Most - Index
Most - Pretplata
Ayşe Arkün: Mrtva priroda [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 181 (92 - nova serija)

Godina XXIX decembar/prosinac 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Meho Baraković
Nagrađeni likovni stvaraoci
Aldin Popaja i Elmar Peitner

Zapis, slovo o likovnom bijenalu ”Lilla Europa 2004”
u švedskom gradu Hallsbergu

U švedskom gradu Hallsbergu, u spomen-kući Bergooska huset, od 11. septembra do 15. oktobra, upriličeno je Treće bijenale slikarstva i grafike pod nazivom ”Lilla Europa 2004” (”Mala Evropa 2004.”). Ova izložba održava se svake druge godine i prezentira djela evropskih umjetnika. Prema pravilima bijenala, izložena djela ne mogu biti starija od dvije godine, a veličina formata je 30 x 30 cm.

Osnivač i utemeljitelj ove likovne manifestacije je poznati bh. slikar Enes Mundžić, koji je i zaposlen u ovoj galeriji. Tu se nalazi i njegov radni prostor – atelje i on je domaćin i organizator brojnih i vrlo značajnih izložbi.

Ove godine na ”Maloj Evropi 2004.” učestvuje 118 autora iz 35 evropskih zemalja sa ukupno 338 slika i grafika. Svoje radove izložili su i umjetnici sa prostora bivše Jugoslavije: Branka Grizelj, Seid Hasanefendić, Amir Mundžić, Aldin Popaja, Nedžad Sahačić i Mehmed Zaimović (BiH), Jasmina Aleksić, Milica Bjelanović, Glorija Bulatović, Boško Karanović, Rodoljub Karanović, Milan Kešelj, Ilija Kostov i Milka Vujović (SCG), Nevenka Arbanas, Igor Bosančić, Edvin Dragićević, Zdenka Pozaić i Nikola Skokandić (Hrvatska), Zmago Jeraj, Jože Šubić, Milan Unković, Žarko Vrezec i Mojca Zlokarnik (Slovenija), Sergej Andreevski i Dimitar Malidanov (Makedonija).

I ovoga puta izložba je pobudila zapaženo interesovanje, tako da je, već u prvim danima njenog trajanja, otkupljeno blizu 20 radova. Dodijeljene su dvije ravnopravne nagrade za slikarstvo i grafiku u iznosu od po 5.000 SEK.

Žiri u kome su bili slikari Peter Ekström, Gunilla Dovsten i Nick Furderer, imao je zaista težak zadatak – kome dodijeliti nagrade. Ipak, odluka je donesena i nagradu za slikarstvo dobio je bh. slikar Aldin Popaja za radove pod nazivom ”Svečanost u Jajcu I” i ”Svečanost u Jajcu II”. Nagrada za grafiku pripala je austrijskom umjetniku Elmaru Peintneru.

Aldin Popaja: Svečanost u Jajcu I, akrilik na papiru, 2004.

Aldin Popaja: Svečanost u Jajcu I, akrilik na papiru, 2004.

Slikar ”naše gore list” Aldin Popaja je rođen u Jajcu 1971. godine. Završio je Likovnu akademiju u Sarajevu, a zatim i Akademiju za umjetnost i dizajn u Pragu. Samostalno je izlagao u Jajcu, Zenici i Sarajevu. Živi i radi u Pragu.

Nakon Hallsberga, ovu izvanrednu postavku vidjeće i ljubitelji likovne umjetnosti u švedskim gradovima Örebro, Gislaved i Växjö. Za sada nema naznaka da ova izložba gostuje u švedskim najvećim kulturnim i najmnogoljudnijim gradovima, kao što su Stockholm, Göteborg, Malmö i Norrköping. Zašto je to tako, to je pitanje za sada bez, valjana i kvalitetna, odgovora.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Zoran Kovačević: Memo III, ulje na kartonu [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden