Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 207 (118 - nova serija)

Godina XXXII februar/veljacha 2007.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Lazar Manojlovic'
Knjige spomenik kao obelisk
Dushku Trifunovic'u u chast

(Chasna dokolica, I, Udvarach na velikom odmoru, izdanje Stilos,
Novi Sad, Knjiga mog zhivota, Instel, Novi Sad)

U noc'i pred novu, 2007. godinu, ukljuchim sve sijalice u stanu i na terasi. Rastjerao sam tamu, koja vec' petnaest godina vlada. Sa puno svjetlosti dochekah ponoc' i udjoh u novo ljeto sa zheljom da svijet zhivi u svijetlu, a ne u tami.

U rukama chasha vina i knjiga Chasna dokolica – Dushko Trifunovic', sjajni izbor pjesama koji je izvrshio zajednichki nam prijatelj Pero Zubac. Tako sam sa Dushkom ushao u novu, 2007. godinu, a u januaru mu je godishnjica smrti. U januaru mu dizhu spomenik na Brdu Cherat u Sremskim Karlovcima. A meni suza u oku nad knjigom izabrane Dushkove poezije. Vino, pjesma, svjetlost samo nema gitare Branka Prazhic'a, nerazdvojnog Dushkovog druga, saputnika i sapatnika posljednjih godina koji je maestralno pjevao Dushkove pjesme uz zvuke gitare. A uz to mi naviru i rijechi Pere Zubca: – Pjesnici se radjaju i umiru kao pjesnici. Ovo vrijeme nema poezije. To je slabost vremena, a ne poezije. (…) Kad je Dushko, nakon Sarajeva, doshao u Novi Sad rekao sam mu da c'e mi biti drago da budem drugi pjesnik u Novom Sadu. Dushku je to bilo drago i to je prevagnulo da u tom gradu postane Novosadjanin i izmaglica, a ne izbjeglica.

Dushko Trifunovic': Chasna dokolica

Dushko Trifunovic': Chasna dokolica

Za svu pazhnju, podrshku i prijateljstvo Dushko Trifunovic' se sjajno oduzhio Novom Sadu, ali isto tako i Novi Sad se oduzhio Dushku. Za shezdesetogodishnjicu knjizhevnog zhivota i rada priredjen mu je, u novembru 2005. godine, velichanstven koncert u Srpskom narodnom pozorishtu. Kompanija Instel uvela je knjizhevnu nagradu (Dushko je prvi njen dobitnik) koja c'e se zvati Dushkovim imenom. Na dan komemoracije, gradonachelnica Novog Sada, Maja Gojkovic', u sali Matice srpske proglasila je Dushka Trifunovic'a gradonachelnikom poezije i pjesnika Novog Sada. Da bi za sva vremena pochivao u Sremskim Karlovcima.

Pjesnichki, a bosanskohercegovachki i jugoslovenski velikan poezije, Dushko Trifunovic' najljepshe i najplodnije godine zhivota ostavio je u Sarajevu. Preko tri decenije.

– U Sarajevu sam napisao svoje najbolje pjesme, djeca su mi se tamo rodila, grob moga oca je tamo, pa sam se trudio da zasluzhim i u tom gradu dobijem ulicu kad umrem, biblioteku da nazovu mojim imenom. Ali sada c'e Sarajevo imati toliko mnogo ratnika i heroja … mene nec'e nishta zapasti.

Hoc'e li Sarajevo umjeti da misli, kao shto je Dushko pjevao u njemu, i da mu se oduzhi? Drugi su to vec' uchinili.

U obimnom, a sjajnom eseju o Dushku Trifunovic'u, u knjizi Chasna dokolica, pjesnik Pero Zubac zapisao je i ove redove:

– Mladi pesnici su ga svojatali kao uchitelja, stari su mu merkali mane. Deca su ga volela, uchitelji citirali, recitatori kazivali, najpoznatiji pevachi pevali; oni koji su planirali podmladjivanje nashih akademija izbrisali su ga sa spiskova unapred. Neko ko je narodni ne mozhe biti u eliti. Neko ko je svachiji, nije nichiji. Neko kome veruju na nevidjeno, nec'e verovati naslepo.

Vlast je vishe pjesnike proganjala, nego li je poeziju chitala, pa zato ulicama, trgovima i shkolama daje imena za koja niko nije chuo.

Uostalom, Dushko Trifunovic' je sebi, za zhivota, podigao spomenike na koje rdja nikada nec'e pasti, koje niko nec'e rushiti. Ostavio je za zhivoga 84 knjige pjesama i chetiri romana. To je pjesnichki obelisk koji sija na sve strane i na daljine. I sam Dushko nam je poruchio: – pamtite me po pjesmama mojim!

I tri knjige shtampane u povodu godishnjice smrti, 28. januara 2007. godine, su najljepshi temelji tog obeliska. One c'e se uklopiti u prelijepi spomenik od mermera koji c'e krasiti Brdo Cherat, na gradskom groblju u Sremskim Karlovcima. Na chetiri strane Novog Sada chetiri velikana: Zmaj Jova, Branko Radichevic', Mika Antic' i Dushko Trifunovic'. A shto se knjiga tiche Dushkovu poeziju ne treba objashnjavati vec' chitati i pamtiti, a kroz muziku ga i slushati. Dushko je akademija sam po sebi.

Ko ima Dushkove knjige poezije – ima veliko duhovno bogatstvo, a ono svima treba.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2007-04-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden