Most - Index
Most - Pretplata
Mustafa Skopljak: Svjetlom i tamom, kombinovana tehnika [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 184 (95 - nova serija)

Godina XXX mart/ozhujak 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Anto Gavric'
Novi stari ustroj Bosne i Hercegovine

Na pomolu je neki novi tihi ustroj nashe BiH. O njemu svi shute i svi prichaju. Cheka se navodno pristanak predstavnika sva tri konstitutivna naroda ali kako nam je poznato od ranije, taj pristanak c'e biti rjeshenje i zapovijed uvazhenog visokog predstavnika, poshto se tri strane nisu mogle dogovoriti.

Novi nametnuti ustroj BiH sa pet regija ili prepisani ustroj Socijalistichke Republike BiH mozhda c'e biti ekonomichniji, u sebi c'e imati manji broj administrativnih i birokratskih radnih jedinica, i nishta vishe. Ono shto su medjunarodni chimbenici rushili u BiH prije desetak godina – sada ponovo zhele uvesti na mala tiha politichka vrata bez buke, bez rata i bez suglasja i jednog pojedinca, obichnog gradjanina ili politichara ove zemlje.

David Vartabedijan: Hollow, komb. tehnika, 2002.

David Vartabedijan: Hollow, komb. tehnika, 2002.

Josh uvijek se kazhe da BiH nema protektora ali i taj shushkavi novi ustroj o kome se ne smije nitko izjasniti, ili o kome c'e se izjasniti prodani domac'i politichari koji su dobili glasove od naroda a rade za medjunarodne predstavnike. Novi ustroj ili konglomerat naroda i politike na nachelima obnove bratstva i jedinstva, prljavog kapitalizma, otudjene opljachkane drushtvene svojine, izgleda da je jedino novo i staro rjeshenje za balkansku i europsku BiH. Novim ustrojem svakako c'e dobiti njegovi autori ili prepisivachi socijal komunizma i oni koje cheka sigurno radno mjesto ili novi biznis, ali shto cheka obichne ljude koji se ponovo moraju adaptirati i otkrivati svoja prava kod nove administracije novog poretka prinadlezhnosti, kao da dozhivljavaju novi egzodus i privikavanje na tudji poredak i drzhavu. Samo shto se koliko-toliko ustabilio poredak, pravni sustav koji je gradjanin spoznao u mjestu i vremenu, nashi vladari strani gospodari i domac'i izdajnici rade na novim mapama koje i ovaj put, vjerovatno vec'ini puka, nec'e odgovarati ali je bitno da se neshto deshava, mijenja i da stado shuti, da ga nitko ne smije uznemiravati, pokretati.

Koliko c'e novi ustroj odgovarati narodima, gospodarski i kulturno, koliko c'e nas priblizhiti Europi kojoj trenutno hrlimo a sutra c'emo se kajati i iz nje zheljeti pobjec'i – ostaje da vide neke mladje generacije. Da li je novi ustroj planirao i nova radna mjesta za one koji c'e u tim regijama zhivjet a ne samo crtati mape treba pitati za odgovornost onih koji u rukama drzhe taj projekat. I tako poslije praznih obec'anja pred lokalne izbore, na pomolu su vjerojatno obec'anja kako c'e svima biti bolje u ovoj napac'enoj zemlji poslije najnovije podjele BiH na pet ili vishe regija ili kantona, a temelje tome c'e ugraditi policija ili drzhavno ministarstvo policije. Po planiranom novom ustroju BiH vidljivo je da je medjunarodna zajednica imala scenarij raspada Jugoslavije kao komunistichke drzhave tako shto njene narode zavadi i podijeli da bi se vec' danas govorilo o novom ujedinjenju naroda BiH kroz regije a mozhda i ujedinjenju Balkana kroz samostalne drzhavice. Narodna poslovica ”zavadi pa vladaj” josh se jednom pokazala uchinkovita na Balkanu i josh jednom c'emo okusiti nashu slabost i moc' medjunarodnih chimbenika u novom ujedinjenju novoj zajednici Balkanaca ali ne vishe u chisto komunistichkom obliku. Ono shto su propatili i stradali milijuni nevinih sa ovih prostora kroz rat i porac'e, to za medjunarodne faktore i ne igra nikakvu ulogu, njihov je cilj ostvaren da budemo njeni zamorci u gospodarskoj i kulturnoj globalizaciji.

Obichnom gradjaninu i dalje ostaje da se bori za goli zhivot i da bude moderni rob stranom i domac'em kapitalisti, da zaboravi na svoje stradanje, egzodus, porusheni dom, rasutu i unishtenu obitelj te da nastavi bez sebe i svog identiteta tamo gdje je stao prije deceniju i neshto vishe.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Klas centar Mostar

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-05-29

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden