o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 110-111 (21-22 - nova serija)

Godina XXV januar-sijecanj/februar-veljaca 1999.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Miralem Sefer - Hodza
EVO ZORE EVO DANA ...
Pismo iz Belgije

Na sudu u Den Haagu izmedju ostalih optuzenih se nalazi i Tihomir Blaskic, general "drzave u drzavi": HZ - HB.

Svakome laiku je postala jasna besmislenost i malogradjanstvo utkano u nacionalisticko sljepilo te paradrzavne formacije.

Juriy Kuzmin - Ilustracija
 
Nisu se stedjeli "krvni neprijatelji". Odvodjeni su u koncentracione logore. Citava "istina" HVO-a se sastoji u tome: ubijali su, mucili su goloruki nevini narod - muslima- ne. I sve to samo zbog zamaglje- ne vizije buducnosti uz odavno znani bojni poklic: "za dom spremni" i dernjavu iz svega glasa: "evo zore evo dana...".

Evo zore evo dana:
koji je napokon svanuo i poceo iznositi na vidjelo najkrvaviju istinu. Ustvari ta istina se ne iznosi danas na vidjelo, ovo je samo juristicka retrospektiva i oblicenje nacionalisticke gluposti u jedno krivicno dijelo.

Momentalno se na jednoj od optuzenickih klupa nalazi general Tihomir Blaskic.

Zna li Tihomir, je li on svjestan?

Je li mu jasno da covjek postaje zivotinja kada izgubi i onu zadnju vjeru. Vjeru u covjeka i njegove ljudske vrijednosti.

Odskolovan i dresiran u Titovoj vojnoj skoli i akademiji kao i njegov idol Franjo Tudjman. U tome sivom sistemu su im otupjeli svi ljudski osjecaji, razumete li bre...

Tako da im nije ni bilo tesko da se iz sivila presele u mrak nacionalizma.

Optuzeni Tihomir Blaskic je dresiran da bude poslusan, da uvijek izgovara: razumem druze..., nemusto se snalazi na optuzenickoj klupi u sudskoj dvorani suda za ratne zlocine u Den Haagu. Uprkos "inteligentnim" naocalima sa tankom monturom i kravatom koja mu i te kako smeta. Moj opance, dje zamace!

Advokat Nobilo je poznat u Hrvatskoj. Vidjet cemo kako ce se dokazati pred ovim sucima?

Ne sumnjam nimalo da bi te sudije u Den Haagu crkavali od smijeha da moraju suditi na procesu Feral Tribuna - protiv Franje Tudjmana i jos mnogih "politicara" Lijepe Nase.

Te sudije imaju sasvim drugacije poglede i misljenja za sve pocinjene zlocine u minulom ratu na prostorima ex-Jugoslavije.

Jesu te sudije iz razlicitih zemalja, sa razlicitih kontinenata, medjutim ne zaboravimo da oni jos nisu izgubili vjeru u pravdu i covjeka.

I zato su bas i oni kao i Tihomir Blaskic tu. Samo su im uloge razlicite.

Oni sto vjeruju u covjeka i pravdu donijet ce odluku-osudu o krivici onoga koji je pripadao vojsci koja je izgubila sve ljudske karakteristike, kao i vjeru u ljudsku rasu. Zar nismo svi mi ljudi? I, po bogu brate! Sigurno i jasno je da jesmo?

Tihomir i njegovi naredbodavci izgleda imaju sasvim drugacije misljenje.

Imam osjecaj koji me ne vara, ti "bojovnici" nisu ni zeljeli da upoznaju covjeciju rasu.

Vera Korotaeva - Ilustracija
 
Iz opanaka u kasarnu, iz kasarne u vojarnu. Za Dom Spremni!? Kolji, pali, ubijaj nevinu djecu i starce. Korijen im istrijebi? I sta sada? Gdje su Tihomirovi nare- dbodavci? Njegovi predpostav- ljeni?

Mate Boban se sepuri po vjecnim lovistima kao i Gojko Susak. Franjo Tudjman nema vremena da i pomisli na njega, jer momen- talno ima i drugih problema svakakve vrste.

Samo zena i sincic sjede u haskoj sudnici i posmatraju Tihomira - muza, oca iza neprobojnog debelog stakla. Slusaju sta suci, advokat i glava familije "razgovaraju". Shvataju li oni sve to?

Nije bas toliko ni bitno. Bitno je shvata li Tihomir zasto je optuzen?

Gospodja Blaskic seksi obucena na balkanski nacin, uz obavezne bijele cipelice. Plavusa. Sigurno ne od rodjenja. Zar oficiri nekadasnje JNA nisu ludovali za plavusama? Makar i obojene bile!

Razvucenih usana u nesto sto bi trebalo asocirati na osmijeh, sjedi u prvom redu sa sincicem.

Zasto djeca moraju ispastati za roditeljske grijehe? Djeca su nevina!

Da li Tihomirovom sinu iko moze da nadoknadi oca? Ne moze! Moze! U nacionalizmu sve moze.

Zar "otac svih Hrvata" nije Franjo Tudjman!


Tata Tihomir je optuzen za teske ratne zlocine, dok se "otac svih Hrvata" povija od tezine kolajni na generalskoj uniformi. Pravi tata Tihomir je takodje general!

Doduse, naknadno unaprijedjen od svoga idola Franje Tudjmana. Momentalno ga u Hrvatskoj okivaju u zvijezde, mozda ce i poslije smrti to ciniti.

Samo ako ne otvori usta protiv mocnika sa Pantovcaka. Inace ga ceka sudbina Stipe Mesica...?! Hoce li Tihomir otvoriti usta u ime "pravde i istine"? Sigurno hoce. Ali kako ce rijeci zvucati? Pokajnicki ili ponosno? Hoce li istinu reci?

Generali ne bi smjeli lagati. Normalno su generali veliki i posteni ljudi??

Uz cin idu sve pocasti, ali i obaveze. Vidjet cemo kakva je cast hrvatskog generala?

Ako bude kao Franjina: propade posao!


Ako se uzme u obzir da je Tihomir jos i Bosanac. Opste je poznato kako Bosanci mogu biti tvrdoglavi. Da li je to odlika ili mana? Zavisi od situacije. Tvrdoglavo braniti istinu i demokratiju je odlika, tvrdoglavo braniti genocidnu politiku i koncentracione logore...?

Mozda je Tihomir i nevin? Svako je nevin dok mu se ne dokaze krivica. I ja podrzavam tu ideju. Ali ne odobravam domobransku obavezu koja se pruzila kao i svaka sansa, jednom u zivotu. Bez imalo razmisljanja je prihvatiti i na "vrijeme" poceti vezati ruke golorukom narodu, spaljivati muslimanska sela i bogomolje. Nije mi poznato da li je to bio kriterijum da se postane general u njegovoj vojsci?

Jedno je sigurno: mnoge peripetije ce se razrijesiti u Den Haagu. Strucnjaci ce izreci svoja misljenja, advokati ce mnogo lagati, jer to im "nalaze profesija" i ogorceno se boroiti da dokazu "nevinost" svojega klijenta.

Potpisnik velikog broja naredbi Prlic je prhnuo u Sarajevo. "Sada je on za federaciju"???

Ali muslimanima nema povratka u " 'erceg-Bosnu".

Jer Stolac je 'rvatski, 'rvatski je i Mostar i Pocitelj, 'rvatsko je i nebo, 'rvatski su i zlocini. A ko bi jos o njima? Oni sigurno ne. Ja hocu. To mi ne nalaze samo novinarska kartica, nego, i u prvom redu demokratska misao i osjecaj za pravdom. Zelja da se samo krivci kazne.

Ta zelja ne nosi nista novo u sebi. Ona je samo ona zelja da istina mora uvijek pobijediti u kombinaciji sa pravdom. Sudjenje se odvija svojim protokolarnim redom. Jedno je sigurno: proci ce jos mnogo dana do izricanja presude. Osjecam da ce nastati mnoge situacije kojima ni crni humor ne moze parirati.

Odbrana mora braniti. Suci moraju izreci presudu. Ponovo se javlja teorija da niko nije kriv dok mu se ne dokaze krivica?

Zato je ova privremena burleska u Den Haagu neopravdano opravdana.

Ako Tihomir Blaskic bude oslobodjen od optuznice, dakle i krivice?

Kako ce on shvatiti svoje pustanje na slobodu? Kao kaznu ili kao nagradu?

Ako Tihomir Blaskic bude proglasen krivim? Kako ce kaznu shvatiti i prihvatiti?

Imajuci u vidu pomuceni razum u ratnim i poratnim danima, da li ce ovaj njegov "najduzi godisnji odmor" moci potisnuti stres?

Hoce li i moze li Tihomir Blaskic stvarno shvatiti tezinu presude ili slobode?

Svima nam je poznato da svak na kraju krajeva odgovara u prvome redu sam sebi.

Ubijediti samoga sebe u nevinost ili krivicu je neobicno tesko. Potrebna je velika doza postenja i objektivizma. Nema u tim slucajevima ni advokata, ni sudija, ni javnog tuzioca, ni novinara koji prati proces.

Sam sa sobom i svojom savjesti!!

Znam mnoge koji nisu izdrzali tu torturu sadizma, taj dvoboj sa samim sobom.

Rat sa svojim drugim ja?

Postovana redakcijo, saljem vam ovaj raport iz Den Haaga, ako ga smatrate interesantnim objavite, ako ne moze i tako.

Mnogo srdacnih pozdrava svima.
Vozdra

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Sead Hasanefendic - Pejzaz sa stablom i ruzicastim oblakom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo