама ми међутим окрену леђа и настави да прича. Помислих како је непристојна. Онда оде до супротне полице, пребире јагоде. И прича ли прича. Рекох себи: Ова богами није сама. Она разговара сама са собом а ја уобразио да се мени обраћа. Почех је жалити, мало је, сигурно, ћакнута. Кад угледах на крзненој крагни једно испупчење, црне боје, као неколико зрна бибера у једној бубли. Испод бубле протеже се танки кабл у њена прса, испод капута. Укапирах: то је микрофон њеног целулара. Тако испадох ја ћакнут, а она цијела.

Ех ти целулари! Понекад ми се учини да чикашким улицама не корачају људи већ целулари са главом, рукама и ногама. Људи иду улицама, возе кола, купују робу, сједе на клупама у парковима, једу у ресторанима, купају се на базенима, одлазе у клозете и причају ли причају путем тих справа. Сјетите се кад смо дошли прије десетак година целулари ипак нису били тако густо посијани. Имали су их неки, а многи нису. Онда су постајали све јефтинији, а мрежа оних који их нуде и покривају везама све гушћа. Па данас двије моје унуке између десетак и тринаест година имају, није шала, те справе. У једне је онај са ТВ монитором, на којем се види саговорник.

Тако данас једна Јужноамериканка може сваког часа звати из центра чикашког Даунтауна своју тетку негдје у планинама Анда у Чилеу, удаљеним хиљадама миља од Америке. Ето, то је та глобализација. Свијет се увезује у једну цјелину. Прво је интернет прескочио све баријере и повезао Њујорк са Кифиним Селом у забитима Херцеговине. Град од 14 милиона житеља прича са сеоцем од седамдесет кућа. Па хајде реци да свијет није мали.

Можда и не слутите колико је техничко-технолошких иновација уведено у свакодневни живот током протекле деценије. Данас, ето и телефони имају ТВ мониторе. Кад с неким причаш он може да ти види боју лица, да ли имаш своје или туђе зубе и да ли си се умио и обријао. Момак може да се диви очима своје дјевојке. Нека се чувају швалери, јер љубоморне дјевојке и жене често их зову да би путем монитора видјеле с киме им ашици сједе. Шта ћеш, нема ћара без зијана!

Сви смо ми глобализирани

Компјутери су далеко савршенији него што су били. И три пута јефтинији. Електричне пегле имају и по осам „брзина“. Свјетла на двориштима и у ходницима сама се пале чим мало омркне а гасе зор-зориле. У најновијим аутима тонски уређаји с којим возач прича као са старим пајдашем, јер му снимљена трака опричава правац пута, гдје је стигао и куда иде. Брука од савршенства!

С лијева: Зулфо Ђукић, аутор текста и Џемо Хафизовић

С лијева: Зулфо Ђукић, аутор текста и Џемо Хафизовић

Још мало о глобализацији. Прије двије године зет ми наручивао телефоном нови компјутер. Тражио сам да буде гарант америчке производње. Нађосмо рекламу која објелодањује снижење: комплет „Дел“ (: Dell) компјутер за 490 долара. Зет се зноји на телефону јер му продавац с оне стране поставља безброј питања. Он само одговара: да, треба и то; свакако, то му је неопходно у софтверу, он је новинар; обавезно и уграђен софтвер за имејл емитовање слика… Када је дошао пред крај наруџбе зет упита саговорника колико ће то све коштати и одакле му се јавља представник компаније? Тај рече: коштаће 1,150.00 долара умјесто почетних 490.00. А јавља се из Индије. О, побогу, зар се оригинал амерички компјутери продају телефонски из Индије? Да. Тако вам је то данас!

Ја сам мислио да је зет све то криво разумио. Али неки дан наручујем црну тинту за штампач мог „Дела“ (: Dell). Слатки женски глас из даљине пита ме која ми је шифра штампача, колико ми трака треба, који ми је број кредитне картице итд. Мени се њен изговор енглеског учини необичним, некако мекан, мазан. Питам је одакле говори, из које америчке државе? Из Индије, Калкута, вели она цвркутаво. Па, забога, зар ћете ми из Индије слати обичну траку за штампач чак у Чикаго. Ма не, добићете је из Солт Лејк Сити-ја (: Salt Lake City) у САД, а овдје је продајни центар.

Ето, то вам је та глобализација. Дијелови мог, а богами и вашег компјутера оригинал америчке марке произведени су у Индији, у Кини, на Тајвану, у Хонконгу, Мексику и другдје. Све по америчкој лиценци. Склапају се по потреби у разним земљама и испоручују наручиоцима на свим меридијанима земљине кугле.

Преберите и ви мало по кући. Можда је и у вас иста ситуација. Имам три телефона. Један је склопљен у Мексику, други у Јапану, трећи на Западно индијском оточју. Имам „претис“ лонац, онај што ради под притиском паре, произведен у Шпанији. Имам неколико ножева, сви су „маде ин Кина“. Имам „зептерово“ посуђе рађено у Њемачкој. Има ауто „даџ интерприд“ за који сам све до назад два мјесеца мислио да је „чисти Американац“. Па кад сам боље погледао у металну таблицу на спољњем оквиру предњих врата, видим на врху ознаку: „Маде ин Канада“. Запрепастих се! Мој „интерприд“ за којим сам пет година мислио да је расно и етнички најчистији Американац, постаде одједном мултиетнички и мултикултурни Канађанин!

Једна моја зимска јакна носи ознаку „маде ин Бангладеш“. Друга прољетна „маде ин Малезија“. Кошуља – „маде ин Пакистан“. Тениске – „маде ин Кина“. Једемо грчку фету, бразилски мед, хрватску „вегету“, македонски ајвар, босанску јуфку са Башчаршије, српску алеву паприку…

Али, уосталом, зашто се ја узбуђујем? Прије двије године постао сам амерички држављанин. Није шала – Американац. Али када ме броје у статистикама кажу „натурализовани Американац“. Односно „caucasian“ – изговара се „кокежен“ – посебна расна група карактеристична највећим дијелом за Европу. Направљен у Босни и Херцеговини. По мајци Колудер, по оцу Карабег. Један мој пријатељ у Мостару, Д.М., изучавао је поријекло људи у некадашњој Југославији. Тврдио ми је да су коријенити Словени сви они којим се презимена завршавају на „ић“. Капићи, Џелиловићи, Мујићи, Хаџиосмановићи, Куртагићи… А директног су османлијског, односно турског поријекла, они који немају то „ић“… Јагањци, Хеље, Карабези, Торле… Према томе, ја сам и по мајци и по оцу директни потомак Османлија. (Куку, да је то открио онај бојовник ХВО у логору Дретељ, који ме је упорно питао „Шта си, да ти све по балијском списку?!“ сасуо би ми одмах самокрес у главу).

Као таква генетска мјешавина „извежен“ сам, заједно са још 199.999 сународњака, на тло давно глобализиране Америке. Ми смо, дакле, такође посљедица вјековних глобалних свјетских ратова, глобалних генетских укрштавања, глобалних етничких чишћења и протјеривања из домовине и домова.

А ја се секирам што су ми потурили обични канадски лимени аутомобил под амерички.

Моји Мостарци би рекли: мани се ћорава посла, зевзече један!

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска