Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljacha 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Shemsudin Serdarevic'
Intenzivna obnova kula i duc'ana

Radovi na Starom mostu su nakratko zaustavljeni premda se u krugu preduzec'a Komos kleshe kamen za kaldrmu odnosno hodnu stazu. Na mostu je ostalo da se postavi sloj izolacione zemlje, kaldrma i chelichna ograda koja je dopremljena iz Zenice. Kako su chlanovi ekspertnog tima kojega je formirao UNESCO donijeli odluku da se strogo u most ugradjuju tradicionalni materijali ovo pravilo je isposhtovano i prilikom izbora vrste izolacionog sloja pod kaldrmom. Naime, neke kompanije su iz chisto finansijskih razloga nastojale u projekat ubaciti italijansku zemlju tzv. ”terra puzzolna” ali su svi bili za boksitnu zemlju crvenicu chija su se svojstva potvrdila tokom ugradnje na objekte nasheg podruchja puna chetiri vijeka.

Zanimljivo je istac'i da je ing. Milan Gojkovic', najbolji struchnjak za kamene mostove, na osnovu metrichke analize doshao do zakljuchka da se konstrukcija Starog mosta zasniva na dva kvadrata shto je veliki renesansni teoretichar arhitekture B. Alberti smatrao idealnom harmonijskom proporcijom u vrijeme renesanse. I ovdje je, kao shto vidimo, lucidnost carskog arhitekte Mimara Sinana doshla do punog izrazhaja.

Kula Halebinovka – temeljita rekonstrukcija

Kula ”Halebinovka” – temeljita rekonstrukcija

Prilikom rushenja Starog mosta, prvo sa Planinice sa sjeverne strane grada, a potom sa sedla Stotine na brdu Humu, sa juzhne strane, doshlo je do oshtec'enja kamenih blokova od projektila ali i od pada u korito rijeke tako da su seizmichka ispitivanja na izvadjenom kamenju pokazala da je doshlo do brojnih pukotina. To je razlog shto su u most ugradjena samo chetiri kamena bloka na poziciji korkaluka odnosno kamene ograde – tri na zapadnom i jedan na istochnom prilazu mostu.

Na obje kule intenzivno se vrshi postavljanje krovishta i priprema za ugradnju nosivih greda za medjuspratne drvene konstrukcije. U kuli Halebinovki na desnoj obali gdje je ranije bila vojna posada za odbranu grada od uskoka sa zapada pronadjeni su tragovi odzhaka (kamina) tako da se pristupilo njihovoj ponovnoj izradi. Na posljednjoj etazhi pronadjeno je mjesto za uzimanje abdesta. Ono je vidljivo na kuli sa spoljne strane gdje je bilo natkriveno kamenim plochama oslonjenim na konzolne nosache od pjeshc'ara. Na krovishtu je izvrsheno popodjavanje i uskoro slijedi postavljanje kamenih plocha kakve su bile i ranije. Identichni poslovi se vrshe i na kuli Hercegushi koja je svojevremeno Turcima sluzhila za smjeshtaj municije i baruta. Upravo u njoj je prilikom arheoloshkih ispitivanja pronadjena jedna omanja topovska cijev. U zidove kule bic'e injektirana specijalna masa u funkciji vezivanja cijele konstrukcije a nakon toga slijedi fugiranje.

Prilaz Starom mostu sa lijeve obale

Prilaz Starom mostu sa lijeve obale
(Foto: Adis Dzhiho, Centar za mir i multietnichku saradnju, Mostar)

Nekadashnja kafana ”Amira” (drzhao ju je Nijaz Batlak) je potpuno srushena i vec' je ozidana nova a u toku je postavljanje krovne konstrukcije. U tom objektu nekada je prodavana riba pa nije rijedak sluchaj da je poneki zovu i Ribarnica. Prije nekoliko dana pocheli su radovi na rekonstrukciji Chardaka. Na Chardaku su Lazar Drljacha i Meho Sefic' imali svoje ateljee a ujedno su u njemu i stanovali. Na lijevoj obali uz sami Stari most obnavljaju se tri objekta: Njiric'ev duc'an, Sultan Selimov mesdzhid i austrijska zgrada do kule Hercegushe. Raniji kvazikonzervatori su u srcu mesdzhida izlili armirano betonsku plochu koja se sada skida i zamjenuc'e je drvena konstrukcija.

Ispod svih tih objekata je prostrana prostorija koja je nastala prilikom arheoloshkih ispitivanja. Sva zemlja je izvadjena i ukazali su se ostaci ranijeg visec'eg drvenog mosta koga su Turci zatekli prilikom dolaska ali su ga i temeljito obnovili tako da se uochavaju tragovi i tog obnovljenog mosta. Prema tome, na ovoj poziciji bila su tri mosta: srednjevjekovni lanchani, obnovljeni turski i konachno Stari most. Ulaz u prostor buduc'eg muzeja u kome c'e biti izlozheni svi arheoloshki nalazi na tom lokalitetu nalazi se u Labirint baru. Time je vec' sada definisana buduc'a turistichka tura prilikom posjete starom gradu.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Rahman Shabanovic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden