o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 117-118 (28-29 - nova serija)

Godina XXV avgust-septembar/kolovoz-rujan 1999.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Zoran Mandlbaum
ZAPIS IZ IVREJE, U ITALIJI

Krajem maja 1999. isao sam u Nicu na "Evropski kongres predsjednika jevrejskih opstina Evrope" a po pozivu mladih Mostaraca koji se skoluju i koji su zavrsili visu skolu informatike, a danas zive u gradu Ivreja (Italija). Obisao sam ih i tamo sreo niz dobrih i interesantnih ljudi koji vole nasu Bosnu i Hercegovinu a posebno Mostar. U toku rata su dolazili u Mostar i na razne nacine pomagali nasem gradu.

Ivreja je jedan lijep gradic smjesten na sjeveru Italije, 60 km od Torina u kome se nalazi poznata firma kompjutera i pisacih masina "OLIVETI" i, prakticno, cijeli grad radi u toj firmi. Kroz grad protice rijeka Po preko koje ima puno mostova i jedan takodje "Stari most".

U oktobru mjesecu 1992. godine delegacija njihovog grada boravila je u Mostaru radi konkretne pomoci nasem gradu. U delegaciji su bili: gradonacelnik, biskup, predsjednik jevrejske opstine, te predstavnici "Olivetija", a njih je predvodio Dr Enrico Levati veliki humanista. I izmedju ostalog, tom smo se prilikom dogovorili o skolovanju nasih Mostaraca na njihovoj visoj skoli u Ivreji, gdje se izucavaju najnovije kompjuterske tehniogije.

Jevrejima Mostara zrtvama holokausta 1941. - 1945.

SPOMENIK U MOSTARU se sastoji od sedam otvorenih knjiga koje simbolizuju Mojsijeve ploce sa Bozijim zapovijedima i predstavljaju Menoru. Na srednjoj ploci nalazi se tekst: "Jevrejima Mostara zrtvama holokausta 1941. - 1945." i jedna molitva na hebrejskom i bosanskom jeziku. Na ostalih sest ploca se nalaze imena zrtava. Na osnovi se nalazi Davidova zvijezda, a u sredini mjesto za zalosnu vrbu.


Cijeli se grad angazovao oko njihovog smjestaja, ucenja jezika, vanfakultetskih aktivnosti, te ucesca na raznim kulturnim manifestacijama. Posebno bih zelio da istaknem gospodju Djovanu Lomburdjini, profesoricu italijanskog i francuskog jezika, suprugu jednog od visokih rukovodilaca u "Olivetiju", koja nesebicno vec punih pet godina uci nase Mostarce italijanski i francuski jezik. Oni su cesti gosti u njenom domu na porodicnim svecanostima i nedjeljnim ruckovima, a njen suprug Bruno i pored svojih velikih obaveza uvijek je na pomoci nasim Mostarcima. Njeno visoko obrazovanje i veliko ljudsko srce, te majcinski odnos sa kojim im zeli stvoriti toplinu doma, veoma me dirnula. Takodje i Dr Enriko Levati je jedan veliki humanista i covjek dobrog srca koji se danas angazuje oko prikupljanja pomoci Kosovu. Nasi mladi Mostarci veoma su cesto gosti u njegovom domu koji se nalazi u predgradju Ivreje, u jednom malom selu te zajedno odlaze na skijanje i planinarenje. Vrata njegove kuce uvijek su otvorena za svaku vrstu pomoci nasim Mostarcima. Svrseni informaticari vec su se vratili u nas grad i pruzaju znacajnu pomoc unapredjenju kompjuterske tehnologije i obuci novih kadrova.

Jos jednom zahvaljulemo se ovim dobrim ljudima i nadam se da ce uskoro doci vrijeme kad cemo i mi moci na slican nacin pomoci onima kojima je ta pomoc neophodna. Plemenitost i dobrota, najvece su ljudske vrline.

Mandlbaum Zoran
predsjednik Jevrejske opstine Mostar

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Zelimir Dado Miladin - Predio

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo