Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Senija Bajramović, Nizozemska
Sehara

Poštovana redakcijo,

pišem i htjela bih neke svoje priče i stihove da objavim. Obraćam Vam se sa pitanjem da li želite da objavite nešto od mog pisanja. Imam jedan tekst o Hercegovini, rodnoj grudi mog oca. Ja se Hercegovine sjećam ovako:

(Još 1942. bježi moj otac ispred četničkog noža sa Orahovica u Sarajevo. Kao muhadžer, boravi sa roditeljima, braćom i sestrama u Domu na Bjelavama. U sobi samo četiri zida. Cimenta hladna. Nejma se čime pokriti. Više gladan, nego sit. Mati mu umire od tifusa...

Rat bio i prošao. Nije se moj babo nikad u Hercegovinu vratio. U Sarajevu počeo iznova. Posao. Žena i djeca. Kuća... I penzija. Rahatluk! Pod stare da se uživa!

Ali ne da šejtan mira. Opet rat! Moj otac opet bježi. Ovaj put još dalje od kuće. Ne samo od kuće, već i od rodne grude. I svoje Hercegovine. Sunčane i kamene. Svome sinu u Holandiju...

A tamo ti daju svega. Imaš i krov nad glavom i hljeba. I niko te ne dira. Ali je insan ipak proklet! Nejma mira. Kako danju, tako i noću... Same misli... Natovare se kao oblaci na sunčano nebo, pa deru, deru...A meni teško, jer znam gdje je moj otac, svake noći, svakog dana... )

Hilmija Tikveša: Most na Hadžića limanu, 1997.

Hilmija Tikveša: Most na Hadžića limanu, 1997.

U kamenoj sehari kuća. Od sna. Kamena. Kamenim ključem, što sam ga duboko ispod srca skrila još u doba mojih nedozrelih kiša, često je otvaram. Nezahrđala slika jednog djetinjeg albuma još mi se ponekad nasmiješi.

Opasan kamenom život. U slamnatoj avliji vrelina. Miris sijena, iznad glave, iz razjapljenog otvora sjenika. Sparina miluje razgolićenost haljinice. Iza rešetaka kukuruza obrana njiva spava.

A dolje puklo polje, oaza preživljavanja u kamenu. Pritislo je stijenje, ljubomorno na njenu zelen. U ustima mi još slast kupina što su mamile uskim puteljkom za selo. U mrak, iz stijenja odzvanja eho zvona predvodnika i viče glas s kamenog praga:

”Hamideeee... Poćeraaaaaj govedaaaa...”

Umorne udove krijepi čabar mlaćenice. Peć mirise na kruh, ražovi, crni... Još samo vreća muha da se opuca o kameni zid! Hladi se polahko kamenje ispod jedanaest snova povaljanih po podu. Zavijanje vukova negdje daleko, po stijenju, unosi nemir kroz žicu na prozoru i izmami uzdah vezanima za jasle pod podom. Kako li je konju u kamenoj avliji? Sam.

Sehara u uspomeni… Ali san neko drugo vrijeme urezuje krvavim nožem sjećanje: smrvljene glave u stijenju, rastrgana tijela uklesana u kamen. Živ život skamenjen. Okamenjeni pogledi straha ostavili traga u bijegu. Jama u Baćevici! Kad bi mogla da priča! Na Obodu nejma skupa: presahla i voda! Orahovice puste... I stijenje!

Kad bi zločin učio od zločina! Krv od krvi! Nož od noža! Smrt od smrti! Pouka bi jedne priče onda bila: ”Ljubi bližnjeg svog!”

Na kamenu samo još zmije! Ne volim da ih sanjam, jer kažu imaš dušmana. Otrovale i kupinu. Sikću... Gmižu... Ne miriše kadulja, ni iva! Neću više brati ljekovito bilje!

Da im je glave stući! Zgaziti ih kao opušak! Vratiti miris Hercegovini. I sunce kamenu. Ali nejma motika. Ni opanaka…

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem Handžić: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden