Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Senija Bajramovic', Nizozemska
Sehara

Poshtovana redakcijo,

pishem i htjela bih neke svoje priche i stihove da objavim. Obrac'am Vam se sa pitanjem da li zhelite da objavite neshto od mog pisanja. Imam jedan tekst o Hercegovini, rodnoj grudi mog oca. Ja se Hercegovine sjec'am ovako:

(Josh 1942. bjezhi moj otac ispred chetnichkog nozha sa Orahovica u Sarajevo. Kao muhadzher, boravi sa roditeljima, brac'om i sestrama u Domu na Bjelavama. U sobi samo chetiri zida. Cimenta hladna. Nejma se chime pokriti. Vishe gladan, nego sit. Mati mu umire od tifusa...

Rat bio i proshao. Nije se moj babo nikad u Hercegovinu vratio. U Sarajevu pocheo iznova. Posao. Zhena i djeca. Kuc'a... I penzija. Rahatluk! Pod stare da se uzhiva!

Ali ne da shejtan mira. Opet rat! Moj otac opet bjezhi. Ovaj put josh dalje od kuc'e. Ne samo od kuc'e, vec' i od rodne grude. I svoje Hercegovine. Sunchane i kamene. Svome sinu u Holandiju...

A tamo ti daju svega. Imash i krov nad glavom i hljeba. I niko te ne dira. Ali je insan ipak proklet! Nejma mira. Kako danju, tako i noc'u... Same misli... Natovare se kao oblaci na sunchano nebo, pa deru, deru...A meni teshko, jer znam gdje je moj otac, svake noc'i, svakog dana... )

Hilmija Tikvesha: Most na Hadzhic'a limanu, 1997.

Hilmija Tikvesha: Most na Hadzhic'a limanu, 1997.

U kamenoj sehari kuc'a. Od sna. Kamena. Kamenim kljuchem, shto sam ga duboko ispod srca skrila josh u doba mojih nedozrelih kisha, chesto je otvaram. Nezahrdjala slika jednog djetinjeg albuma josh mi se ponekad nasmijeshi.

Opasan kamenom zhivot. U slamnatoj avliji vrelina. Miris sijena, iznad glave, iz razjapljenog otvora sjenika. Sparina miluje razgolic'enost haljinice. Iza reshetaka kukuruza obrana njiva spava.

A dolje puklo polje, oaza prezhivljavanja u kamenu. Pritislo je stijenje, ljubomorno na njenu zelen. U ustima mi josh slast kupina shto su mamile uskim puteljkom za selo. U mrak, iz stijenja odzvanja eho zvona predvodnika i viche glas s kamenog praga:

”Hamideeee... Poc'eraaaaaj govedaaaa...”

Umorne udove krijepi chabar mlac'enice. Pec' mirise na kruh, razhovi, crni... Josh samo vrec'a muha da se opuca o kameni zid! Hladi se polahko kamenje ispod jedanaest snova povaljanih po podu. Zavijanje vukova negdje daleko, po stijenju, unosi nemir kroz zhicu na prozoru i izmami uzdah vezanima za jasle pod podom. Kako li je konju u kamenoj avliji? Sam.

Sehara u uspomeni… Ali san neko drugo vrijeme urezuje krvavim nozhem sjec'anje: smrvljene glave u stijenju, rastrgana tijela uklesana u kamen. Zhiv zhivot skamenjen. Okamenjeni pogledi straha ostavili traga u bijegu. Jama u Bac'evici! Kad bi mogla da pricha! Na Obodu nejma skupa: presahla i voda! Orahovice puste... I stijenje!

Kad bi zlochin uchio od zlochina! Krv od krvi! Nozh od nozha! Smrt od smrti! Pouka bi jedne priche onda bila: ”Ljubi blizhnjeg svog!”

Na kamenu samo josh zmije! Ne volim da ih sanjam, jer kazhu imash dushmana. Otrovale i kupinu. Sikc'u... Gmizhu... Ne mirishe kadulja, ni iva! Nec'u vishe brati ljekovito bilje!

Da im je glave stuc'i! Zgaziti ih kao opushak! Vratiti miris Hercegovini. I sunce kamenu. Ali nejma motika. Ni opanaka…

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden