Мост - Индекс
Мост - Претплата
Андерс Сварстад: Сигрид Ундстед, 1910. [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 171 (82 - нова серија)

Година XXIX фебруар/вељача 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Исмет Ћумурија
У загрљају свијета

Животни пут пјесника Фадила Крпе-Благајца

Како ме људи не разумију? Због чега ме заобилазе?

Због чега не објављују моју поезију? То су питања на која тражи одговор пјесник Фадил Крпо-Благајац. Рођен је 20. маја 1932. године у Благају код Мостара. Рођени је Благајац а срцем Мостарац.

Завршио је основну школу у Благају, Средњу техничку школу (одсјек бродоградња) у Београду, а Војну поморску академију у Дивуљама код Сплита, као и три војне једногодишње апликације у Крушевцу, Пули и Дивуљама. Поред наведених школа положио је курсеве италијанског, енглеског и шпанског језика у Пули, Сплиту и Мостару.

Као техничар бродоградње је провео једну годину у еx Југославији у бродоградилишту Мачванска Митровица. У ратној морнарици остао је девет година. На лични захтјев исту напушта и прелази у трговачку морнарицу. У ратној морнарици је вршио дужности навигационог официра до команданта брода. Као навигациони официр у трговачкој морнарици обишао је многе приморске земље свијета. У години 1977. опловио је цијелу земаљску куглу из правца запад-исток. Упознао је сјај и биједу свијета.

У раним данима своје младости као четрнаестогодишњак Крпо се посвећује писању пјесама, приповједака, есеја, афоризама, легенди, затим путописа и репортажа. И, већ тада поручује:

Студирајте људе
(страна 13, из поглавља „Квадратне руже“)
Студирајте људе који се буне
макар вам на састанку личили на саботере
упорно их студирајте, јер код провјере,
некад се добије, и супротно увјерење.
Студирајте људе који се буне
па од поштеног посла ако не бјеже,
већ у њему траже – нешто ново и свјеже;
пружите им руку, да се лакше извуку,
кад се у грчевити лук, буду савили,
да би испалили плотун истине
у зарђало сунце.

Фадил Крпо-БлагајацФадилу што је у души и његовим мислима, то изговара и претвара у стих и прозу. Спада у плејаду талентованијих пјесника Босне и Херцеговине па и шире. У своме пјесничком опусу има одрађених више од 20 књига поезије, путописа. У свакој књизи је око 100 пјесама, које до данас нису објелодањене, и дошле до заљубљеника поезије. То је велико благо из баштине изврсног поете. Своју поезију је дјелимично пласирао кроз етер на радио станицама (постајама). Штампани су му поједини радови у мостарским листовима „Слобода“, „Млада Херцеговина“, те у часопису „Мост“. То је мало за његов огромни опус. Он жели да се искаже својом поезијом, богатством ријечи које извиру из његовог бића, јер је акумулиран пјесничком римом. Из циклуса Квадратне руже издвајам пјесму из објављене књиге „Буре долазе са југа“, издата 1966. године у Мостару):

Интелектуалац
Мозак сам опрао дебелим књигама
да бих постао интелектуалац.
Сад видим да сам магарац,
Харпагон и хуља, којој нема пара
јер од моје доста завидне плате
ја, некада мајко, не одвојим за те,
ни хиљаду.
И да би још јаснија била та ствар
ни од ове пјесме, нећу хонорар,
теби послати
јер мати, схвати, ова пјесма има безброј аутора;
ја сам један, остали се траже.

Цијели живот Фадил је посветио овим нашим и својим крајевима, а био поморац који је обишао цијели свијет на прекоокеанским ратним и трговачким бродовима. Некада је гледао само воду и небо, азурно плаво, а понекад намргођено заталасано олујом море, дивио се руменилу сунца и воде. И када се вратио у своју кршну Херцеговину у свој крај испод старога града херцега Стјепана Косаче, није прихваћен иако је човјек благе нарави који нема, што наш народ има обичај да каже „длаке на језику“. Усавршавао се по војној дисциплини. У „Великој пјесми“ из циклуса „Квадратне руже“, каже:

У слободној земљи драги пријатељу
ништа лијепо, ништа славно, и ништа хумано
не смије бити, тако велико, вјечно и свето
да би ради тога ставили вето, на оно,
што је још љепше, још славније, и још хуманије.

У једној од својих биљешки Крпо каже да је објавио око 2.000 пјесама, али да је то мало из његовог пребогатог пјесничког стваралаштва и да је то све објавио о своме трошку. Објављене збирке су: „Пјесме са мора и Неретве“, „Сви смо ми морнари“, „Прегршт југа и нарамак сунца“ и „Буре долазе са југа“ (издата у Мостару, 1966. године).

Фадил болно каже: „Нико ми никада није помогао ни у једноме културно политичком систему. На почетку моје књижевне каријере нуђена ми је помоћ сваке врсте уз неке услове. Ја, као аутор својих дјела такве услове нисам могао да прихватим и одбио сам, и неке, можда, добронамјерне издаваче и уреднике“.

– Која је Ваша најдража пјесма?

– Све су ми драге, а издвојио бих пјесму Буриданов магарац1. „Два пута сам подносио молбу за пријем у Друштво писаца БиХ, али оба пута сам одбијен, јер услов за пријем био је једна објављена књига код званичног издавача и благонаклона рецензија од стране „одабраних поета“.

Име Фадила Крпе-Благајца уврштено је у Лексикон писаца издат у Новом Саду. Наступао је на многим маратонима поезије, поетским хуманитарним манифестацијама и Књижевним вечерима у Мостару. Био је члан Клуба писаца РКУД „Абрашевић“ Мостар седамдесетих година у којем су биле и еминентне поетске личности Мостара па и БиХ и бивше еx Југославије: Алија Кебо, Мугдим Карабег, Исхан Мутевелић-Ицо, Станко Дворжак, Рефик Хамзић, Сафет Бурина, Миле Ратковић, Раде Будалић, Иван Кордић, Ибрахим Кајан, Милован Крунић, Дамјан Шантић, Мишо Марић, Ерика Артуковић-Злата, Миливоје Мркић, Владо Пуљић – сликар, Јусуф Никшић – сликар, Тамара Ђедовић – сликарка, Салих Трбоња-Севди, Ненад Борозан, Фадил Крпо-Благајац, Алма Фазил-Обад, Дијана Буразер, Мирсад Чампара, Крешимир Шего, Обрад Савић, Сафет Сарић и други.

Весна Оборина: Стара црква

Весна Оборина: Стара црква

Присјетих се октобра мјесеца 1974. године: чланови овога Клуба приредили су веома успјешну поетску манифестацију у Хуминој кули под називом „Књижевно вече у Хумином Циму“. Сличних манифестација било је безброј. Овај Клуб имао је своју издавачку дјелатност библиотеку „Рондо“ која је и данас активна при часопису „Мост“.

У ратним условима 13. априла 1992. године у Мостару успјешно је наступио у самосталном поетском колажу под називом „60 декика моје лирике“. Мало је поета да своју риму казују са пуним осјећајем кроз рецитацију као што то зна презентирати Фадил Крпо-Благајац.

У познијим годинама живота велики труд је уложио у прикупљању бошњачких народних пјесама. Највише труда и резултата у дотјеривању имао је у лирском народном стваралаштву у народним баладама: „Хасанагиница“, „Омер и Мејрема“, „Женидба бега Љубовића“, као и откривање „Мустајбеговице“, „Џафербеговице“, „Дервишбега“ и „Фазли-буљубаше“.

Он се нарочито труди да истражи лексику лирског језика. Служи се одлично енглеским и талијанским језиком, док му је оријенталистика остала недосањани сан.

У његовом књижевном стваралаштву је примјетно нешто ново што доминира у пјесмама о мору:

Пјесма старог морнара
Цио сам живот себе просипао
у таласе твоје, море моје драго
и плео мрежу: јубави моје –
од твојих тишина.
Сад сам дозрео и пожњео себе
па као стари барба испод руке
гледам како бродови остављају луке
док ја снагом сјете, потежем мреже,
радости пуне – са далеких мора.

Тврди морнарски хљеб Фадил је загризао себи својственом оригиналношћу, тако да би му одали признање и прави поморци.

Својим пјесмама о мору он је „осолио“ босанскохерцеговачки парнас, крашки распуклашани, далматински и херцеговачки камењар. Загрнуо га кроз своју поезију топлом туником југа и њежним плавим драперијама сунчаног Медитерана. Умио је мјесечином, сунчевим зракама зелене мераје и сиви камењар овога тла севдахом, кроз бехарли гране трешње, зерделије и шефтелије.

Изнад свега цијени оног рибара, који потеже мреже, и веслима шиба, сваку ријеч... док постане риба.

Небо Мостара зна за музику ријечи
и тајне слуха,
Гдје на гранама прасака, пршти прољеће,
гдје галеби, у кљуну носе мирис мора
гдје кумра, на бору, грлом зору бунгура
гдје пећине и кошћеле, шуморе поред мунара.
И гдје стари, камени симбол Мостара
бљешти на мјесечини, к'о нур мисирског фара,
или нека величанствена, камена капија,
на небо објешена, смоквом украшена,
која се уз звуке водених фанфара
Радобоље и Неретве, лагано отвара
за тих и свечан дочек... свога господара.

Поетски дио његовог стваралаштва скоро сав је дотјеран и припремљен је за штампу али траже се издавач и средства. Морнарски путопис под називом „Од Мостара до Благаја преко Хаваја“ је несређен, као и преко хиљаду стихованих афоризама, управо на томе данас ради.

Фадил Крпо-Благајац као академац бавио се фотографијом што му је хоби до дана данашњег. Из фото објектива у колору су Мостар, Благај, Почитељ, Столац, Коњиц, Сарајево, као и збирка најљепших разгледница свијета. Ради се о неколико хиљада фотоса које су право документовано богатство из разних временских периода.

Након напуштања трговачке морнарице и поморства уопште, долази у Мостар у „Електро машински школски центар“ и предаје Одбрану и заштиту до рата 1992. године, а након рата одлази у мировину. Данас живи у Мостару, а повремено одлази и на имање својих предака у Пограђу у Благају.

За крај још једна пјесма из поглавља „Фадлантик“, стр. 76.:

Оптимизам живота
Живот је ланац од година и дана
једна му је страна, за смрт везана,
а другу, ми – држимо у руци.
Велика је радост и храброст живити,
оптимиста бити и теглити
теглити живот ... све до смрти.

____________________
1 Буриданов магарац – Рјечник страних ријечи 1951. године, Клаић, Б., Сколастички доктор на паришкој Сорбони у 14. стољећу као магарац, који стоји на једнаком размаку између кабла воде и кабла зоби; магарац се не може одлучити, да ли би прије јео или пио, па угине.

Претходна · Садржај · Наредна

Рахман Шабановић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-14

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска