Most - Index
Most - Pretplata
Naslovna stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 188-189 (99-100 - nova serija)

Godina XXX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2005.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ivo Mijo Andric'
Pjesnichki priruchnik o ljubavi

Anto Stanic': Tebi ljubavi, HKD Napredak, Kreshevo, 2005.

Za vec'inu pjesnika ljubav je najvazhnija tema u njihovom stvaralashtvu. Ali, i pored toga, malo je onih koji su objavili posebne knjige pjesama posvec'enih ljubavi kao vjechnom odnosu mushkarca i zhene.

Jedan od rijetkih koji su se odvazhili tu vjechnu temu staviti u posebnu knjigu je Anto Stanic', pjesnik srednje generacije, koji je posljednjih godina sve prisutniji u novijoj bosanskohercegovachkoj i hrvatskoj poeziji. Svjestan chinjenice da je u zhivotu sve prolazno osim ljubavi, Stanic' je izvrshio izbor ljubavnih pjesama iz svog bogatog pjesnichkog opusa i stavio ga na uvid chitateljstvu u posebnoj knjizi jednostavnog naziva ”Tebi ljubavi”. Knjiga ”Tebi ljubavi” sadrzhi chetrdesetak ranije objavljenih, kao i novih ljubavnih pjesama koje je Anto Stanic' napisao u posljednjih nekoliko mjeseci. Ovom knjigom pjesnik se zheli, barem djelomichno, oduzhiti zheni kao bic'u koje je istovremeno najvec'i tvorac i konzument ljubavi. Da nije zhene ne bi svijeta bilo, niti bi ljubav vladala planetom.

To nam pjesnik poruchuje, podsjec'ajuc'i nas na ljudsku potrebu i, dakako, obavezu da shirimo ljubav kao najljepshi miris zhivota i da izbjegavamo koristiti sve ono shto nema okus ljubavi. Pjesnichka rijech mozhda nije posljednja, ali prva svakako jeste, jer je uvijek na izvoru zhivota. Pjesnici uvijek slave zhivot kao bozhiji dar i prirodno dobro udijeljeno chovjeku kao planetarnom bic'u.

Petar Shain: Zima

Petar Shain: Zima

Zhivec'i za ljubav i od ljubavi Anto Stanic' je josh od srednjoshkolskih dana pisao ljubavne pjesme. Ne s podjednakim intenzitetom u svim razdobljima svoga zhivota, ali uvijek s mislima o tome da je zhivot bez ljubavi, makar i u misaonom obliku, slichan knjizi bez rijechi i slova. Zato je u svoju knjigu zhivota ponekad zapisivao pjesmu, nekada jednu rijech, a nekad samo slovo. Da stranice ne ostanu prazne, da na njima makar bude otisnuto samo slovo ”LJ” kao simbol onoga shto zhivot chini smislenim i lijepim.

Pjesme uvrshtene u knjigu ”Tebi ljubavi” otkrivaju pjesnikovu intimu gotovo do najsitnijih detalja. Kad promishlja i govori o ljubavi pjesnik nema tajni koje bi skrivao od drugih. Izuzev, naravno, onih koje bi kod drugih proizvele osjec'aj nelagode ili povrijedilo njihovu intimu. Da bi ljubav kao iskonsko stanje duha i tijela priblizhio drugima, Anto Stanic' za vec'i broj pjesama inspiraciju trazhi i nalazi u svojoj obitelji. Ljubav prema zheni s kojom dijeli, kako ugodne tako i manje lijepe trenutke u zhivotu, najbolji je okvir za sliku ljubavne pjesme. I najbolja korica knjige u kojoj su stranice ispisane pjesmama o ljubavi.

Na ogrlici pjesnichkih bisera Ante Stanic'a nanizanoj u knjizi ”Tebi ljubavi”, ponajvishe svjetlosti isijava uvodna reminiscentna pjesma istoga naslova po kojoj je knjiga dobila ime. U toj pjesmi autor spaja proshlost sa sadashnjoshc'u otkrivajuc'i dijalektiku zhivljenja kao prirodno stanje kroz koga chovjek prolazi od rodjenja pa do svoje konachnosti. Iz te pjesma ishchitava se pjesnikov moto – voljeti znachi biti. Ili preneseno na svakodnevnicu: gdje nema ljubavi tu nema ni zhivota. Barem onakvog kakav bi trebao biti. I kakav prilichi ljudskome rodu. Uz tu pjesmu vrijedi prochitati i sve ostale, jer svaka od njih, na svoj nachin, nudi odgovor na pitanje: shto je to ljubav i zashto i kako voljeti?

Misliti ljubav i zhivjeti po principima ljubavi, vrhunac je kojemu tezhi svako ljudsko bic'e. Ali tu shkolu nisu svi svladali niti c'e je svi nauchiti. Za one koji su to propustili, kao i za sve druge koji osjec'aju nedostatak ljubavi, zbirka izabranih ljubavnih pjesama Ante Stanic'a dobar je Pjesnichki priruchnik iz koga se mozhe nauchiti: shto je ljubav i kako voljeti?

Uz toplu preporuku knjige buduc'im chitateljima, pozivamo i druge pjesnike da na isti ili slichan nachin svoju ljubavnu poeziju stave na uvid, ne samo onima koji pate od hronichnog nedostatka ljubavi, nego i svima koji ljubav shtuju i zhive u skladu s njezinim prirodnim i ljudskim zakonitostima.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Zadnja stranica [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2005-12-22

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden