Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mili Hrvic'
Oproshtaj od Chedomira Hadzhic'a

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine – Socijaldemokrati

Chedomir Hadzhic'

Dragi prijatelji

Poshtovana porodico nasheg dragog Chedomira Hadzhic'a,

Tuzhan je dan kada se okupljamo da bi na vjechni pochinak ispratili josh jednog dragog prijatelja i druga, josh jednog tihog i vrijednog chovjeka, josh jednog borca za Mostar grad normalnih ljudi. Bolno je saznanje da odlazi josh jedan od nepokolebljivih, josh jedan od onih koji su do zadnjeg dana vjerovali da je Mostar moguc'. Dijelili smo te snove i nadanja, pravili planove i kombinovali strategiju, nadali se ljepshem i sretnijem zhivotu u ovom ranjenom gradu.

Danas smo dvostruko tuzhni. Tuzhni smo zbog saznanja da nam nedostaje jedan ustrajan borac za Mostar, ali smo i tuzhni zbog toga shto tu radost nec'e dochekati nash Chedo. Nash Chedomir Hadzhic', rodjen 30.01.1941. godine u Nishu nadahnuo se josh u ranoj mladosti antifashizmom i ljubavlju prema svojoj domovini. To nadahnuc'e poneseno iz djetinjstva nosilo ga je do posljednjeg dana. Prvi put u Mostar je doshao 1959. godine, na prvi pogled zaljubio se u Neretvu i ona mu je bila vjechna inspiracija za njegovu veliku ljubav – crtanje. U Divuljama je zavrshio pomorsku vojnu akademiju i uvijek je radio na rukovodnim funkcijama (Kumbor-Shibenik i Dubrovnik). Nakon rodjenja kc'erke Dzhenane 1982. godine i Titove smrti, samovoljno napushta armiju i dolazi u Mostar. Od tada se intenzivno vrac'a svojoj velikoj ljubavi crtanju, koju nikad nije zapostavljao. U toku rata i svih stradanja koja su zadesila Mostar, on se stavlja u redove odbrane voljenog grada. Pripadnik je Armije BiH od 15.05.1993. godine do 20.04.1996. i kao takav, zbog svog izuzetnog doprinosa, chinovan je kao starjeshina Armije R BiH.

Svojim suborcima ostac'e upamc'en po mnogobrojnim anegdotama, drugarstvu i svemu ljudskom shto ga je krasilo kao izuzetnog chovjeka u svakom pogledu.

U Vojno-pomorskoj akademiji primljen je u SKJ, a nakon njene transformacije chlan je SDP BiH do svog fizichkog kraja. Svi danas osjec'amo prazninu, tugu i bol.

Suosjec'ajuc'i sa Chedinom porodicom izrazhavamo im najiskrenije izraze nasheg saucheshc'a uvjereni da c'emo uspomenu na nasheg Chedu znati chuvati.

Neka mu je laka ova mostarska zemlja koju je volio iznad svega!

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden