Мост - Индекс
Мост - Претплата
Насловна страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 186 (97 - нова серија)

Година XXX мај/свибањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Јадна мајко, јаднијех сватова…

Мостар похрлио у Француски културни центар на изложбу старих разгледница Шемсудина Златка Сердаревића – на имагинарно путовање у прошлост старим фијакером, да се доживи аутентични и непоновљиви Мостар какав је био на крају деветнаестог и почетком двадесетог вијека. На експонатима из приватне колекције вриједног и инвентивнаг Сердаревића, можда би му позавидио и сам Евлија Челебија, док би га рахметли Мујага Комадина и Хусага Ћишић одвели на ћетен-халву у прву ашчиницу.

Збиља, било је лијепо на овом ходочашћу, романтично и идилично, тако да се човјек, послије, прибојавао изаћи на улицу, у грозоморну стварност.

Улице ишаране графитима чије ријечи не би звучале пристојно када би их овдје написали. Графити су допуњени цртежима: црно слово „У“ на спомен-плочи објешеним родољубима у Лиска улици, кукасти крст, срп и чекић, мјесец и звијезда, мртвачка лобања и – муда!

Пролазници окрећу главу, говоре „фуј!“, озлојеђени да се ово дешава баш у вријеме замашне акције Градске управе – „да нам Мостар буде чистији и љепши!“, што дане у овој средини чини тако неподношљивим, при чему је, чини се, горе од неимаштине и беспарице – одсуство љубави према свом граду и својој земљи.

Уза све недаће, Мостарци се спремају да масовно обиљеже прославу 1. маја, што је у овим околностима и у земљи гдје је рад обезвријеђен по готово свим основама помало дрско, те му је и атрибут „раднички“ празник придодат тек ироније ради.

А на мостарској Тепи, жили-куцавици града – заватрила двојица продавача. Споре се око тога – када је Босни и Херцеговини било боље: под Османлијама, под Аустроугарском окупацијом, у Краљевини Југославији, у Титиној земљи, или у Ешдауновој подераној Федерацији.

Двојица продавача, чије су тезге једна до друге, не могу никако да се сложе! Онај старији, и грлатији, све негира. И Босну и Херцеговину, и бившу „домају“, и уједињени Мостар. Каже: овдје је још увијек све подијељено. Чак и служба информација: ако зовеш лијеву страну града, бираш број: 1182, а десну: 1188!. И вода је подијељена, и струја, и градско смеће, и болнице и школе. Само још није подијељен зрак над Мостаром. Кад би могли, и зрак би. И небо би…

Други је продавач умјеренији, разложнији. Он коментарише да ће, оне који не воле свој град и своју рођену земљу, и који јој стално раде о глави, Бог казнити и на овом и на оном свијету. И додаје да је будућност бх. народа у многоме зависна од савладавања зла у њему самоме. Све оне који су се огријешили о правду и чинили безакоње, продавач с мостарске Тепе би извео пред суд. Међу „прозване“ он најприје сврстава поједине политичаре који су непријатељи број један ове земље и овог народа, називајући их: краљевима обмане и принчевима демагогије. Јер, вели продавач, земљи у којој један њезин дио хоће своју, посебну републику, а други свој ентитет, не пише се добро; земљи која већ има двоје копилади – Републику Српску и још живућу „Херцег-Босну“. Не зна се ни ко је њен ђувегија. Има их тројицу. Сада двојицу.

Једног, оптуженог, Ешдаун је одстранио из Предсједништва, па му један његов сабрат приредио опроштај, с поклоном. Свашта!

На утакмици у Широком Бријегу и на полагању заклетве младих регрута у Мањачи и Билећи – звижде нашој химни и застави!

Споре се око жртава у Јасеновцу! Ослободиоце називају окупаторима. Изједначују Сарајево са Сребреницом! Штите злочинце Караџића, Младића и Готовину; кличу Дражи Михајловићу којем ће, мртвом, на Дедињу (!) 9. маја – на Дан побједе над фашизмом уручити високо америчко одликовање.

Тахир Самарах: Додир, табути, жица

Тахир Самарах: Додир, табути, жица

То је све иста ствар. Ама баш иста, у длаку.

А сви хоће у Европу. С ким! И куда! Преко Пала и Груда, или Београда и Загреба!

Јадна мајко, јаднијех сватова – збори стари продавач на мостарској пијаци.

Сва ова догађања и причања, њега нису нимало узнемирила, нису му ни умањила наду и енергију већ су их, прије би се рекло, подстакли. Па се и ваш мостописац враћа у Француски културни центар, на имагинарна путовање у прошлост – да је упореди са садашњошћу – ама, он нема довољно јаких ријечи да именује ту разлику. Осим у, већ изанђалим, записима.

Рам старинске слике. Чувам негдје при свијести рам једне старинске слике. Далеко од буке улице, чувам моју драгу ризницу. Али, чуварица обуђала. И рука задрхтала. Како у свијести, тако у бесвијести. Слика је та изблиједјела. Земља је ова уморна. Град је овај посрнуо и располучен. Небо је ово понижено… И рам ће изгристи патина. Дрво се и стакло сасути. Остати, тек, трухлина од рушевина и сјећања.

Град и повијест. Повијест је града загонетка. Једним кристално јасна и чиста. Другим пуна мрља. Оставштина од предака. Дрво што у земљу расте, без коријена и листа.

Оставила биљег у фосилима. Давно да не маже давније. Она је штура у пјесми. У предању лажна. На суд части доћи ће у далекој будућности, или још касније, можда.

Повијест је горка чаша што је сви пију. Трују се њоме. И устају. Здрави и чили. Да се вражји воле и нашки бију. Вода што су је гладни сањали а жедни зличили.

Обичан дан. При јутарњем поздраву – забринут. У наслагама смијеха – забринут. У диму цигарете – забринут. У шушкању дневних новина – забринут. У оглашавању звона – забринут. У езану мујезина – забринут. На вечерњем дневнику – забринут. У дозивању поноћног ћука с оближње кошћеле – забринут.

У бризи својој: незабринут и забринут.

Претходна · Садржај · Наредна

Задња страница [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска