Мост - Индекс
Мост - Претплата
Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 185 (96 - нова серија)

Година XXX април/травањ 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Божидар Поповић
Сценска реминисценција

„плачи вољена земљо“
Алан Патон

Прије више година играо сам у гореспоменутој драми јужноафричког драматичара улогу свештеника Стивена Кумала. Сјећам се да је она тада имала лијеп пријем код зеничке публике будући да је дубоко људски и умјетнички одсликавала ондашње тамошње друштвенополитичке прилике у којима су реченог свештеника због домородачког свог родољубља, те и расне дискриминације ондашњи бијели властодршци дубоко унесрећили осудивши му сина због инкримисаног чина убиства на казну смрти вјешањем. Представа је била, и музички још богато интонирана, на завидној умјетничкој висини да сам ја као интерпретатор речене главне улоге, па и живећи онда у земљи која је словила за високо развијено и хумано друштво, дубоко осјећајно тумачио лик реченог свештеника због чега ми се дешавало редовно да иза завршене представе готово да нисам ни морао да перем лице од тамне боје којом бих бивао премазан већ би оно од проливених суза током представе само бивало изапрано.

Тада наравно још у нашој друштвеној стварности није могло бити ни помена од онога што ће се догодити. А могло би се рећи не ни много друкчије и поразније од јужноафричког апартхејда, те је сигурно и то у мојој ондашњој широкој и умјетничкој интерпретацији био додатни тон трагичности.

Данас, пак, сјећајући се те представе и свега што се исподогађало не само у Јужној Африци, а која је неком чудном срећом испловила из своје дуге и сурове трагичности, али гледајући шта се све друго дешава у данашњем посве изокренутом свијету, те посебно и код нас, ја се осјећам, па да кажем, не само као некадашњи сценски умјетник – већ и вишеструко теже.

Боли ме све што из дана у дан непрестано гледам и слушам, те о томе хоћу-нећу морам да мислим, што је све још „закићено“ и нашом свеукупном друштвеном невољом чини једном другом, непрекидном трагичном животном представом.

Тада ми често падају на памет и све друге – и осим оних у реченој патоновој драми – невоље, и то највише због изгубљености и претешке заплетености којој као да се и не види крај!

Џеко Хоџић: Људи из сјене III, колаж, 1996.

Џеко Хоџић: Људи из сјене III, колаж, 1996.

Па када свему томе некад умјетничком а сада и стварном додам још и све друго што данас хара планетом, ја не знам куда бих се такав сав натиснут од свеопште гужве и невоље денуо? Тада ми почесто падају на ум и Хамлетове ријечи: „О, зашто Вјечни заповијед је дао – не убијај се сам?“

И како да човјек – коме је судбински ваљда одређено да осим своје брине и општељудске невоље и којих је толико да им се не види краја – можда и у предвиђању Шекспировог драматског поступка не помисли како се све на овом лудом, усковитланом свијету што срља у пропаст мора завршити уз његову генијалну максиму „To be, or not to be“?

Па када још – као климакс свега излуђујућег што се посвуда и свакодневно дешава – угледам на тв-екрану иконе о томе како се и неки увелико спремају у случају да Земља капитулира, престане да функционише за сеобу на покојни Марс који је и сам већ ко зна када и како дозивао своју катаклизму, ја тада доспијевам у стање које се зове свеопшта криза што пријети и таквим, адекватним крахом.

„Das leben als Wille und Vorstellung“ рече и Шопенхауер, али гдје је данас у свеопштој стисци овоземаљског нам свијета та воља и представа на прагу не апокалипсе већ катаклизме?...

Претходна · Садржај · Наредна

Зарифа Велић: Без наслова [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-06-08

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска