Most - Index
Most - Pretplata
Anders Svarstad: Sigrid Undsted, 1910. [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 171 (82 - nova serija)

Godina XXIX februar/veljacha 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Mustafa Gafic'
Djelo nesvakidashnjeg slikara

U Travniku otvorena izlozhba slika Stjepana Perkovic'a iz Viteza

Zbog oboljenja od cerebralne paralize on slika i pishe nogama (!) a pored ucheshc'a na mnogim izlozhbama u zemlji i inostranstvu objavio je i zbirku pjesama ”Otisci dubine”.

U sve posjec'enijem Internet klubu ”Alter art” u prostorijama Bosanskog kulturnog centra nastavljeno je i ove godine sa organizovanjem izlozhbi svakog mjeseca. Ovoga puta je izlozheno 16 nesvakidashnjih slika Stjepana Perkovic'a (29) iz Viteza, radjenih u kombinovanoj tehnici, temperi, akvarelu i akriliku.

Veliki broj ljubitelja likovnih umjetnosti bio je odushevljen ostvarenjima umjetnika, od rodjenja oboljelog od cerebralne paralize, koji nogama (!) slika, pishe i obavlja druge poslove!

Stjepan Perkovic'

Stjepan Perkovic'

Ovaj vrlo vrijedni chovjek, koji je nakon zavrshene Srednje upravne shkole u Zagrebu u Centru za odgoj i obrazovanje hendikepiranih osoba ”Dubrava” pocheo slikati i pisati iz potrebe za izrazhavanjem unutrashnjeg duha koji ga zapravo i pokrec'e, kako je napisao u kratkom tekstu za katalog izlozhbe i sada je student trec'e godine ”Slobodne umjetnichke akademije” u Splitu, u klasi profesora Donalda Halla, dok je prethodno tri godine pohadjao seminar o slikarstvu profesora Carmela Puzzola. Samostalno je izlagao u Vitezu, Sarajevu, Medjugorju, Opatiji i Rijeci prije svoje izlozhbe u Travniku, dok je uchestvovao i na kolektivnim izlozhbama i likovnim kolonijama u Kupresu, Tomislavgradu, Mostaru, Kninu, Parizu, Orleanu, Stubichkim Toplicama, Jajcu, Chapljini...

Objavio je 1998. godine zbirku poezije ”Otisci dubine” (iz koje je odlomke chitala knjizhevnica i profesor Sanja Djulvat-Babic') koju je ilustrovao kao shto je ilustrovao i tri knjige drugih autora a za jednu je uradio i naslovnu stranu.

Otvarajuc'i ovu nesvakidashnju izlozhbu i pozdravljajuc'i prisutne kao i autora slika, likovni kritichar i publicista Vojislav Vujanovic' iz Sarajeva je, pored ostalog, istaknuo da ove slike prijatno iznenadjuju ne samo umjetnichkom dogradjenoshc'u i konzistentnoshc'u kojom su prozhete, nego i mladoshc'u umjetnika i prije svega nachinom nastajanja. On je u katalogu izlozhbe objavio vrlo topao tekst ”Svemir iz ruzhine rodnosti” nadahnut likovnim i poetskim djelom talentovanog umjetnika Stjepana Perkovic'a.

Prethodna · Sadrzhaj · Naredna

Rahman Shabanovic': Stari most [Povec'aj]

Index · Novi broj · Arhiva · Trazhi · Info · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Zadnja izmjena: 2004-06-30

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Chasopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Design by © 1998-2008 Haris Tucakovic' · Sweden