Most - Index
Most - Pretplata
Nikola Jankovic': Akt [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 172 (83 - nova serija)

Godina XXIX mart/ozhujak 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Ivo Mijo Andric'
Lirika dramatichnog vremena

Djuro Bakic': ”Slika bezimene ljubavi”, Blicdruk Centar, Sarajevo, 2003.

Svojom prvom knjigom pjesama pod naslovom ”Davne suze” pjesnik Djuro Bakic' nagovijestio je velike poetske moguc'nosti. Sastavljena od pjesama bogate leksike, chija tematika korespondira s vremenom u kojem su nastale, ta nam je knjiga ponudila zrelo Balac'evo pjevanje o ljubavi, zhivotnim zbiljama, prirodi i svakolikim ljudskim sudbinama. Za zhaliti je shto neupitna literarna vrijednost knjige ”Davne suze” nije na pravi nachin valorizirana od anemichne b-h knjizhevne kritike.

No, dobro pjesnici ne gube vrijeme chekajuc'i mishljenje kritichara o njihovim djelima, nego nastavljaju pisati s josh vishe zhara i zhelje da svoj poetski zanos prenesu na papir i stave na uvid chitateljima. Tako je i Djuro Bakic' nakon ”Davnih suza” pripremio novu pjesnichku knjigu pod naslovom ”Slika bezimene ljubavi”.

Nova je knjiga uspjeli nastavak njegove pjesnichke komunikacije sa svijetom shto ga okruzhuje. Taj svijet, zbog oshtec'enog vida, pjesnik tek nazire u crno-bijelim kontrastima, ali mu to nimalo ne smeta da o njemu pjeva blagim tonovima svojstvenim ljudima kristalnih emocija i vjere u lijepo. Jer, svijet je to u kojem zhivimo i s kojim opc'imo svatko na svoj nachin i iz osobnog rachuna i interesa. O tome svijetu pjesnik Djuro Bakic' pjeva iskreno i njezhno. Ne dodvorava mu se pjesmom, premda ga u pjesmi uljepshava za onoliko koliko je potrebno da bi shto duzhe i dublje osjetio ljepotu zhivljenja.

Sejo Vejzovic': Pendzher, bakrorez

Sejo Vejzovic': Pendzher, bakrorez

Tematska shirina, jezgrovitost izraza i tanahni lirski tonovi, daju ovoj knjizi osebujni knjizhevni sharm i neprijepornu snagu i svrstavaju je u krug ponajboljih ostvarenja klasichnog pjesnishtva na nashim prostorima. Bakic' je tu vrlo blizak Shantic'u, C'atic'u, Kranjchevic'u i drugim nashim pjesnicima koji su zhivjeli i stvarali u proshlom stoljec'u. Treba kazati da je Djuro Bakic' njihov odlichan uchenik i sljedbenik i da s nevjerovatnom filigranskom lakoc'om plete rijechi u chiste leprshave stihove iz kojih izbijaju zhivopisni melodichni tonovi. Rima je za njega zanatski posao kojeg je svladao gotovo do savrshenstva. U prilog tome svjedoche pjesme Majci s ljubavlju, Na ochevom grobu, Velichanstvena pahuljica, Dileme, Nepoetsko doba, Utjeha, Rodne mi kuc'e vishe nema i druge. Snaga pjeva i lirske poruke Djure Bakic'a ponajbolje podcrtavaju stihovi iz pjesme pod naslovom Jache od sudbine:

Tog kobnog trenutka sve je bilo kao
Da su u sred pjesme ranili slavuja
Da je otok srec'e na dno mora pao
Da je rajske dvore raznijela oluja

Pjesme posvec'ene majci i ocu, te one koje nose posvete poznatim pjesnicima Aleksi Shantic'u, Maku Dizdaru, Sergeju Jesenjinu, Izetu Sarajlic'u i nekim drugim poznatim pjesnicima i umjetnicima duboko su prozhivljene i bude nostalgiju na proshla vremena u kojima su se poezija i umjetnost smatrali vrhunskim dostignuc'ima. Danas je sve drukchije i pjesnishtvo je kao i umjetnost pala na najnizhe grane. Ne chude nas zato paradoksi da se suvremeno pjesnishtvo odrzhava sjec'anjima na pjesnichke klasike kakvi su bili Shantic', Jesenjin, Dizdar i mnogi drugi. Zhive pjesnike, koji jednako dobro pishu kao i mnogi klasici i ispostavljaju nenaplac'ene rachune drzhavi i drushtvu za vrijedna knjizhevna djela, danas malo tko primjec'uje. Kada jednom napuste ovaj svijet, neke c'e od njih buduc'e generacije hvaliti i slaviti. Kao shto mi danas chinimo s pjesnicima kojih vishe nema medju zhivima, a chija djela nastavljaju zhivot svojih autora. I kao shto to chini Djuro Bakic' u pjesmi Rekvijem mostarskom poeti, koja je posvec'ena Aleksi Shantic'u:

Kao shto si rahat shetao Mostarom
I na onom svijetu pochivaj u miru
Ovim rekvijemom odajem ti pomen
I klanjam se tvome shtapu i sheshiru.

Bakic'eve ljubavne pjesme satkane su od istanchanih emocija, nade, zhelje i ishchekivanja da se na ljubavnom planu desi ono shto se nec'e desiti ochekivanim intenzitetom i stalnoshc'u. No, ako vrijeme ljubavi prolazi, vrijeme ljubavne pjesme ostaje sve dotle dokle chovjek zhivi. Osjec'a to pjesnik pa se tome vremenu oduzhuje sjajnim ljubavnim pjesmama kao shto su one s naslovima: Iznad svega, Definicija ljubavi i Nesavrsheno savrshenstvo.

Pjevanje o zhivotu i njegovim mijenama i prolaznostima, otkriva osebujnu pjesnichku ironiku, kakvu rijetko susrec'emo u nashoj novijoj poeziji. Tako c'e Bakic' u pjesmi Temeljnica zhivota, zapisati stihove:

Da ova lakrdija nazvana zhivot
Unatoch svemu shto duzhe potraje...

dok c'e se u pjesmi Utjeha nashaliti i gotovo narugati vlastitom zhivotu sljedec'im stihovima:

Ne mozhemo sprijechiti shto je neminovno
Shto ne znachi da se mirimo sa tim
Stoga kazhem sebi da je zhivot govno
I da nema smisla zhalili ta njim

Pjesnik pritom znade da ruganje vlastitom zhivotu osim smijeha ne mozhe izazvati nikakve druge posljedice. Jer, zhivot je u osnovi lijep dok se zdravo zhivi, a kada prodje, svejedno je kakva c'emo mu obiljezhja pridodati Zbog tematske razudjenosti, chiste lirske retorike, duboke emocionalne prozhivljenosti i nadasve visoke literarne vrijednosti, knjiga ”Slika bezimene ljubavi” vrijedan je doprinos bogac'enju bosanskohercegovachkog i hrvatskog pjesnishtva kojemu Djuro Bakic' po svojim ljudskim i pjesnichkim korijenima pripada.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Vilko Sheferov: Stari most [Povec'aj] Lazar Drljacha: Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-07-07

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden