Most - Index
Most - Pretplata
Ayse Arkun: Mrtva priroda [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 181 (92 - nova serija)

Godina XXIX decembar/prosinac 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Meho Barakovic'
Nagradjeni likovni stvaraoci
Aldin Popaja i Elmar Peitner

Zapis, slovo o likovnom bijenalu ”Lilla Europa 2004”
u shvedskom gradu Hallsbergu

U shvedskom gradu Hallsbergu, u spomen-kuc'i Bergooska huset, od 11. septembra do 15. oktobra, uprilicheno je Trec'e bijenale slikarstva i grafike pod nazivom ”Lilla Europa 2004” (”Mala Evropa 2004.”). Ova izlozhba odrzhava se svake druge godine i prezentira djela evropskih umjetnika. Prema pravilima bijenala, izlozhena djela ne mogu biti starija od dvije godine, a velichina formata je 30 x 30 cm.

Osnivach i utemeljitelj ove likovne manifestacije je poznati bh. slikar Enes Mundzhic', koji je i zaposlen u ovoj galeriji. Tu se nalazi i njegov radni prostor – atelje i on je domac'in i organizator brojnih i vrlo znachajnih izlozhbi.

Ove godine na ”Maloj Evropi 2004.” uchestvuje 118 autora iz 35 evropskih zemalja sa ukupno 338 slika i grafika. Svoje radove izlozhili su i umjetnici sa prostora bivshe Jugoslavije: Branka Grizelj, Seid Hasanefendic', Amir Mundzhic', Aldin Popaja, Nedzhad Sahachic' i Mehmed Zaimovic' (BiH), Jasmina Aleksic', Milica Bjelanovic', Glorija Bulatovic', Boshko Karanovic', Rodoljub Karanovic', Milan Keshelj, Ilija Kostov i Milka Vujovic' (SCG), Nevenka Arbanas, Igor Bosanchic', Edvin Dragic'evic', Zdenka Pozaic' i Nikola Skokandic' (Hrvatska), Zmago Jeraj, Jozhe Shubic', Milan Unkovic', Zharko Vrezec i Mojca Zlokarnik (Slovenija), Sergej Andreevski i Dimitar Malidanov (Makedonija).

I ovoga puta izlozhba je pobudila zapazheno interesovanje, tako da je, vec' u prvim danima njenog trajanja, otkupljeno blizu 20 radova. Dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade za slikarstvo i grafiku u iznosu od po 5.000 SEK.

Zhiri u kome su bili slikari Peter Ekstroem, Gunilla Dovsten i Nick Furderer, imao je zaista tezhak zadatak – kome dodijeliti nagrade. Ipak, odluka je donesena i nagradu za slikarstvo dobio je bh. slikar Aldin Popaja za radove pod nazivom ”Svechanost u Jajcu I” i ”Svechanost u Jajcu II”. Nagrada za grafiku pripala je austrijskom umjetniku Elmaru Peintneru.

Aldin Popaja: Svechanost u Jajcu I, akrilik na papiru, 2004.

Aldin Popaja: Svechanost u Jajcu I, akrilik na papiru, 2004.

Slikar ”nashe gore list” Aldin Popaja je rodjen u Jajcu 1971. godine. Zavrshio je Likovnu akademiju u Sarajevu, a zatim i Akademiju za umjetnost i dizajn u Pragu. Samostalno je izlagao u Jajcu, Zenici i Sarajevu. Zhivi i radi u Pragu.

Nakon Hallsberga, ovu izvanrednu postavku vidjec'e i ljubitelji likovne umjetnosti u shvedskim gradovima Oerebro, Gislaved i Vaexjoe. Za sada nema naznaka da ova izlozhba gostuje u shvedskim najvec'im kulturnim i najmnogoljudnijim gradovima, kao shto su Stockholm, Goeteborg, Malmoe i Norrkoeping. Zashto je to tako, to je pitanje za sada bez, valjana i kvalitetna, odgovora.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zoran Kovachevic': Memo III, ulje na kartonu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden