Мост - Индекс
Мост - Претплата
Данило Правица: Илустрација [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 180 (91 - нова серија)

Година XXIX новембар/студени 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Слово уредниково – Алија Кебо
Орден фра Младена Луцића

Средина је љета жеженог 1982. године. Овај ходољубац иде у посјету фра Младену Луцићу у Шћит код Прозора. У кругу Фрањевачког самостана што се уздиже у бујном и брижно његованом зеленилу никог не бијаше.

На улазу, с десне стране спомен-плоча на овој згради импресивне камене архитектуре казује да је овдје, у току IV непријатељске офанзиве једно вријеме боравио Врховни командант НОВ Јосип Броз Тито, и 16. фебруара 1943. године издао чувену заповијест јединицама Треће ударне дивизије: „Прозор ноћас мора пасти!“

Свједок тих догађаја је фра Младен Луцић, човјек и хуманиста који је, указом Предсједника СФРЈ Тита, од 28. марта 1973. године, за нарочите заслуге у служби с народом, одликован Орденом братства и јединства са сребрним вијенцем.

Нађосмо га у његовој, историјској соби број 9, у којој је преживио рат, сам се жалостио и радостио, увјеравајући себе да се човјек мора увијек бољем надати – јер нада је најдража човјекова друга... Сједи у постељи, с мислима окренутим на велику жегу и сушу. Поврх свега, фра Младена ухватила јака костобоља, али он љубазно дочекује госте и – осмјехује се:

– Јест, суша. Жестока... срећа је у томе што вазда послије зла мора добро доћи. Шта ћеш, не може ни киша падати само кад би човјек пожелио. А шта би човјек радио кад би све имао? Ништа.

Тако вели фра Младен Луцић који је у свом животу спознао стихију тежу од суше, опаких зима и горских вјетрова. По његовом тумачењу, од спољњег непријатеља, опаснији је, и погубнији, онај непријатељ који је у нама, у људима, онај који се не види.

Ђуро Фишер: Фолклорни мотиви, комбинована

Ђуро Фишер: Фолклорни мотиви, комбинована

У раној младости, кренуо је из родног села Јаклића у самостан, с убјеђењем да онај ко вјерује у Бога, треба да вјерује и у човјека. Отац Тадија га је пратио до првог раскршћа, а мајка Марија при растанку га је свјетовала: „Младене, сине, пази се и свијетла образа ходи кроз живот“.

Своју животну путању он је тако и проходио. Школовао се у Високом и Сарајеву, а служио у Шћиту, Подхуму, Фојници, затим у Дубравама крај Брчког, Грачацу и, поново, у Шћиту гдје је дочекао заслужену мировину.

– Па, има ли мира у мировини?

– Било би да није упале зглобова... Ама, да ја могу ходати по планинама као некад, када сам, бавећи се ловом и планинарењем прокрстарио Влашић, Бјелашницу, Романију, Вран, Радушу, не би ми ни требали лијекови. Ове наше шуме и планине су најбоље љекарије. Ходај и – уживај! – уздахну човјек који у својим мислима и назорима носи чар и љепоту неспутане природе.

Онда помиње рат: пред његовим очима искрснуше слике које никада неће ишчезнути.

– Крајем четрдесетидруге стигох у Шћит, из Прозора. Тамо су ме заустављали говорећи како је Прозор италијански бастион, опасан бункерима и с четири реда бодљикаве жице, како има у залихи хране за четири године и муниције. Они, тако мени, а ја њима: „Хвала вам, нећу жив међу окупаторе, таман погинуо“ ... Али, у Шћиту затекох развалине. Свуда трагови четника, усташа и других паса што су товарили зло народу. Порушена црква, изгорјела књижница с вриједним дјелима, па музеј... све у згаришту и корову, јој, кад се сјетим.

У тим сјећањима, фра Младена хвата нека ломна туга и грч. Дошао је у празно, сам и го као прст. Да се могао камен гристи – рече – гризао би га. Смјестио се у самостан у собу број 9. Врата разваљена. Стакла полупана. Али, он се није предавао очајању, већ раду. За неколико мјесеци, и партизани стигоше у Шћит. С њиховим доласком и село оживи.

– Било је то у вељачи четрдесет и треће. Најприје дођоше далматински борци. Пун их самостан. Сви су стално у журби. Лијече рањене, изнемогле. Чисте оружје, крпе се, перу. С њима се брзо сродих, као да су ми из куће рођенице. Заједно кухамо, заједно се хранимо... Ја на првом кату, у „деветки“, а доље, на улазу стража. Понекад изађем вани, молитвеник ми у руци, па кад се враћам, стражар подвикне: „Стој, ко иде!“ „Гвардијан“ – ја му кажем и он ме пусти.

Пред Шћитом дуга колона. Крај пута покоји заостао борац и коњ што не може даље. Цијели крај је завијао снијег. Под ударима ледене кише и вјетра савијају се тијела измучене колоне која, спора и дуга као зимска ноћ, иде даље. Куда? Ка Прозору, ка Неретви, ка слободи... Баш у тим окрутним часовима фра Младена у његовој соби посјећује командант далматинске бригаде Глиго Мандић. Здрави се с њим, онда га гледа испитивачки и говори да ће му узети оно што му је најдраже – собу која му је била неопходна за смјештај виших официра.

– У реду, само изволите, општи интерес је важнији од личног, казах ја њему и одмах почех да пресељавам... Домало, у самостану се нађе цијели Врховни штаб. Тито бијаше, растом, најмањи од њих, с избочинама на лицу, али, брате, виђен и кршан. Направи неколико корака по соби, па застаде. Забринут је... Један други официр, чини ми да је то био Милован Ђилас, поче да негодује – Шта ће овдје цивили, свештена лица, али га Врховни командант смири, рекавши: „Човјек ради свој посао, нека га!..“

У соби број 9. Фрањевачког самостана у Шћиту смјестио се друг Тито коме је фра Младен великодушно уступио кревет, нешто постељине и двије лампе. Он се привремено преселио у оближњу кућицу Иве Ловрића у којој постаје очевидац, а и учесник једне легенде што је оличење свих најплеменитијих врлина, и револуционарних и ослободилачких и ратничких, али, прије свега, и изнад свега – људских.

У овој соби што је сада тако лијепо намјештена и уређена, фра Младен је дочекао слободу, те га питамо, када би се, рецимо, поново родио, шта би радио?

– Па, пошао бих овим истим путем који сам одабрао, само не бих желио да доживим рат и разарање свега онога што је човјек, крвљу и знојем стекао. Нажалост, и данас има оних који бацају љагу на наше најсветије тековине и хушкају на рат и братоубилаштво. Они су највећа рђа, отпадници друштва. Све што је осим молитве, ми у нашој цркви осуђујемо: ако ће неко изазивати ексцесе и призивати зло, у цркви му није мјесто – говораше фра Младен Луцић, носилац Ордена братства и јединства.

Љето је горило у пожару боја и звукова. С нама је изишао у круг самостана, тражећи мотичицу да у повртњаку окопава парадајз и махуне, и не помишљајући на своју болест, старост и на пут којим свако од нас једанпут путовати мора.

* * *

Од драматичних и судобносних догађаја на Вилића-гувну, у Шћиту, Прозору и Јабланици протекло је шест деценија... Фра Младен Луцић је давно умро. И боље му је, јер – да је и поживио – узоритог велечасног убила би страшна вијест да су издајници његовог народа, усташе – шест година послије Дејтона – минирали велебни споменик Битке за рањенике на Макљену. За починиоцима и њиховим наредбодавцима још се „трага“.

Претходна · Садржај · Наредна

Фикрет Ибричић: Панорама Ростова, уље на картону [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-01-02

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска