Мост - Индекс
Мост - Претплата
Шефкија Махић: Плодови љета [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 178 (89 - нова серија)

Година XXIX септембар/рујан 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Иво Мијо Андрић
Пјесник на Дјечјој планети

Велимир Милошевић: Дјечја планета,
Образовање Гради БиХ, Сарајево, 2004.

Након много тужних ратних и сушних поратних година ево нам опет, у пуном сјају, пјесника Велимира Милошевића. Највећи лирик и истински бард босанскохерцеговачког пјесништва у прва три мјесеца 2004. године објавио је три сјајне књиге. Најприје с пријатељима Атифом Кујунџићем и И.М. Андрићем заједничку књигу под насловом Мајци, оцу и животу, потом избор из властите трилогије Ово је Балкан драга и с почетком прољећа Дјечју планету, своју понајбољу збирку пјесама за дјецу.

Дјечја планета бисерна је пјесничка огрлица на коју је нанизана 66 блиставих пјесама намијењених онима који ће у наредним десетљећима и стољећима градити планету Земљу и повезивати је с другим планетама одавде до сунца и звијезда и још много даље. Пјесников дар њима увеличало је и уљепшало инвентивно и надасве вриједно Удружење Образовање гради БиХ, које је издавач књиге и које ће средства од њезине продаје усмјерити за стипендирање дјеце жртава рата. Сјајни спој пјесничке имагинације и хумане људске организације тако ће помоћи младима да стекну нова знања за мијењање овог несавршеног, али по много чему лијепога свијета.

Пјесник Велимир Милошевић стварао је ове пјесме у најтежим ратним и поратним годинама. Када су зли рушили, а добри људи градили, када су ласте напустиле наше крајеве, и кад је цвијеће цвјетала са пуно мање мириса. У свом тужном и полупразном сарајевском дому у Олимпијском насељу Мојмило, мислима је призивао природу и њезину флору и фауну и складао њежне топле ријечи у прекрасне лептирасте и бехарасте стихове. Тако је настала књига Дјечја планета, али и букети других пјесама које ће се наћи на страницама његових нових књига. Док ратници ратују, док радници раде, пјесник пише пјесме против рата, а у славу мира и рада. Док војске језде пјесник тражи звијезде, док киша пада пјесник се сунцу нада.

Мирсад Шишић: Пуним плућима, темпера

Мирсад Шишић: Пуним плућима, темпера

Чудан је и уљудан свијет пјеснички. У њему нема мјеста за освету нити клетву. Нема мјеста за љутњу нити шутњу. Све је у њему лијепо и примјерено човјеку. Све је блиско птици, мраву, трави и свјетлости. У Кући љубави пјесник слави живот и исијава радост стиховима:

То је наша дјечја кућа,
Бисер усред домовине,
Дар сунчевог надахнућа,
Чар љубави и ведрине.

У тој су кући отворена сва врата, раскриљени сви прозори, у њој је дом од домовине, љубав у њој сама збори.

Домољубље је родно мјесто пјесниково, домољубље је кућа човјекова. У поезији Велимира Милошевића Дом и Домовина два су симбола који имају готово исто значење. Ни Дом без Домовине, ни Домовина без Дома. А у дому отац и мајка. Два драга бића из наше збиље. Сунце и звијезда из наших снова. Огледала наше бујне маште. Баш као у пјесми Наша груда:

Отац је кућа која расте,
А мајка – бајка зашаптана.
Дођи да скупа будемо ласте
И мала сунца сунчаних дана.

Распјеваност пјесникова нема границе. Она лебди и лети. Она је на крилу лептира, у гласу цврчка који свира. Кроз њу протиче вода, у њој се купа слобода. Велимирова пјесма не може без цвијећа, јер тада она не би удахнула први дах прољећа. Игра је задано стање природе и, зашто се не играти кад је живот у игри пуно љепши и дуговјечнији.

За разлику од тзв. постмодерниста који опорим ријечима покушавају успоставити техничку комуникацију с младим читатељима, Велимир Милошевић његује танахну традиционалну риму која зрачи складношћу и љепотом, попут најфинијег изворног народног веза. Његове пјесме су изаткане и извезене од ријечи које не производе повишене тонове, које разбистравају мисли, распаљују машту и разгаљују душу. Он, као сунчева зрака, улази у дјечије собе, буди осмјех на лицу, уноси радост у срце и позива на бесконачну игру. Баш као у пјесму Свануло свануће:

Гранула је зора са нашег прозора,
Јесу ти јој крила мека као свила,
Или јој је лет шарен као свијет?

Или као у пјесми Књига под јастуком у којој дјеца с књигом под главом сањаре покушавајући запамтити теже лекције и цементирати за живот пријеко потребна знања:

Кад се зора јави, све блиста у глави,
Одлети ми сан у сунчани дан.

Да би пјесму учинио блиском дјетету, пјесник кадкад полагано улази у дјечију душу покушавајући на лицу мјеста открити оно што дјеца највише воле и што најлакше памте. Тако детектира истину да дјеца највише воле једноставне ријечи, једноставне мисли и једноставне ствари. Њих не фасцинирају језичке и стилске иновације, ријечи у војничким чизмама и реченице у зимским бундама. Дјеца хоће лагане и лепршаве стихове, оне који се памте, које вријеме не брише и које су отпорне на вјетар и кише. Дјеци је доста празних питалица и загонетки, мудријашких књига и других тешких брига. Знаде то добро пјесник Вељо Милошевић, па им у Дјечјој планети нуди лепршаве стихове који се лако и дуго памте, који људе уче доброти и једноставности и који нам не допуштају да потонемо у дубину несигурне и кадкад сурове стварности.

Живот на Дјечјој планети оплемењен је миром, радошћу и свеколиким љепотама. Ако желите осјетити његове чари, потражите књигу у књижницама, књижарама или код издавача. Читајући пјесме Велимира Милошевића, покушајте научити љепшу страну живота. Будете ли упорни, успјет ћете и живот ће вам бити распјеван и обасјан овоземаљском свјетлошћу. Дјечја планета, заправо је, ова наша, Земља. Мирна и весела, природна и родна, сунцем обасјана, пјесмом опјевана.

Претходна · Садржај · Наредна

Сафет Зец: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска