Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 186 (97 - nova serija)

Godina XXX maj/svibanj 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Slovo urednikovo – Alija Kebo
Jadna majko, jadnijeh svatova…

Mostar pohrlio u Francuski kulturni centar na izložbu starih razglednica Šemsudina Zlatka Serdarevića – na imaginarno putovanje u prošlost starim fijakerom, da se doživi autentični i neponovljivi Mostar kakav je bio na kraju devetnaestog i početkom dvadesetog vijeka. Na eksponatima iz privatne kolekcije vrijednog i inventivnag Serdarevića, možda bi mu pozavidio i sam Evlija Čelebija, dok bi ga rahmetli Mujaga Komadina i Husaga Ćišić odveli na ćeten-halvu u prvu aščinicu.

Zbilja, bilo je lijepo na ovom hodočašću, romantično i idilično, tako da se čovjek, poslije, pribojavao izaći na ulicu, u grozomornu stvarnost.

Ulice išarane grafitima čije riječi ne bi zvučale pristojno kada bi ih ovdje napisali. Grafiti su dopunjeni crtežima: crno slovo ”U” na spomen-ploči obješenim rodoljubima u Liska ulici, kukasti krst, srp i čekić, mjesec i zvijezda, mrtvačka lobanja i – muda!

Prolaznici okreću glavu, govore ”fuj!”, ozlojeđeni da se ovo dešava baš u vrijeme zamašne akcije Gradske uprave – ”da nam Mostar bude čistiji i ljepši!”, što dane u ovoj sredini čini tako nepodnošljivim, pri čemu je, čini se, gore od neimaštine i besparice – odsustvo ljubavi prema svom gradu i svojoj zemlji.

Uza sve nedaće, Mostarci se spremaju da masovno obilježe proslavu 1. maja, što je u ovim okolnostima i u zemlji gdje je rad obezvrijeđen po gotovo svim osnovama pomalo drsko, te mu je i atribut ”radnički” praznik pridodat tek ironije radi.

A na mostarskoj Tepi, žili-kucavici grada – zavatrila dvojica prodavača. Spore se oko toga – kada je Bosni i Hercegovini bilo bolje: pod Osmanlijama, pod Austrougarskom okupacijom, u Kraljevini Jugoslaviji, u Titinoj zemlji, ili u Ešdaunovoj poderanoj Federaciji.

Dvojica prodavača, čije su tezge jedna do druge, ne mogu nikako da se slože! Onaj stariji, i grlatiji, sve negira. I Bosnu i Hercegovinu, i bivšu ”domaju”, i ujedinjeni Mostar. Kaže: ovdje je još uvijek sve podijeljeno. Čak i služba informacija: ako zoveš lijevu stranu grada, biraš broj: 1182, a desnu: 1188!. I voda je podijeljena, i struja, i gradsko smeće, i bolnice i škole. Samo još nije podijeljen zrak nad Mostarom. Kad bi mogli, i zrak bi. I nebo bi…

Drugi je prodavač umjereniji, razložniji. On komentariše da će, one koji ne vole svoj grad i svoju rođenu zemlju, i koji joj stalno rade o glavi, Bog kazniti i na ovom i na onom svijetu. I dodaje da je budućnost bh. naroda u mnogome zavisna od savladavanja zla u njemu samome. Sve one koji su se ogriješili o pravdu i činili bezakonje, prodavač s mostarske Tepe bi izveo pred sud. Među ”prozvane” on najprije svrstava pojedine političare koji su neprijatelji broj jedan ove zemlje i ovog naroda, nazivajući ih: kraljevima obmane i prinčevima demagogije. Jer, veli prodavač, zemlji u kojoj jedan njezin dio hoće svoju, posebnu republiku, a drugi svoj entitet, ne piše se dobro; zemlji koja već ima dvoje kopiladi – Republiku Srpsku i još živuću ”Herceg-Bosnu”. Ne zna se ni ko je njen đuvegija. Ima ih trojicu. Sada dvojicu.

Jednog, optuženog, Ešdaun je odstranio iz Predsjedništva, pa mu jedan njegov sabrat priredio oproštaj, s poklonom. Svašta!

Na utakmici u Širokom Brijegu i na polaganju zakletve mladih regruta u Manjači i Bileći – zvižde našoj himni i zastavi!

Spore se oko žrtava u Jasenovcu! Oslobodioce nazivaju okupatorima. Izjednačuju Sarajevo sa Srebrenicom! Štite zločince Karadžića, Mladića i Gotovinu; kliču Draži Mihajloviću kojem će, mrtvom, na Dedinju (!) 9. maja – na Dan pobjede nad fašizmom uručiti visoko američko odlikovanje.

Tahir Samarah: Dodir, tabuti, žica

Tahir Samarah: Dodir, tabuti, žica

To je sve ista stvar. Ama baš ista, u dlaku.

A svi hoće u Evropu. S kim! I kuda! Preko Pala i Gruda, ili Beograda i Zagreba!

Jadna majko, jadnijeh svatova – zbori stari prodavač na mostarskoj pijaci.

Sva ova događanja i pričanja, njega nisu nimalo uznemirila, nisu mu ni umanjila nadu i energiju već su ih, prije bi se reklo, podstakli. Pa se i vaš mostopisac vraća u Francuski kulturni centar, na imaginarna putovanje u prošlost – da je uporedi sa sadašnjošću – ama, on nema dovoljno jakih riječi da imenuje tu razliku. Osim u, već izanđalim, zapisima.

Ram starinske slike. Čuvam negdje pri svijesti ram jedne starinske slike. Daleko od buke ulice, čuvam moju dragu riznicu. Ali, čuvarica obuđala. I ruka zadrhtala. Kako u svijesti, tako u besvijesti. Slika je ta izblijedjela. Zemlja je ova umorna. Grad je ovaj posrnuo i raspolučen. Nebo je ovo poniženo… I ram će izgristi patina. Drvo se i staklo sasuti. Ostati, tek, truhlina od ruševina i sjećanja.

Grad i povijest. Povijest je grada zagonetka. Jednim kristalno jasna i čista. Drugim puna mrlja. Ostavština od predaka. Drvo što u zemlju raste, bez korijena i lista.

Ostavila biljeg u fosilima. Davno da ne maže davnije. Ona je štura u pjesmi. U predanju lažna. Na sud časti doći će u dalekoj budućnosti, ili još kasnije, možda.

Povijest je gorka čaša što je svi piju. Truju se njome. I ustaju. Zdravi i čili. Da se vražji vole i naški biju. Voda što su je gladni sanjali a žedni zličili.

Običan dan. Pri jutarnjem pozdravu – zabrinut. U naslagama smijeha – zabrinut. U dimu cigarete – zabrinut. U šuškanju dnevnih novina – zabrinut. U oglašavanju zvona – zabrinut. U ezanu mujezina – zabrinut. Na večernjem dnevniku – zabrinut. U dozivanju ponoćnog ćuka s obližnje košćele – zabrinut.

U brizi svojoj: nezabrinut i zabrinut.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zadnja stranica [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-06-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden