Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 211 (122 - nova serija)

Godina XXXII juni/lipanj 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Umjesto Slova urednikova – Chitaoci
Urednishtvu Most-a

vec' vishe od shest mjeseci nijesam u prilici da chitam chasopis Most. Htio sam u vishe navrata da te pitam shta se dogadja i kakva je njegova sudbina ali nijesam imao snage za to jer sam se, pouchen mojim iskustvom sa vec' podavno ugashenim chasopisom za knjizhevnost Ovdje chiji sam bio urednik, bojao slichne sudbine rushenja josh jednog Mosta medju kulturama i spisateljima razlichnih stilova, opredjeljenja i provenijencija.

Ipak, pronalazak martovskog broja Mosta na internet adresi obradovao me je i dao neku novu snagu, vjeru u spisateljsku misiju i, shto je najvazhnije, nadu u izgradnju multikulturnih vrijednosti cijelog nasheg prostora. Ipak, pored svih lomova i trauma, treba vjerovati da nash Mostar mozhe izac'i iz mrachnog tunela nacionalne jednolichnosti i samozhivosti i opet postati simbolom multietnichkog sklada, ljubavi i stabilnosti, jer Mostar zapravo predstavlja beskrajni mural tri tako suprotstavljene, ali opet sudbinski i pupchano isprepletane, vjere koje ga chine mozhda najmediteranskijom charshijom na svijetu u shto sam se i lichno uvjerio kada sam gostovao na Shantic'evim vecherima poezije 2005. godine, upoznajuc'i galeriju sjajnih spisatelja i gradjana, ovo gradjana mislim prvenstveno u etnichkom smislu iz razloga shto je jedina nacija ovog Grada zapravo Gradjanin u antichkom poimanju te rijechi.

Podgorica, 4. maj 2007.

Boris Jovanovic' Kastel

Linija

Chitam u Oslobodjenju prikaz Mosta. Bogami, lijepo je to uradila Angelina Shimic'.

Chestitam ti josh jedanput. Redakciji takodjer.

Hvala Ti za povjerenje koje mi ukazujesh objavljivanjem mojih tekstova.

Od Boga Ti zdravlje i dobra srec'a, od mene najbolje zhelje. Tvojima i Chasopisu takodjer. Selam i pozdrav chlanovima Redakcije. Drzhite se ljudski i junachki.

Atif Kujundzhic'

Linija

Nisveta-Emina Kantardzhic'

Linija

Dragi moj, veliki i istinski prijatelju, Alija, sve Ti ovo pishem zbog ”Mosta”, kojeg si Ti i tvoj duh, Tvoja izuzetna humana chovjechnost, ljudska etika i dostojanstvo, uchinio pravim gradjanskim chasopisom gdje srijec'em i Boshnjake, i Srbe, i Hrvate, i Crnogorce (bash brojno), ali i ljude sa svih meridijana bez obzira na vjeru i naciju. Ali, premec'em po svijesti i ne mogu da se sjetim josh jednog takvog chasopisa na prostorima drzhava nastalih zlom i paklom iz nekadashnje SFRJ.

Istraj Alija, molim Te.

Lale Novichin Brkovic'
London, England

Linija

JU (: YU)-Palestinka

Linija

Doprla je do mene vijest da ste mi objavili prichu ”Djeca koja su voljela svijet”. Shaljem Vam jednu novu prichu koja karakterizira ovaj nash rat, narochito nepravedni prema djeci. Zahvaljujem Vam josh jednom i molim Vas objavite i ovu prichu. Podizhe se u Sarajevu spomenik poginuloj djeci, te ova pricha bi mogla u Vashem uglednom chasopisu popratiti taj datum u historiji nashe zemlje.

S poshtovanjem, Aneta Krstic'-Benac

Linija

… totalno sam se razocharao u Tebe. Bio sam nedavno u Mostaru i saznao za promociju ”Crte” i nazhalost kupio je. Crtu si dobro opisao, samo nisi rekao da c'e te jednog dana ostati i bez crte… Toliko se Hrvatima uvlachite u guzicu da je vishe postalo blazirano. Mostar je njihov…

Drugom prilikom opshirnije…

Pozdrav od iskrenog Srbina (Doboj)

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-07-11

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden