Most - Index
Most - Pretplata
Šefkija Mahić: Plodovi ljeta [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 178 (89 - nova serija)

Godina XXIX septembar/rujan 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ivo Mijo Andrić
Pjesnik na Dječjoj planeti

Velimir Milošević: Dječja planeta,
Obrazovanje Gradi BiH, Sarajevo, 2004.

Nakon mnogo tužnih ratnih i sušnih poratnih godina evo nam opet, u punom sjaju, pjesnika Velimira Miloševića. Najveći lirik i istinski bard bosanskohercegovačkog pjesništva u prva tri mjeseca 2004. godine objavio je tri sjajne knjige. Najprije s prijateljima Atifom Kujundžićem i I.M. Andrićem zajedničku knjigu pod naslovom Majci, ocu i životu, potom izbor iz vlastite trilogije Ovo je Balkan draga i s početkom proljeća Dječju planetu, svoju ponajbolju zbirku pjesama za djecu.

Dječja planeta biserna je pjesnička ogrlica na koju je nanizana 66 blistavih pjesama namijenjenih onima koji će u narednim desetljećima i stoljećima graditi planetu Zemlju i povezivati je s drugim planetama odavde do sunca i zvijezda i još mnogo dalje. Pjesnikov dar njima uveličalo je i uljepšalo inventivno i nadasve vrijedno Udruženje Obrazovanje gradi BiH, koje je izdavač knjige i koje će sredstva od njezine prodaje usmjeriti za stipendiranje djece žrtava rata. Sjajni spoj pjesničke imaginacije i humane ljudske organizacije tako će pomoći mladima da steknu nova znanja za mijenjanje ovog nesavršenog, ali po mnogo čemu lijepoga svijeta.

Pjesnik Velimir Milošević stvarao je ove pjesme u najtežim ratnim i poratnim godinama. Kada su zli rušili, a dobri ljudi gradili, kada su laste napustile naše krajeve, i kad je cvijeće cvjetala sa puno manje mirisa. U svom tužnom i polupraznom sarajevskom domu u Olimpijskom naselju Mojmilo, mislima je prizivao prirodu i njezinu floru i faunu i skladao nježne tople riječi u prekrasne leptiraste i beharaste stihove. Tako je nastala knjiga Dječja planeta, ali i buketi drugih pjesama koje će se naći na stranicama njegovih novih knjiga. Dok ratnici ratuju, dok radnici rade, pjesnik piše pjesme protiv rata, a u slavu mira i rada. Dok vojske jezde pjesnik traži zvijezde, dok kiša pada pjesnik se suncu nada.

Mirsad Šišić: Punim plućima, tempera

Mirsad Šišić: Punim plućima, tempera

Čudan je i uljudan svijet pjesnički. U njemu nema mjesta za osvetu niti kletvu. Nema mjesta za ljutnju niti šutnju. Sve je u njemu lijepo i primjereno čovjeku. Sve je blisko ptici, mravu, travi i svjetlosti. U Kući ljubavi pjesnik slavi život i isijava radost stihovima:

To je naša dječja kuća,
Biser usred domovine,
Dar sunčevog nadahnuća,
Čar ljubavi i vedrine.

U toj su kući otvorena sva vrata, raskriljeni svi prozori, u njoj je dom od domovine, ljubav u njoj sama zbori.

Domoljublje je rodno mjesto pjesnikovo, domoljublje je kuća čovjekova. U poeziji Velimira Miloševića Dom i Domovina dva su simbola koji imaju gotovo isto značenje. Ni Dom bez Domovine, ni Domovina bez Doma. A u domu otac i majka. Dva draga bića iz naše zbilje. Sunce i zvijezda iz naših snova. Ogledala naše bujne mašte. Baš kao u pjesmi Naša gruda:

Otac je kuća koja raste,
A majka – bajka zašaptana.
Dođi da skupa budemo laste
I mala sunca sunčanih dana.

Raspjevanost pjesnikova nema granice. Ona lebdi i leti. Ona je na krilu leptira, u glasu cvrčka koji svira. Kroz nju protiče voda, u njoj se kupa sloboda. Velimirova pjesma ne može bez cvijeća, jer tada ona ne bi udahnula prvi dah proljeća. Igra je zadano stanje prirode i, zašto se ne igrati kad je život u igri puno ljepši i dugovječniji.

Za razliku od tzv. postmodernista koji oporim riječima pokušavaju uspostaviti tehničku komunikaciju s mladim čitateljima, Velimir Milošević njeguje tanahnu tradicionalnu rimu koja zrači skladnošću i ljepotom, poput najfinijeg izvornog narodnog veza. Njegove pjesme su izatkane i izvezene od riječi koje ne proizvode povišene tonove, koje razbistravaju misli, raspaljuju maštu i razgaljuju dušu. On, kao sunčeva zraka, ulazi u dječije sobe, budi osmjeh na licu, unosi radost u srce i poziva na beskonačnu igru. Baš kao u pjesmu Svanulo svanuće:

Granula je zora sa našeg prozora,
Jesu ti joj krila meka kao svila,
Ili joj je let šaren kao svijet?

Ili kao u pjesmi Knjiga pod jastukom u kojoj djeca s knjigom pod glavom sanjare pokušavajući zapamtiti teže lekcije i cementirati za život prijeko potrebna znanja:

Kad se zora javi, sve blista u glavi,
Odleti mi san u sunčani dan.

Da bi pjesmu učinio bliskom djetetu, pjesnik kadkad polagano ulazi u dječiju dušu pokušavajući na licu mjesta otkriti ono što djeca najviše vole i što najlakše pamte. Tako detektira istinu da djeca najviše vole jednostavne riječi, jednostavne misli i jednostavne stvari. Njih ne fasciniraju jezičke i stilske inovacije, riječi u vojničkim čizmama i rečenice u zimskim bundama. Djeca hoće lagane i lepršave stihove, one koji se pamte, koje vrijeme ne briše i koje su otporne na vjetar i kiše. Djeci je dosta praznih pitalica i zagonetki, mudrijaških knjiga i drugih teških briga. Znade to dobro pjesnik Veljo Milošević, pa im u Dječjoj planeti nudi lepršave stihove koji se lako i dugo pamte, koji ljude uče dobroti i jednostavnosti i koji nam ne dopuštaju da potonemo u dubinu nesigurne i kadkad surove stvarnosti.

Život na Dječjoj planeti oplemenjen je mirom, radošću i svekolikim ljepotama. Ako želite osjetiti njegove čari, potražite knjigu u knjižnicama, knjižarama ili kod izdavača. Čitajući pjesme Velimira Miloševića, pokušajte naučiti ljepšu stranu života. Budete li uporni, uspjet ćete i život će vam biti raspjevan i obasjan ovozemaljskom svjetlošću. Dječja planeta, zapravo je, ova naša, Zemlja. Mirna i vesela, prirodna i rodna, suncem obasjana, pjesmom opjevana.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Safet Zec: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden