Most - Index
Most - Pretplata
Zdravko Mihajlović: Stari most [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 176-177 (87-88 - nova serija)

Godina XXIX juli-avgust/srpanj-kolovoz 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Sule Šarić
Ostajmo ovdje!

Mostar, nedelja, jutro...

Pritislo brate nekakvo sivilo, pa bogu dušu, a bog je neće. Prolijeću sitni bijeli kristali, pa se slažu po bajamovom beharu čineći nekakav čudan neprirodan sklad.

A lijepo su meni stari govorili: ”Ne može sine zima na nebu ostati”. Pa ako je to tako, onda je bolje neka pada, da se što prije kutarišemo nama ne draga gosta i da uđemo u onaj rascvjetali, a ”vatrom i gromom” popaljeni Mostar. Odagnaće behar onu učmalost duše, raskraviće sleđene suze što u svojoj čistoti poruku nose, a razna sjećanja bude. Samo neću, svjesno neću misliti o onom ružnom, jer život ima svjetliju stranu.

Natovario sam na sebe robe ko’ Eskim, u džepove potrpao ono najpotrebnije pa se zaputio brdu. Odoh na našu snijegom prekrivenu ljepoticu što je Rujištem zovu, ne bih li na trenutak razumio moga ”brata” Ismu u ledom okovanoj Norveškoj. U mislima ću mu poslati poruku da eto i mi imamo sve ono što i oni ”gore” i još ljepše, pa neka razmisli.

Vesna Oborina: Most želja

Vesna Oborina: Most želja

Malo nas je Ismete ostalo iz one generacije, pa još rasuti po svijetu kao da i ne postojimo. A bilo bi tako lijepo, opet se okupiti, opet ruku jedan drugom čvrsto stisnuti i lijepu besjedu započeti, pa bar na trenutak prizvati mladost i tiho, onako u pola glasa zapjevati. Pa onda u tišini, jedan pored drugog u mislima odlutati u sjećanja na one tako nam drage, a sada već tako daleke prijatelje i bez sjete im rahmet nazvati.

Puno je toga još među nama ostalo nedorečenog, puno neispričanog, a vrijeme neumitno teče i ostavlja sve manje nade da će biti prilike za nova druženja, nova sjećanja, nove radosti. Znam da ćeš mi reći da životne puteve ne određujemo mi, ali mi se ipak čini da u nama ne postoji onaj minimum volje koji bi prevagnuo na želji povratka. Puno vas je negdje daleko, a nostalgija pritiska, pa osiromašuje dušu i stvara varljivu sliku sreće. Ujadili, brate, ovi tužni haberi iz tuđine, pa ja zato ipak vjerujem, želim da vjerujem u vaš skori povratak, jer vi ste dio ovoga grada, njegova tuga i radost, njegova nada, sve ono po čemu je bio prepoznatljiv u cijelom svijetu.

Dođite da srcem i umom gradimo ovaj naš lijepi grad, ovu našu jedinu nam domovinu i ne dozvolimo da veo zaborava prekrije mezarja naših predaka.

Prethodna · Sadržaj · Naredna

Ekrem-Moca Dizdar: Postiđeni Hajrudin [Povećaj]

Index · Novi broj · Arhiva · Traži · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-10-26

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucaković · Sweden