Most - Index
Most - Pretplata
Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 175 (86 - nova serija)

Godina XXIX juni/lipanj 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ines Kajic'
Kragujevachki dani prijateljstva

Shutnja slama mnoga prijateljstva, rekao je Aristotel, a shutnjom na poziv kragujevachkog gradonachelnika nije odgovorila mostarska delegacija kada je pochetkom mjeseca maja dobila zvanichan poziv da posjeti ovaj grad. Kragujevac tokom mjeseca maja obiljezhava svoj dan a to je prilika da se susretnu brojni predstavnici pobratimljenih gradova sa podruchja ex Jugoslavije ali i svih drugih drzhava koji na taj nachin zhele obnoviti pokidane veze.

Vrijeme je, ocijenio je dobro mostarski gradonachelnik, da se otputuje u ovaj pobratimljeni grad te obnove stara prijateljska druzhenja i uspostave pokidane veze.

Vec' 28. godina traje prijateljstvo izmedju Mostara i Kragujevca ali posljednjih 10. zid shutnje bio je jak, ali ne i nepremostiv.

Kragujevac je tih prvih dana maja bio stjecishte brojnih stranih delegacija iz Italije, Rumunije, Makedonije, Poljske, Bosne i Hercegovine. Na poziv gradonachelnika dr. Vlatka Rajkovic'a, inache proevropski i prodemokratski orijentisanog srbijanskog politichara, odazvali su se skoro svi gradovi prijatelji kako bi se prekinula ”shutnja” a rijechju i djelom pokazalo da mladi narashtaji trazhe i zhele vidjeti shta se to deshava u njihovom susjedstvu.

Posjeta delegacije Mostara Kragujevcu

Posjeta delegacije Mostara Kragujevcu

Gradonachelnik Vlatko Rajkovic' je izuzetno cijenjen na domac'oj politichkoj sceni a krajem septembra ponovo c'e se kandidovati za funkciju koju trenutno obavlja. Njegovim dolaskom, kako sam mogla chuti od brojnih novinara kolega, Kragujevac je dozhivio zavidan progres a Gradska uprava svojim upornim radom otvorila je vrata najblizhim susjedima ali i Evropi, jer shvatili su da bez takvog odnosa mogu ostati samo josh u dubljoj izolaciji.

Delegaciju Mostara predvodio je gradonachelnik Hamdija Jahic', dopredsjednik Gradskog vijec'a mr. Milan Jovichic', direktor administracije Gradske uprave Bozho C'oric' te chlanovi Ureda za odnose s javnoshc'u Ines Kajic' i Miroslav Landeka.

Kragujevchani su se pokazali kao izuzetno dobri domac'ini i tokom tri dana, koliko smo bili njihovi gosti prisustvovali smo brojnim kulturno-tradicionalnim manifestacijama, likovnim i cvjetnim izlozhbama, a drugog dana nasheg boravka posjetili smo i spomenik u Shumaricama, neduzhnim zhrtvama iz poznate pjesme Desanke Maksimovic':

”... Bilo je to na brdovitom Balkanu... muchenichkom smrc'u umrla je cheta djaka u jednom danu...”

Nisam mogla a da ne pomislim, da tako svirepe scene muchenja i ubistava nisu mogle biti misao vodilja da nam se to vishe nikada ne ponovi, da vishe nikada na takav nachin ne osjetimo gorchinu... ali... na nama je ponovo tezhak zadatak... graditi dobre odnose i pamtiti istoriju. Ne zaboraviti.

Na svechanoj sjednici u Staroj Skupshtini u povodu obiljezhavanja Dana Kragujevca gdje je, na iznenadjenje brojnih zvanica, uglednih gostiju te brojnih delegacija u prisustvu princa Aleksandara II Karadjordjevic'a gradonachelnik Mostara dobio najduzhi pljesak za govor koji je bio istina kratak, ali sadrzhavao poruke koje odishu pozivom na toleranciju i suzhivot kao i na premoshtavanje razlika i podijeljenosti.

”Mostarski Stari most simbol je ponovnog radjanja suzhivota i prijateljstva medju gradjanima Mostara, i taj simbol Bosne i Hercegovine bic'e svechano otvoren 23. jula ove godine, zbog toga neka on bude povod za dolazak kragujevachke delegacije u Mostar kako bismo na taj nachin ukazali da mostovi sluzhe u funkciji spajanja a ne razdvajanja”, rekao je gradonachelnik Mostara u Staroj Skupshtini a njegov govor prenijele su sve televizijske i radio stanice u Srbiji.

Utiske koje smo ponijeli iz Kragujevca, zaista mijenjaju dosadashnju sliku na stanje i politichke prilike u Srbiji. Po brojnim sadrzhajima i uredjenosti grada Kragujevac podsjec'a na Mostar, pa je vjerujem to bio i razlog zbog kojeg je josh davne 1976. godine sklopljeno prijateljstvo izmedju ova dva grada i kako kazhu oni koji josh pamte te dane bili su to nezaboravni sadrzhaji za koje c'e, ako Bog da, biti josh prilike da ih u potpunosti obnovimo.

Da li c'emo to zaista i uraditi ostaje da se vidi, ali nash je zadatak da na ovu posjetu odgovorimo istom gostoljubljoshc'u kojom smo bili dochekani nakon tolikih godina poslijeratne shutnje.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ekrem Handzhic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden