o

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 112-113 (23-24 - nova serija)

Godina XXV mart-ozujak/april-travanj 1999.
Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Mr Sefkija Mahic
OSVRT NA HOMEOPATIJU
Novi metod lijecenja

Trend sirenja homeopatskog nacina lijecenja u svijetu stigao je i do nas. "Homeopati bez granica", ogranak drustva homeopata iz Njemacke prisutni su u Mostaru od januara 1996. godine, kada je navedeno drustvo otvorilo homeopatsku ambulantu u Mostaru.

Rad u ambulanti zasnovan je na humanitarnoj osnovi. Popularnost im raste sto se vidi po broju posjeta ambulanti. Povremeno se oglase preko sredstava javnog informisanja, a ponekad odrze i predavanja.

RAZVOJ HOMEOPATIJE - POJAM I HISTORIJAT

Pred kraj 18. vijeka jedan pronicljivi lijecnik Samuel Hahnemann, porijeklom Nijemac, prevodeci sa engleskog "Materiju Mediku" skotskog autora Cullena zapazio je da trovanje kininom izaziva slicne simptome kao kod malarije, a da se ista bolest lijeci malim dozama kinina. To ga je navelo na misao da znakovi i simptomi bolesti mogu biti pouzdani pokazatelji njenog iscjeljenja. Tako je dosao na ideju da i kod lijecenja drugih bolesti primjeni isti princip. "Similia similibus curentur" - slicno se slicnim lijeci. Time je, u stvari, udario temelj novog metoda lijecenja koga je nazvao homeopatija (homos - slican, grcki) za razliku od alopatije (alos - drugi, grcki) konvencionalnog lijecenja po kome lijek treba da djeluje suprotno od djelovanja bolesti.

Hahnemann je 1810. godine principe homeopatije iznio u knjizi: "Organon rationalen heilkunde". Knjiga je napisana u formi paragrafa. Na primjer u paragrafu 9. kaze: "Kada je covjek zdrav njegova zivotna snaga djeluje neograniceno. U zdravu tijelu ta energija odrzava ravnotezu tako da duh u nama moze djelovati u harmoniji i postici svoi cilj, tj. svrhu ljudskog zivljenja" - iz cega proizilazi da poremecaj energije u organizmu prouzrokuje bolest. Ohrabren uspjesima u svojoj lijecnickoj praksi, stalno je radio na usavrsavanju metode lijecenja. Krug pristalica se sve vise sirio narocito poslije Hahnemannove smrti 1843. godine. Homeopatske skole, apoteke, ambulante i bolnice nicu diljem Evrope i Amerike. Ovih dana se navrsilo 150 godina od osnivanja prve homeopatske bolnice u Engleskoj a 24. novembra 1998. godine princ Charls je otvorio modernu homeopatsku bolnicu u Londonu.

Uspjeh homeopatije temelji se na cinjenici da su "remidiji" - homeopatske pilule - potpuno bezopasne, nema bojazni od toksicnosti, prekomjerne doze, izazivanja navika i nuspojava.

S druge strane, mnogi ignoriraju homeopatske metode lijecenja upozoravajuci na cinjenicu da homeopatski lijekovi sadrze tako malo aktivne supstance da se skoro i ne moze detektirati analitickim metodama. Tvrde da se lijecenje bazira na pacebo efektu (sugestiji). Slijedila je provjera homeopatskih lijekova eksperimentima na biljkama i zivotinjama. Opiti priznatih ucenjaka: Wurmsera, Neya, Barangera, Noriquanda, Lappa, Cirera, Netiena i ostalih ukazali su na realnu mogucnost djelovanja homeopatskih lijekova.

Slijedila je poplava udzbenika i prirucnika iz oblasti homeopatije. Knjige J. Kenta, Heringa, Phataka, Borickea, Kulkarnija, Kumara, Macleoda i F. Degotea, M. L. Tylera, V Vanniera i drugih dozivljavaju vise izdanja i nailaze na sve vecu primjenu u praksi.

Ramiz Pandur - Rektorski lanac
 
Mehanizam djelovanja homeo- patskih pripravaka je tema koja je cest predmet diskusije u javnosti a medju homeopatima posebno. Vec je Hahnemann ukazivao na energetski potencijal homeo- patskih lijekova. Uocio je da su lijekovi koje je nosio na konju, jasuci do udaljenih mjesta stanovanja svojih paciienata, bili djelotvorniji sto je udaljenost bila veca. To je pripisao dugom ritmickom muckanju za vrijeme jahanja. Postupak priredivanja lijekova razrijedjivanjem uz ritmicko protresivanje Hahne- mann je nazvao "potenciranje".

Teoretsko objasnjenje potenciranja donijela su nova vremena sa razvojem nauke. U velikim razrijedjenjima kohezione sile koje drze molekule na okupu aktivne supstance na okupu slabe, a oslobodjena energija u vidu vibracije prenosi se na otapalo. Otapalo postaje energetski bogatije iako je u njemu koncentracija djelatne supstance uslijed velikog razrijedjenja svedena na minimum. Tako je prihvaceno objasnjenje da je uzrok djelovanja homeopatskog lijeka vibracija i da farmakoloskodinamsko djelovanje lijeka spada u podrucje mehanike valova. Oslobodjena energija ovisi o prirodi otopljene tvari, a prenosi se u samom organizmu pacijenta na organske tecnosti i tkiva u vidu energije homeopatskog lijeka. Lijek djeluje stimulirajuce na organizam tako da uspostavi energetsku stabilnost i dovede organizam do ozdravljenja. Broj pristalica homeopatskog lijecenja raste, narocito u zapadnim zemljama gdje je medicina na zavidnom nivou. Placebo efekt (sugestija) sve se rijedje spominje u vezi sa homeopatijom.

KOJE PACIJENTE LIJECIMO METODOM HOMEOPATIJE ?

Dosadasnja iskustva homeopata ukazuju na zadovoljava- juce rezultate kod lijecenja trauma i patnji u emocionalnoj sferi, kronicnih oboljenja, ekcema, psorijaze, skleroze, reumatoidnog artitisa, alergije (peludne groznice), probavnih smetnji kod djece, a najcesce kao dopunski vid lijecenja klasicnom medicinom.

KAKO IZGLEDA POSTUPAK LIJECENJA HOMEOPATIJOM ?

Tri su centralna pojma u homeopatiji na kojima pociva sam postupak lijecenja:

a) homeopatski pojam bolesti,
b) zakon slicnosti,
c) potenciranje preparata.

Imajuci to u vidu homeopat nastoji da upozna pacijenta kao licnost sa svim njegovim osobinama, emocionalnim i fizickim, njegovim zeljama i nastojanjima, kao i opste simptome tipicne za njegovu bolest. Obratice narocito paznju simptomima koji su neobicni, koji ga razlikuju od ostalih i koji su svojstveni samo za njega. Intervju homeopata sa pacijentom traje oko sat pa i vise. Vec time mnogi pacijenti osjete olaksanje nasavsi nekoga ko je spreman da mu posveti toliko vremena i da ga pozljivo saslusa. Na osnovu svojih zapazanja i biljeski homeopat formira sliku pacijenta, na osnovu koje ce uz pomoc "repertorija" odrediti homeopatski lijek (repertorij je indeks sistematiziranih simptoma u odnosu na homeopatske lijekove). Za iscjeljivanje odabire se samo jedan lijek. Obicno u obliku tablete, praska ili tecnosti. Lijek se rastvori u ustima i proguta. Svaki homeopatski lijek ima svoj antidot koji ponistava njegovo djelovanje. Najcesce se spominju oni sa kojima ljudi lahko mogu doci u kontakt, kao na primjer kahva, kamilica i kamfor. Preparat belladona ima kao antidot vino, nux vomica - pusenje, arsenicum - jod, itd. Homeopat prilikom davanja lijeka upozori pacijenta na antidot, zapravo, sta ne smije uzimati u toku lijecenja. Lijek treba cuvati na hladnom mjestu, podalje od bilo cega sa jakim mirisima ili aparata koji zrace. Hering je bio vrlo uspjesan homeopat. Radio je u SAD i prosirio je teoriju o homeopatiji i dao cetiri pravila po kojima se vidi da li lijecenje ide u pravom smjeru:

1) proces lijecenja ide od unutra prema vani,
2) od gore prema dole,
3) od vaznijih organa prema nevaznijim,
4) proces lijecenja ide u suprotnom pravcu od sirenja bolesti.

Po Heringovim pravilima se procijenjuje da li se bolest iscijeljiva ili ne. Na primjer: Stariji pacijent boluje od reumatizma, bolovi su se pojavili u zatiljku, zatim nakon izvijesnog vremena u ramenima i daljie se spustali i zavrsili u koljenima. Kada je primio lijek prvo su iscezli bolovi u koljenima, potom u ramenima i na koncu u zatiljku. Dakle, ovdje primjecujemo cetvrto Heringovo pravilo, od procesa lijecenja ide u suprotnom pravcu od bolesti. Ponekad se nakon uzimanja lijeka simptomi bolesti pogorsavaju na kratko vrijeme, iza cega slijedi poboljsanje. To je dobar znak da lijek djeluje. Ponekad se pri kraju lijecenja pojavi osip, sto se tumaci izlaskom simptoma bolesti na povrsinu, kao znak da organizam prolazi kroz fazu ciscenja. Uputstvo za zdravu ishranu, za dijetu sa manje secera, alkohola i rafinirane hrane sa konzervansima, pomazu odrzanju zdravlja i pri lijecenju bolesti.

Sve skupa, filozofija homeopatije je korisna i uz sistem redovne zdravstvene zastite moze pruziti dopunsku uslugu. Ovaj clanak je napisan sa namjerom da javnost sazna nesto vise o fenomenu homeopatije prije nego sto ga prihvati ili odbaci.

Prethodna · Sadrzaj · Slijedeca

Avdija Coric - Kraljevci

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Trazi · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-1999 Casopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-01-2005

Design by © 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo