Most - Index
Most - Pretplata
Ayse Arkun: Mrtva priroda [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 181 (92 - nova serija)

Godina XXIX decembar/prosinac 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Viktor Dundovic'
Moje nebrojene ljubavi

Naviru sjec'anja kao zhiva lava koja je dugo trazhila prolaz da isteche i onako predugo i nestrpljivo uzharena u bujnim njedrima proshlosti pokuljala na svjetlo dana da se stvrdne i okameni zauvijek na ovom nevinom bijelom papiru. Biblioteka bugojanska, i to gradska, u nekadashnjem, a danas i ponovnom ”Hrvatskom domu” napravljenom daleke 1925. g., u jednom nestalom vremenu prohujaloga 20. stoljec'a, probudjena samo u toplome sjec'anju. Njen sluzhitelj, pokrupan i stariji gospodin po imenu sudjeni pobjednik – Viktor, a po prezimenu vjerovatno negdje iz Madjarske jer mi tako nekako zvuchi neobichno za Bosnu, prezime Farkash, i po svemu sudec'i bic'e da je tako.

Simpatichna i vjechita nesredjenost knjiga kojom odishe svaka biblioteka bez obzira na stalnu zhelju njihovih uposlenika da svaka knjiga pronadje svoje staro gnijezdo chekajuc'i novoga chitaoca i u strepnji da c'e tako zashushkane u bezbrojnim stalazhama nachekati se poprilichno, one se nekako upinju da shto duzhe ostanu tu, na pultu, na oku chitaocima, nijemo ih nutkajuc'i da ih uzmu, znajuc'i da knjiga po kojoj padne prashina je skoro mrtva kao uspavana princeza i mozhe je ozhivjeti samo poljubac strasnog chitacha od koga ona zatreperi u svojoj slasnoj papirnoj nutrini kao mlada djevojka kada primi prvi poljubac iz chiste i nepatvorene ljubavi, kao plod spajanja dvije srodne dushe i dva ustreptala tijela. A svaki chitach poprima dushu knjige koju chita, kao shto i knjiga upija dushu chitacha koji pozhudno prebire njene strane nachichkane jatima slova.

I ja bijah jedan od cheshc'ih posjetilaca ovoga hrama u kojem prebivaju najmoc'niji bogovi – bogovi znanja. Knjige strpljivo chekaju kao Aladinova lampa da neko pusti dobre duhove zatochene u njihove bezbrojne labirinte.

Daniel Premec: Bez naziva

Daniel Premec: Bez naziva

Kada zatrazhim, neku meni potrebnu ”dragu”, moj imenjak kao osupnut pochne groznichavo prebirati po vrac'enim knjigama na pultu ponavljajuc'i vishe za sebe:

– A sada je bila tu, ma gdje se samo djenula, stvarno mi nije jasno?

– Naravno, trazhena knjiga je mozhda nekada i bila tu, jucher, prekjuche, prije nekoliko dana ili sedmica, kao shto je sasvim moguc'e da vec' mjesecima nije uopshte napushtala svoju logu medju bezbrojnim sestrama zapadajuc'i u neku letargichnu melanholiju zbog zaboravljenosti, jer zaborav za knjigu je njena prava klinichka smrt na odredjeno vrijeme, poshto udruzhene prashina i vlaga kidishu na njeno krhko papirnato tijelo i ako se ta agonija zaborava otegne mozhe se javiti i knjigojedac koji postaje njenim mrtvozornikom.

I tako dok moj vrijedni bibliotekar rovi po stalazhama, lovec'i trazhenu srnu i ja se pridruzhujem ovom ugodnom lovu, samo sa suprotne strane, shuljajuc'i se kroz gustish njenih srodnika koji ugodno protrnu od prve do posljednje stranice uzdajuc'i se u svoju srec'u da c'e bash one postati mojim izabranicama. Osjec'am unutarnjim bic'em prisutnu uznemirenost i preklinjuc'i nemushti vapaj:

– Uzmi mene, nec'esh se pokajati, ja sam ti ona prava iz tvojih najdrazhih snova! Posegnem i nesvjesno rukom za mnogim knjishkim curama i dok dodjem do kraja samo jedne stalazhe vec' u rukama imam chitav harem raskoshnih ljepotica chijim charima ne mogoh odoljeti. Izlazim tako sa ushic'enim mladenkama u naruchju s kojima c'u provoditi noc'i i dane u strasnom zagrljaju milujuc'i njihova njezhna i krhka tijela. U tom strasnom spajanju chesto dochekamo i zoru, pozdravimo i prvo sunce ne mogavshi se razdvojiti jer smo postali jedna dusha i jedno tijelo – mladic' i knjiga. I kad presahne ova nasha zharka ljubav, veza i dalje traje jer je u njenu knjishku dushu neizbrisivo utisnut pechat mojih prstiju i ochiju kao shto i ona pronadje svoje gnijezdo u mojoj dushi i podsvijesti. Ovakve ljubavne veze nikada ne zavrshavaju ljutnjom, svadjom, prepirkom, uvredom, povrijedjenom sujetom, ne, nashe strasne veze samo se naizgled prekidaju kad se rastanemo, ali one ostaju trajne, zhivec'i od sjec'anja na vatrene dane obostranog uzhitka.

Odavno sam prestao brojati i biljezhiti moje drage ljubavi i sada pochinjem sa stvaranjem ”drage” po sopstvenim zamislima iz najljepshih snova sa najpozheljnijim osobinama: savrshena vitkost, proporcionalnost svih njenih dijelova, prirodnost i zhivotna jednostavnost, urodjeni smisao za stalni humor koji neosjetno prelazi u ironiju a ponekad i u zajedljivi sarkazam, sa shirokom i toplom dushom, nepomuc'enim razumom, briljantnim i rafiniranim intelektom kojem su strane i potpuno nepoznate bilo kakve predrasude, nepopravljivi je optimista uvijek spremna na smijeh i shalu, chak i na sopstveni rachun, pruzhajuc'i svakome utjehu i utochishte, zanosnog pogleda vjechito uprtog u sunchanu stranu zhivota ne strepec'i ni najmanje ni od tame koja se stalno smjenjuje na tronu sa svjetlom.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zoran Kovachevic': Memo III, ulje na kartonu [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden